[...] co proponuje zmienic Raczej unikaj wieprzowiny miesa wybieraj chude, drob, chudą wolowine i sporo ryb osobiscie unikam w ciagu dnia takich ilosci i połączen jak kapusta i groch idealnym warzywem sa brokuly-mozna je jesc kazdego dnia no i masz troche nabiału ser ok -powinien byc twaróg chudy osobiscie nie jestem zwolennikiem mleka choc to [...]
Najlepszym źródłem żelaza są naturalne, mało przetworzone produkty spożywcze jak, podroby, chude czerwone mięso, ryby, zielone warzywa ,groch, ostrygi(taaowoce morza to jest to), zioła. Istotny wpływ na zawartość żelaza w pokarmach ma sposób ich przyrządzania. Podczas długotrwałego gotowania żelazo przedostaje się do wylewanej wody. A co do [...]
[...] upiekłabym (nawet usmażyła na szybko) pierś z kurczaka, czy udko czy cokolwiek mięsnego. Pilnuj tego aby mieć dużo źródeł białka (twaróg, mięcho, ryba, jaja, fasola.bób/groch/soczewica - bez przesady z ilością) , dużo warzyw, średnio tłuszczu i mało węglowodanów (ryż, makaron, ziemniaki, chleb, maka, kluski etc.) Brann - fajny przepis:) [...]
Np. jakie źródła białka ? Mięso, ryby i jajka też non stop jeść nie mozna...Fasolę i groch też używam w tygodniu. Już chyba wyczerpałem wszystkie źródła białka. Masz jakieś ciekawe pomysły ?
fasola i groch to nie jest źródło białka schab, udziec wołowy, polędwica wołowa, inna chuda wołowina/cielęcina, schab wieprzowy, inna chuda wieprzowina, wątróbka, tuńczyk, mintaj, sola, dorsz, kurczak, indyk, odżywki itd. + mnogość przypraw, mnogość sposobów przyrządzania a więc w czym problem? jak mówię, jeden posiłek w środku dnia może być z [...]
[...] źródłem żelaza są naturalne, mało przetworzone produkty spożywcze jak, podroby, chude czerwone mięso, ryby, zielone warzywa (chlorofil ma budowę chemiczną do hemoglobiny), groch, owoce, ostrygi, zioła. Istotny wpływ na zawartość żelaza w pokarmach ma sposób ich przyrządzania. Podczas długotrwałego gotowania żelazo przedostaje się do wylewanej [...]
[...] opinii nie wydaje poza tym o swoim ciałQ są dzieczyny u mnie w szkole ktore o jednym takim moim koledze jedna gada cytuje"on jest piekny" 2 zaś mowi"przestań okropny" najbardziej smieszy mnie u niej to ze sama wyglada jakby jej diabeł na ryju groch młucił ładnym sie podoba a Tym..nie troche to dziwne ale kto zrozumie kobiety
[...] Z owoców szczególnie dobrze wpływają: jabłka, czarne jagody, porzeczki, agrest, grejpfruty. Z warzyw najbardziej bogate we frakcję pektyn są nasiona roślin strączkowych (groch, soja, fasola), marchew oraz dynia. Wielo- i jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe z ryb morskich, oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek oraz orzechy, zwłaszcza włoskie, [...]
Bogate w cynk są ostrygi, otręby pszenne, nasiona dyni i słonecznika, kiełki pszenicy, grzyby, orzechy, fasola, kakao, soczewica, groch, melasa, żółtka jaj, czosnek. Ile - nie wiem Lepiej moim zdaniem zakupić cynk. Zmieniony przez - saib__ w dniu 2006-01-30 19:49:41
[...] przyswajalnej postaci hemowej (mioglobina, hemoglobina). Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20%. W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego (fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, suszone brzoskwinie, owsianka) żelazo jest w postaci trudno przyswajalnej, niehemowej i jego przyswajanie dochodzi do 5%." [...]
Kabo9 - pomieszałeś groch z kapustą :-) ad.1 Słodkości to oczywiście kompleks: węglowodanów, tłuszczy i białka ad.2 Słodkości przynoszą zadowolenie a więc są korzystne przynajmniej dla zdrowia psychicznego ad.3 Nie pisałem o tym co dostarczaniu zrównoważonej diety (mniemam, że masz na myśli dietę też zrównoważoną kalorycznie do aktualnego [...]
[...] sporadycznie i nie chętnie wchodzą mi przetwory mleczne, jaja i moim głównym źródłem białka sa warzywa strączkowe(głównie soczewica czerwona lub zielona, czerwona fasola i groch,cieciorka i soja rzadziej). Myślałam nawet nad całkowitym weganizmem ale boje się, że taki szybki przeskok może spowodować niedobory i jeszcze jakieś 5-6 tygodni pojem [...]
Próbowałem kotletów sojowych 'schabowych', bardzo smaczne, ale jest jeden skutek uboczny. Ponieważ soja należy do roślin strączkowych, zawiera podobne składniki jak np. groch i jeśli kogoś roznosi po grochówce, to po soi chyba jeszcze lepiej. Ale plus soi to jej działanie przeciwestrogenowe (zapobiega rakowi u kobiet), więc jest korzystna dla [...]