[...] do posiłków wytrawnych, jak i na słodko. Czas przygotowania nie ma żadnego znaczenia. Wystarczy ugotować sobie ją np wieczorem przed snem. Przecież nikt nie wymusza na Tobie gotowanie tego tuż przed pracą, czy w jej trakcie. W czym problem wstawić kasze do gotowania i pójść się kąpać, przed snem, lub w innej wolnej chwili. Kwestia dobrej [...]
Każda obróbka ma wpływ na zawartość witamin i minerałów, ale nic na to nie poradzisz. Ew. możesz dodać przypraw i zjeść warzywa gotowane razem z wodą i mięsem. Gotowanie takich warzyw to chwilka.
Przede wszystkim gotowanie wiekszej ilości porcji na raz :-)) czasem warto odstać troche dłużej w kuchni jednorazowo i zrobic wiecej rzeczy, ale w konsekwencji ma sie np na drugi dzien wolny czas i nie trzeba kombinować :-) ale to takie podstawy, żaden magiczny trik ;-)
[...] dojdzie do pewnych strat witamin i minerałów, musielibyśmy jeść wszystko surowe, choć niektóre rośliny oddają co mają najlepsze dopiero po obróbce termicznej np. pomidory, gotowanie na parze jesy chyba najbardziej bezpieczną obróbką termiczną dla warzywwięc nie ma co przesadzać, że trochę koloru Ci uciekło, chyba że hermetyczne zapakowanie i [...]
Jajka surowe odpadają - po pierwsze ryzyko zakażenia salmonellą, po drugie gorsza przyswajalność białka. Najkorzystniejsze jest gotowanie na miękko lub jajka sadzone - białko ścięte, żółtko płynne, a to ze względu na fakt że przy gotowaniu na twardo ulegają rozkładowi cenne kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zawarte w żółtku. [...]
No bo nie musi do końca, niektóre produkty po prostu więcej wody już nie przyjmą w siebie, a gotowanie dłuzej nic nie zmieni to tak jakbyś wstawił ziemniaki i czekał aż one napęcznieją ale to nie jest produkt ktory pochłania wodę 15-20 dla kaszy spokojnie starczy.
odradzalem i nadal odradzam ziemniaki gotowane w standardowy sposob. gotowanie w garze wody pozbawia je witamin takich jak m.in. potas nalezy tez zwrocic uwage na ich wysoki indeks glikemiczny na ktory przeciez zwraca sie uwage przy doborze "zarcia na redukcje"
[...] mało weekendów i czasu, żeby coś zrobić, a Ty tylko dokładasz do pieca kolejnymi obowiązkowymi pozycjami, zdecydowanie w roku jest za mało weekendów na to wszystko :-) Co Ty gadasz??? pracuje 8h dziennie, mam męża, dziecko które sie uczy pisać i czytać, terningi i jeszcze gotowanie posiłków dla 3 osob a te smakołyki to dla rozrywki się robi:)
Jak nie masz czasu na ćwiczenia to podejrzewam na dietetyczne jedzenie i gotowanie też nie.Niestety jak"warzysz"!!!! 64 kilo to samo nie spadnie.Ewentualnie spróbuj jeść w miare zdrowo i jak nie masz czasu ćwiczyć to chociaż spaceruj jak najwięcej.
lol Teflon ma dobre właściwości smarujące oraz nie przywierają do neigo żadne zanieczyszczenia! Więc smażenie nie ma tu nic do rzeczy, jak smażysz to on się nie niszczy, używaj drewnianych lopatek i będzie ok Ale jeżeli ci chodzi o wł. zdrowotne to polecam Gotowanie/Parowanie Co do Patelni to mi średnio za 80 zł służy 2 lata
Dobrą sprawą są posiłki podobne, czy nawet takie same w ciągu tygodnia, ułatwia to gotowanie. Ale nie przez pół roku jedzenie tego samego. Wszystko powinno być wypośrodkowane. A niestety dieta potreningu.pl nie dość, że praktycznie ciągle jest to samo przez kilka miesięcy to walone z automatu. Jak zaczynałem i dostałem przy 117 kg 2100 kalorii to [...]
Gotowanie nie zmienia kaloryczności. Zwiększa indeks glikemiczny (IG). W procesie gotowania zwiększa się natomiast masa ryżu z banalnej przyczyny - chłonie on wodę - stąd masa po ugotowaniu kilkakrotnie wzrasta. Dlatego też 100 gramowa torebka ryżu niegotowanego ma tyle samo kalorii co po ugotowaniu, jeśli natomiast odmierzymy 100 g ugotowanego [...]
[...] tu również kłania się cena, nie decyduję się na indyki/wołowinę/pozostałe rybka). Lecz chyba dla większej różnorodności dorzucę na weekendach, kiedy mam więcej czasu na gotowanie/ wieprzowinę, którą wcześniej trzeba będzie mozolnie obczyścić. Zmieniony przez - wopa w dniu 2014-05-05 23:13:22 Zmieniony przez - wopa w dniu 2014-05-05 [...]
Gotowanie, pieczenie, grilowanie, smażenie - tak to idzie jezeli chodzi o zdrowe przyrządzanie potraw z tego co kiedyś przeczytałem na forum. Grilowac oczywiście jak najbardziej możesz. Pozdro.
Pewnie ze lepiej,ale jest to salatka z wloch, a do ich produktow mam zaufanie. Czasami po prostu warunki nie pozwalaja na gotowanie( nad czym bardzo ubolewam)i dobrze miec taka salatke w pogotowiu dla odmiany.Przypomne, ze jest to oliwa z oliwek wiec raczej nie powinno mi sie odlozyc?