[...] wystarczy?) wszystko co może dodatkowo wzdymać i zobaczyć co będzie się działo. Jeśli problem by ustąpił, to robić po kolei test na co reaguje. Czyli mamy taką listę: - gluten, - laktoza (to już załatwione), - warzywa wzdymające (strączkowe, cebulowe, krzyżowe). Czy to ma sens? Trochę podejrzewam gluten, bo mój brat był na diecie [...]
[...] bilansu. Jeszcze dwa tygodnie temu jadłam co najmniej 1kg dziennie. Mam nadzieje, że wkrótce wrócę do dobrych nawyków. Jeśli chodzi o nabiał. Odstawiłam go wcześniej niż gluten i nie jadłam w sumie go co najmniej 2 miesiące. Zawsze podejrzewałam że raczej mam uczulenie na nabiał, a nie na gluten. Uczulenie na gluten to później zaczęłam [...]
Cała moja masa tak wyglądała. Głównie Fat nasycony + fruktoza + gluten bo bazowalem na mące (bułki i tortille) i wieprzowinie (a to najgorsze mieso poodbno) i pomimo że jadłem 250g fatu i 750g wegli nigdy takiego %bf na masie nie miałem (niskiego). Zmieniony przez - solaros w dniu 2016-07-29 19:26:10
o dziwo wczoraj dopiero po osttanm posilku sie zaczelo. ale to po lodzie. lod solo spoko lod + inne wegle = nie spoko ale na wlasne zyczenie bo wiedzialem czym to sie skonczy - bo tak zawsze sie konczy do tego momentu ani jednego malutkiego wzdęcia czy tym bardziej bączka jadlem co 45min i dzisiaj z reszta tez posiłek pełność po 30 minutach [...]
ja kupuje tylko gluten free owsiane bo mam w takiej samej cenie co normalne takto bym 1p nie dal za nie wiecej\-) tak samo jak za kurczaka eko czy jaja eko czy inne gvwno\-) forma sztos
na wszytsko jest i byla nagonka laktoza - kto nie moze to nie moze, sa osoby co po dodaniu 50ml mleka do kawy maja porblem z dobiegnieciem do kibla to rozumiem to samo z glutenem 'Tymczasem badania dowodzą, iż cierpi na nią przynajmniej 1% populacji, także w Polsce' Cale 1%. A robia halo jakby 1% nie mial alergii na gluten. Jak sie jadło chleb czy [...]
Genius. U mnie obecnie hit sezonu. Świeża bułka. Masło. Odrobina soli. Jeszcze upieczone w actifry. Omomom /SFD/2017/3/18/078a4e8ccd51405b83ba7da6e00d4e98.jpg .....ale mogę zjeść tylko jeden kawalek bo gluten ;) Zmieniony przez - solaros w dniu 2017-03-18 23:48:58
[...] małym bączku, tylko zjedzenie 200 gramów (kalafiora co nie jest ilością dużą), powoduje 3 godziny takich bączków. Jeszcze muszę sprawdzić strączki. A na końcu sprawdzę gluten. Nie wykluczam sytuacji w której i strączki i gluten będzie mi szkodzić. W dzieciństwie miałam podejrzenie nietolerancji glutenu, a mój brat był już 3 razy na diecie [...]
kazdy moze napisac, ze nie ma glutenu podczas gdy ma uznawane za bezglutenowe (choc to jest pozorne): modyfikowana skrobie pseudobezglutenowa, modyfikowane bialo pszeniczne pseudobezglutenowe, sa na rynku nawet koncentraty maki do wypieków posiadajace certyfikaty bezglutenowe podczas gdy gluten w nich jak byl tak jest - conajwyzej w stezeniu ok. [...]
Japończycy którzy badają ryż odkryli, że gluten zawarty w ryżu jest przyczyną stanów zapalnych jelita grubego oraz raka jelita grubego. Ponoć 80% populacji ma skłonność do alergii na gluten. Jeżeli nie przerodzi się w nietolerancję to jest dobrze.
Kokosik - jest tak najpewniej jak piszesz. Wiesz ja od kwietnia wiem o tym hashi, znam wszystkie zalecenia tu z forum, najpierw przy tsh 30 założyłam że to czy jem gluten czy nie to nie ma jakiegoś większego znaczenia bo są inne priorytety, potem złapała mnie angina i długo trzymała a teraz dopiero wyniki są w miarę ok i czuję się lepiej więc [...]
okey, tylko jaki jest sens robienia nagonki na gluten, gdzie w momencie gdy ludzie to łykną to cały przemysł np. zbóż powinien legnąć w gruzach...? przecież to nikomu na rękę. z drugiej strony jednak mają możliwość wypuszczania produktów typu "gluten free", aczkolwiek jakoś nie zauważyłem w świecie na co dzień, by tych produktów było zatrzęsienie [...]
taka ciekawostka jak wykryc gluten info z wiki: "Najprostszą z metod pozwalającą stwierdzić, czy dany produkt zawiera skrobię (np. wędlina lub ser), jest test z płynem Lugola lub ze związkami jodu (np. jodyną). Należy kroplę rozcieńczonego płynu Lugola lub jodyny nanieść na nieznany produkt. W obecności skrobi odczynniki zmienią kolor z [...]
[...] z trawieniem niektórych cukrów, które występują i w owocach i zbożach... Trzeba trochę pokombinować, a nieraz zrobić dokładne testy, żeby stwierdzić czy to uczulenie na gluten czy może jakiś inny składnik. Można np. być uczulonym na inne białka pszenicy, niż gluten... Na pewno w każdym razie warto rejestrować, co nam szkodzi i jadać w takich [...]
[...] w walce z kg. Zrobiłam badanie trójki tarczycowej i dostałam Euthyrox 88 (a także 100 po skończonej 88) na rozruch tarczycy. Gdy dowiedziałam się co mi jest odstawiłam gluten, nabiał, wszystkie wymienione warzywa, które są zakazane przy niedoczynności. Jednak mam problem z rozplanowaniem B/T/W Staram sie ograniczać węgle wraz z porą dnia. [...]