[...] i szpinak. Ważne jest także, aby osoby ćwiczące otrzymywały dostateczną ilość żelaza. Dobrym jego źródłem są pełne nasiona zbóż, ciemne pieczywo, grube kasze, suszone owoce, groch, fasola. Dodatkowe dawki żelaza nie są potrzebne z wyjątkiem przypadków, gdy lekarz stwierdzi niedobór żelaza. Dla wspomożenia siły kości i wzrostu wagi najlepsze są [...]
Witam ! Znalazlem niedawno w necie pewna tabele z wagami produktow , wiem ze byl juz taki temat ale ta jest znacznie rozwinieta Nie wiem czy bedzie tolerowany tutaj ten artykul bo znalazlem go z konkurencyjnego forum a tam pisali ze oni gdzie indziej znalezli hehe wiec w razie czego prosze usunac temat badz edytowac moja wypowiedz. Postanawiam [...]
[...] łatwe męczenie się oczu, światłowstręt i łzawienie. Bardzo dobrym źródłem witaminy B2 jest mleko oraz jego przetwory, a także pełnoziarniste pieczywo, mięso, ryby, podroby, groch i fasola. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 wchodzą w skład błon komórkowych oraz biorą udział w sterowaniu ważnymi funkcjami tkanek i komórek. Dostarczenie z dietą [...]
Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny. Jako pierwszy posłużył się tym terminem dr P.A. Crapo w 1976 roku. Indeks glikemiczny obrazowany jest przez pole znajdujące się pod krzywą glikemiczną (obrazującą zmiany w poziomie glukozy we krwi mające miejsce po spożyciu danego [...]
KALORIE I TŁUSZCZ W POSIŁKACH Od dawna wiadomo, że właściwe odżywianie się i stosowanie odpowiedniej diety to połowa, a niektórzy znawcy sprawy twierdzą, że nawet 80% kulturystycznego sukcesu. Przestrzeganie godzin posiłków, ilości wypitej wody, czy wreszcie rodzaju spożywanego pokarmu są równie istotne jak intensywny, regularny i profesjonalny [...]
[...] BIAŁKA Nazwą pokarm białkowy rozumiemy pokarm, który ma wysoki procent protein (skoncentrowane białka).Białka znajdują się w większości orzechów, zbożach, dojrzełym bobie i grochu, soji, arachidach, miesnych i rybnych produktach, (oprócz tłuszczu), serach, oliwkach, awokado. Mimo, że mleko zawiera mato protein H. Shelton zalicza je do produktów [...]
[...] skomponowana dieta pomoże Ci uregulować przemiany energetyczne, usprawni pracę nerek. Co powinnaś jeść? Przede wszystkim warzywa, szczególnie te strączkowe (np. fasolę, groch), chleb, ziemniaki. Ogranicz wędliny, mięso i słodycze. Mleko kokosowe i śliwki orzeźwią i napoją spragnione komórki. Natomiast proso i jabłka uspokoją. Między [...]
Witam. mam pytanie , mianowicie , czy możecie mi poradzić jakie produkty wybrać do diety niskowęglowodanowej?? jem tak... I posiłek- 09.00 II posiłek- 12.00 III posiłek- 15.30 IV posiłek- 19.30 V posiłek- 23.00 Produkt Zawartość węglowodanów w gramach Ryby, drób, mięso, jaja 0 Tłuszcze Oliwa z oliwek, 0 Olej rzepakowy, słonecznikowy itd. [...]
[...] TWOJE ODŻYWIANIE OBECNIE? Opiera sie ono na produktach pochodzenia roslinnego, nie jem miesa, jedynie ryba od czasu do czasu. Duzo roslin bobowatych, soja, bob, fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, soja, tofu, warzywa, owoce, rosliny straczkowe, tluszcze z orzechow, awokado, jajek, oliwy z oliwek, czasem ryby. CZY PRZY OBECNEJ DIECIE [...]
Dieta strukturalna Zwana także dietą dr Marka Bardadyna, w swoich założeniach zaleca komponowanie menu ze specjalnie wyselekcjonowanych produktów. Wszystkie zalecane produkty (lista produktów strukturalnych), zawierają minimalną ilość kalorii przy maksymalnej zawartości witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie [...]
Dieta optymalna Dieta optymalna, zwana także dietą Kwaśniewskiego, w swoich założeniach opiera się o pewne, tzw „optymalne proporcje" spożywanych pokarmów gdzie na 1g białka powinno przypadać min. 2,5g tłuszczu i nie więcej jak 0,8 g węglowodanów (cukru) w diecie dobowej. Produkty Zalecane Dla Człowieka przy Żywieniu Optymalnym 1. Wszystkie [...]
[...] tłustsza wołowina), którym z reguły towarzyszą tłuszcze nasycone (często ukryte), najlepiej zastąpić białkiem z ryb morskich oraz z roślin strączkowych (groch, fasola), soi i kasz. Pamiętajmy, by przygotowując dania z tych ostatnich wzbogacić je w tłuszcze (najlepiej roślinne), po to aby nasz organizm mógł dobrze przyswoić [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] do smazenia jak smalec,maslo z mleka SLODYCZE I INNRZECZY SLODZONE zalecane: orzech laskowe i wloskiewszelkiego rodzaju warzywa straczkowe (soczewica,bub,fasole,fasolki,groch,soja),wlukniste takie jak kalafior,brokuly) plyny nie mniej niz 4litry dziennie produkty które powinneś najcześciej jeść to biały ser, synka z indyka , jajka w kazdej [...]
[...] smaku, są bardzo bogate w węglowodany. Zaliczamy do nich produkty mączne (chleb, przede wszystkim chleb biały, krakersy, pieczywo chrupkie, zboża itp.), makarony, ziemniaki, groch, rośliny strączkowe, soczewicę, bób. Owocami najbardziej bogatymi w węglowodany są banany, czereśnie i winogrona. Również wino i wszystkie pozostałe alkohole zawierają [...]
[...] przez pierwszych kilka minut. Ser i rośliny strączkowe Ser jest bogatym źródłem wapnia. Nie powinno się go spożywać w połączeniu z ziarnami roślin strączkowych (tj. fasola, groch, bób), które zawierają składniki utrudniające przyswajanie tego pierwiastka. Mleko z razowymi dodatkami Wchłanianie wapnia z nabiału utrudniają również włókna razowe, [...]
[...] olej z pestek winogron) Masło Przyprawy i zioła Musztarda Dressingi do sałatek z niską zawartością cukru (nie mogą być na śmietanie) Izolat białka ryżu brązowego, konopi, grochu Izolat białka serwatkowego (nie może być smakowy) Niesłodzone kakao Ekstrakt z wanilii Dozwolone z umiarem: Majonez Groch Pomidory Awokado (maks 1 szklanka/dzień – [...]