Dorsz,gluten,gorczyca,jajo kurze,jeczmien,kamut,owies,pszenica,pszenica orkisz,zyto,zoltko jaja kurzego - wszystkie te produkty mam na 4 (skala 0-4) Np. zjem w piatek dorsza, zostanie jeszcze z jeden filet i zjem go w sobote to od razu swedzenie glowy. Najgorzej jest z glutenem, zamawiam z dobrej wloskiej restauracji pizze na cieniutkim [...]
Cześć Iskra. Jeśli to hashi to współczuję, radzę zbadać poziom wit b12, d3 i ferrytyny, bo przeważmie jest anemia i duże niedobory. Też mam wywalić nabiał i gluten, o ile gluten wywaliłam (parę miesięcy unikałam glutenu i mimo dużej niedoczynności nie przytyłam za dużo), to z mlekiem do kawy ciągle walczę, jeszcze się nie zebrałam na zrobienie [...]
[...] z trawieniem niektórych cukrów, które występują i w owocach i zbożach... Trzeba trochę pokombinować, a nieraz zrobić dokładne testy, żeby stwierdzić czy to uczulenie na gluten czy może jakiś inny składnik. Można np. być uczulonym na inne białka pszenicy, niż gluten... Na pewno w każdym razie warto rejestrować, co nam szkodzi i jadać w takich [...]
[...] tej jakosci jaka sie spodziewamy. To ze chleb sie kruszy wynikac moze z wielu czynnikow (zapeniam cie ze czysto zytni chleb tez sie nie musi kruszyc przeciez tez posiada gluten)np. ze zlego sposobu zakwaszania maki, a raczej nie zakwaszania a dodania kwasu do maki, wiec cala maka nie ulegla przerobieniu przez bakterie, no i kruszacy sie chleb [...]
[...] latało jak chciało, ale nie starczyło mi siły do końca i szybko się za ciężkie zrobiło, podciąganie - ok i ściąganie drążka 4 serie. Od jutra na razie na miesiąc wywalam gluten. Jakby ktoś w misce widział u mnie gluten to proszę o info, bo nie ogarniam jeszcze aż tak bezgluta ;-) Jakoś nie spodobało mi się to, że po weekendzie żarcia [...]
Mam podobne jazdy raz zjem jest ok Ale jak 2-3 dni z rzędu to mnie sypie plami i inne jazdy. Jaja rozumiem ze moga uczulac jak sie za czesto spozywa, ale dorsz,gluten... to ewidentnie mi nie sluzy i wyszlo czarno na bialym z testu.
Chciałem dzisiaj kupić mąkę orkiszową.Poszedłem do Tesco i była ale spojrzałem w skład i było tam napisane gluten,zawiera śladowe ilości glutenu więc odłożyłem na półkę.Pytanie kupowac taką czy udać się do innego sklepu?Czy w każdej mące jest gluten?
??? czemu z glutenem, z moimi jelitami wszystko w porządku... Tylko w podejrzeniu nietolerancji na gluten należy go usunąć z diety. Nabiał? - masz na myśli nietolerancję laktozy. Kiedy nie piję mleka i jem chudy twaróg oraz odtłuszczony żółty ser 3% tłuszczu, żadnych objawów nie mam, a wierz mi, że po mleku, śmietanie, greckim jogurcie 10% [...]
Gluten w obiegowej dietetyce jest przedstawiany jako wróg co jest mocno przejaskrawione. Generalnie gluten może jedynie stanowić problem dla osób chorych na celiakie lub osób z nadwrażliwością na gluten nie związaną z celiakią. Prawdopodobnie też dla jednostek z chorobami autoimmunizacyjnymi zatem nie ma przekonujących dowodów na to, iż ten [...]
[...] nietolerowac laktozy. Zacytuje wypowiedz pana James Barley autora ksiazki "Dangerous Grains" :"celiakia jest tylko jednyma z wielu rodzajow nadwarazliwosci na gluten. Wiele, wiele wiecej ludzi niz tych majacych celiakie ma niezdiagnozowana lub opozniona wrazliwosci na pokarmy a gluten jest jednym z glownych." Malo tego coraz [...]
??? czemu z glutenem, z moimi jelitami wszystko w porządku... Tylko w podejrzeniu nietolerancji na gluten należy go usunąć z diety. Nabiał? - masz na myśli nietolerancję laktozy. Kiedy nie piję mleka i jem chudy twaróg oraz odtłuszczony żółty ser 3% tłuszczu, żadnych objawów nie mam, a wierz mi, że po mleku, śmietanie, greckim jogurcie 10% [...]
Pytanie z innej beczki Wojtku. Wiem ze dluzszy czas odzywiasz sie unikajac glutenu i z tad moje pytanie, napisal bys na jakich produktach aktualnie bazujesz a ktore w twoim przypadku sie nie sprawdzily? Podejrzewam u siebie nietolerancje glutenu ale wiecej bede wiedzial po wizycie u specjalisty, skierowanie juz mam ale mimo to chcialbym na wlasna [...]
[...] tylko dla samej poczytności, bez żadnych podstaw merytorycznych czy podparcia w podstawach nauki - ot po prostu najtańsza forma publicystyki. Słuchaj, nabiał i gluten mogą być alergenami tak samo jak KAŻDY (dosłownie KAŻDY) produkt spożywczy może nim być, gdyż to zależy od indywidualnej odpowiedzi przeciwciał każdego człowieka na [...]
[...] wymaga głębszego przemyślenia. Niemniej jednak podobnie jak przy innych chorobach autoimmunologicznych przede wszystkim pomocna może być eliminacja produktów zawierających gluten (a szczególnie pszenicy). Być może korzystne byłoby również wprowadzenie bardziej restrykcyjnego protokołu autoimmunologicznego i/lub diety z restrykcją FODMAP [...]
Wiesz z tym glutenem to ludzie to opacznie rozumieją, tylko mały procent populacji ma celiakie czyli uczulenie na gluten, za to całkiem spora część jest po prostu nadwrażliwa, a gluten ma nieładne zwyczaje ;-) zachowania w naszych jelitach. Dlatego przy nadwrażliwych jednak myślę, że warto te 6 miesięcy trzymać bezglutenowo a później go [...]
tu nawet nie chodzi o sam gluten, ale tez o inne skladniki wchozace w sklad pszenicy. "Nie ma jednego składnika pszenicy, który odpowiada za wszystkie negatywne skutki zdrowotne związane z spożywaniem tego zboża. Gliadyna bezpośrednio wywołuje stany zapalne, ale również pobudza apetyt. Gluten odpowiada za występowanie stanów zapalnych w jelitach [...]
zarówno gluten jak i nabial sa silnie alergizujące, wykluczenie ich z diety bardzo często polepsza stan zdrowia i możliwości zmiany sylwetki, a po drugie wykluczeni zbóż już ułatwia kontrole kalorii nawet bez ich liczenia i wymusza zdrowsza dietę. I tak dieta jest luźniejsza niz proponują to np. zwolnicy Paleo, wiec nie jest zle