SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

fat v 10

  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mg ołowiu (norma dla mężczyzny jest tu przekroczona o 500%, dla kobiety dziesięciokrotnie!). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids). Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają działanie przeciwzapalne. Dobrym źródłem DHA i EPA są łosoś, tuńczyk, sardynki, śledź, anchois [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15479 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 377695 Data: 2017-10-10 12:13:45
  • Białko i tłuszcze w diecie, a wpływ na tycie i odchudzanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiedyś sądzono, iż kalorie są sobie równe. Dzisiaj wiemy, iż organizm kompletnie inaczej reaguje na węglowodany, białka oraz tłuszcze. Nawet, jeśli skomponuje się posiłki o identycznej wartości energetycznej, to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3480 Data: 2020-05-30 10:55:48
  • [...] inaczej niż w przypadku glukozy) => fruktoza może powodować stłuszczenie wątroby. W badaniu Ehsan Parvaresh Rizi i wsp. "Meal rich in carbohydrate, but not protein or fat, reveals adverse immunometabolic responses associated with obesity" z 2016 r.wykazano, iż o osób o normalnej wadze ciała i wrażliwości na insulinę pojawia się inna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13995 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • Czy jeśli zamienię węglowodany na tłuszcze, to schudnę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Na dodatek etanol zaburza regenerację mięśni i negatywnie wpływa na profil hormonalny. Referencje, badania, literatura: B J Sonko i in. Dose-response relationship between fat ingestion and oxidation: quantitative estimation using whole-body calorimetry and 13C isotope ratio mass spectrometry https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11303490/ Scott [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4874 Data: 2021-06-28 16:42:09
  • [...] do pracy tlenowej i beztlenowej. Dlaczego? Ze względów fizjologicznych zmagazynowana w mięśniach glukoza nie może opuścić tkanki mięśniowej, ze względu na brak glukozo-6-fosfatazy. Jednak pirogronian wytwarzany w mięśniach w procesie glikolizy może ulegać transaminacji do alaniny, która jest eksportowana z mięśni i zużywana do glukoneogenezy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2384 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Dopalacze i hamulce dla metabolizmu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] O1, Grunnet N, Faber P, Bjørnsbo KS, Dich J, Larsen LO, Neese RA, Hellerstein MK, Quistorff B. „Effects of isoenergetic overfeeding of either carbohydrate or fat in young men” Horton TJ1, Drougas H, Brachey A, Reed GW, Peters JC, Hill JO. Fat and carbohydrate overfeeding in humans: different effects on energy storage. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3130 Data: 2019-05-22 12:10:30
  • Niektórzy ludzie uważają treningi interwałowe (czyli charakteryzujące się zmienną intensywnością) za rewolucję, jakby zapomnieli, iż podobne metody były znane już 100 lat temu (trening bokserów, tajbokserów, zapaśników, też ma charakterystykę interwałową). Tak samo crossfit nie jest niczym nowym, a już na pewno nie walki MMA (pankration był znany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3613 Data: 2019-04-15 12:57:15
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 0,4 g białka /kg masy ciała/dzień. Wyniki po 8 tygodniach? Grupa „niskich protein” - odnotowano przyrost 1,3 kg ± 2,0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass). Grupa „wysokich protein” - odnotowano przyrost 1,9 kg ± 2,4 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass). Jak widać różnica w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7179 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • Największe mity dietetyczne: „Bestseller z Niemiec!”

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na kolosalny potencjał pod względem ich wpływu na insulinę. Referencje: 1.Edward L Melanson, Ph.D., Paul S. MacLean, Ph.D. and James O. Hill, Ph.D “Exercise improves fat metabolism in muscle but does not increase 24-h fat oxidation” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2885974/ 2.Luc J C van Loon, Paul L Greenhaff, D [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1948 Data: 2019-04-05 08:19:13
  • [...] Nordmann AJ “Effects of low-carbohydrate vs low-fat diets on weight loss and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled trials”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16476868 “Aerobic exercise but [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27021 Data: 2019-02-19 10:38:08
  • Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6786 Data: 2020-12-31 10:33:07
  • Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9126 Data: 2019-12-27 09:13:24
  • [...] wiemy, iż przy intensywności pracy rzędu 66% tętna maksymalnego (66% HR): 35% energii zapewnia glikogen mięśniowy, 31% energii zapewniają wolne kwasy tłuszczowe (ang. free fatty acids), 24% lipoproteiny w osoczu oraz tłuszcze wewnątrzmięśniowe (IMTG), 10% glukoza we krwi (osocze). Przy intensywności wysiłku 74% tętna maksymalnego: 25% energii [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9339 Data: 2019-02-12 11:12:05
  • [...] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9749416 Kim KR1, Nam SY, Song YD, Lim SK, Lee HC, Huh KB „Low-dose growth hormone treatment with diet restriction accelerates body fat loss, exerts anabolic effect and improves growth hormone secretory dysfunction in obese adults.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10352397 Brandenberger G1, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8562 Data: 2019-08-26 09:30:59
  • [...] aż 1,8 g ± 0,4 g białka /kilogram masy ciała/dzień Wyniki po 8 tygodniach? grupa „niskich protein”– odnotowano przyrost 1,3 kg ± 2,0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass) grupa „wysokich protein” – odnotowano przyrost 1,9 kg ± 2,4 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass) jak widać różnica w przyroście mięśni to ledwie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9990 Data: 2017-07-03 12:56:43
  • [...] białka /kg masy ciała/dzień. Wyniki po 8 tygodniach? Grupa „niskich protein” – odnotowano przyrost 1,3 kg ± 2,0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass). Grupa „wysokich protein” – odnotowano przyrost 1,9 kg ± 2,4 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass). Jak widać różnica w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8255 Data: 2018-12-23 15:20:59
  • [...] Robin P.da Silva “Dietary creatine supplementation lowers hepatic triacylglycerol by increasing lipoprotein secretion in rats fed high-fat diet” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286316303436 Konstantinos I.Avgerinos, Nikolaos Spyro, Konstantinos I.Bougioukas Dimitrios Kapogiannis [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13905 Data: 2018-12-18 09:12:28
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] spożywała 1,8 g ± 0,4 g białka / kg m.c. / dzień, Wyniki po 8 tygodniach? grupa „niskich protein”– odnotowano przyrost 1,3 kg ± 2.0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass) grupa „wysokich protein” – odnotowano przyrost 1,9 kg ± 2.4 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass) jak widać różnica w przyroście mięśni, to ledwie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7081 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • [...] (zawierają go np. olej sojowy, rzepakowy, olej z zarodków pszenicy, lniany). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids). Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają działanie przeciwzapalne. Dobrym źródłem DHA i EPA są: łosoś, tuńczyk, sardynki, śledź, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6258 Data: 2019-02-20 14:24:04