SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

groch

  • Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8697 Data: 2019-06-14 17:38:55
  • Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16949 Data: 2020-05-15 07:49:40
  • Okres pomiędzy końcówką zimy a początkiem wiosny sprzyja przeziębieniom. Rozochoceni pierwszymi promieniami słońca, szybko decydujemy się ściągać kolejne warstwy zimowej odzieży, zapominając o tym, że pogoda w tym czasie jest zmienna, i to, że raz zaświeci słońce i termometr wskaże 10 czy więcej stopni nie znaczy, że za chwilę nie spadnie poniżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5853 Data: 2019-02-28 09:15:27
  • Dieta wegetariańska kojarzy nam się przede wszystkim z jedzeniem produktów pochodzenia roślinnego. I jakiś czas temu pewnie taka definicja by wystarczyła. Dzisiaj, kiedy ten sposób żywienia stał się bardzo popularny, możemy się zapoznać z kilkoma różnymi rodzajami tejże diety. Powody przejścia na dietę opartą na roślinach Istnieją trzy główne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1941 Data: 2021-09-08 11:42:49
  • Zespół jelita drażliwego (IBS) to nawracające schorzenie związane z zaburzeniami ruchliwości jelita charakteryzujące się dysfunkcją mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Głównymi objawami zespołu jelita drażliwego są bóle brzucha z występującymi zaparciami lub biegunką. Często pojawiają się również wzdęcia, śluz w stolcu i uczucie niepełnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19335 Data: 2018-03-02 11:51:13
  • Odżywka białkowa podczas odchudzania

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest dość ciężki dla większości Pań. O ile same treningi i ich ilość nie sprawiają kłopotu, o tyle samopoczucie i apetyt zaczyna nieco płatać figle. Co więcej, często korzysta się z nieco większej zawartości protein w diecie, co powiązane jest z koniecznością zwiększenia części białkowej posiłków. Ma to swoje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11948 Data: 2017-04-25 04:58:59
  • [...] roślin. Kategorie żywności o najwyższej zawartości spermidyny to zboża, rośliny strączkowe i produkty pochodzące z soi. Znaczące ilości spermidyny zawierają również grzyby, groch, orzechy laskowe, pistacje, szpinak, brokuły, kalafior i fasolka szparagowa (do 398 nmol/g). Najniższe poziomy notowane były w kategorii owoców; przykładowo w jabłkach, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2504 Data: 2021-11-29 17:14:27
  • Czy w aspekcie odżywek wysokobiałkowych możemy mieć uzasadnione obawy co do ich bezpieczeństwa? Aby w pełni odpowiedzieć na to pytanie, musimy zanurzyć się w ogólną analizę, czym są odżywki wysokobiałkowe, jakie są ich rodzaje oraz omówić w największym skrócie, dlaczego i jak powstają. Z pewnością jednak nie są to produkty otrzymywane sztucznie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3199 Data: 2021-02-08 18:07:26
  • Ile kalorii ma fasola? Która fasola jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.  Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 930 Data: 2023-05-01 18:35:43
  • [...] (twarogi, serki wiejskie, sery dojrzewające, mleczne napoje fermentowane), jajka (kurze, przepiórcze, strusie), rośliny strączkowe (soja, ciecierzyca, soczewica, fasola, groch). Każdy jednak miał w życiu sytuację, kiedy to w wyniku natłoku pracy czy braku ochoty na spożywanie wymienionych produktów, nie miał możliwości uzupełnienia białka w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6261 Data: 2018-10-03 11:14:08
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 14 – Jod

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pokarmowym.  Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na białkach roślinnych, takich jak koncentraty i izolaty białek grochu, ryżu, konopi, słonecznika czy migdałów. Otóż koktajl przygotowany z takiej odżywki dostarcza dużą porcję białka w małej objętości racji pokarmowej. Dlatego też nawet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 387 Data: 2023-06-23 09:15:37
  • [...] rodzaje ciężkostrawnego pokarmu muszą być wcześniej przygotowane. Wybieraj warzywa bogate w błonnik rozpuszczalny (marchew, dynia, rzepa, brukiew, pasternak, buraki, fasola, groch, ogórki). Referencje: Stella Vodo, Nicoletta Bechi, Anna Petroni,2 Carolina Muscoli,3 and Anna Maria Aloisi „Testosterone-Induced Effects on Lipids and [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1966 Data: 2019-05-20 09:53:23
  • Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10511 Data: 2018-10-29 09:56:29
  • Żelazo jest minerałem, który musimy spożywać wraz z naszą dietą. Z tego powodu zalicza się żelazo do niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów.  Kto szczególnie powinien uważać, aby spożywać odpowiednie ilości żelaza? Jeśli znajdujesz się wśród osób, które wymienię poniżej, musisz zachować szczególną uwagę przy konstruowaniu diety lub ew. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7841 Data: 2021-03-19 14:24:53
  • [...] owoce (porzeczki czarne, białe i czerwone, poziomki, maliny, awokado) owoce suszone (morele, jabłka, rodzynki, śliwki, figi, daktyle) nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, soja) cennym źródłem żelaza jest melasa – uboczny produkt wytwarzania cukru. Jedna łyżka melasy zawiera 3,2 mg żelaza Jak zwiększyć przyswajalność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10821 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Białka serwatkowe na dobre zadomowiły się w menu wielu osób. Mimo upływu lat ciągle powtarzane są te same mity. Nadal niektóre osoby bez zastanowienia przypisują „białku w proszku” same szkodliwe właściwości. Tymczasem przekonania mogą być oparte na błędnych informacjach, mitach, legendach i obiegowych opiniach. W tę samą pułapkę często wpadają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6610 Data: 2021-03-09 19:29:35
  • W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5899 Data: 2017-07-25 09:17:16
  • [...] roślinnej, które nie ma wady ograniczającego aminokwasu. Cechuje się wysoką ilością najważniejszych aminokwasów rozgałęzionych - BCAA oraz glutaminy.  Białko pochodzące z grochu - o ile groch nie będzie dobrym wyborem dla wegana pragnącego stosować dietę ketogeniczną, o tyle odżywka wysokobiałkowa pochodząca z grochu, już do tej kategorii [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1909 Data: 2021-06-01 10:22:28
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i kruche zarazem. Minusy: skład nie powala, pieczywo jest lekko słodkie. Ekowital Amarantusowe pieczywo chrupkie Skład: kukurydza*, mąka amarantusowa* 20%, ryż*, żółty groch*, białko grochu*, sól, cukier. *Składniki pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych. 100g tego pieczywa dostarczy 271 kcal, w tym: 13,4 g białka, 1 g tłuszczu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13575 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • [...] wody, a także mleka sojowego i owsianego, jeśli martwisz się o użytkowanie gruntów. Najlepszymi opcjami pod względem zarówno gruntów, jak i zużycia wody, są: mleko konopne, grochowe i kokosowe. Mleko sojowe Wraz z wołowiną soja jest jednym z głównych czynników powodujących wylesianie w amazońskich lasach deszczowych, ze względu na ilość ziemi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1925 Data: 2021-12-29 13:51:16