[...] mg ołowiu (norma dla mężczyzny jest tu przekroczona o 500%, dla kobiety dziesięciokrotnie!). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids). Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają działanie przeciwzapalne. Dobrym źródłem DHA i EPA są łosoś, tuńczyk, sardynki, śledź, anchois [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
Kiedyś sądzono, iż kalorie są sobie równe. Dzisiaj wiemy, iż organizm kompletnie inaczej reaguje na węglowodany, białka oraz tłuszcze. Nawet, jeśli skomponuje się posiłki o identycznej wartości energetycznej, to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne [...]
[...] inaczej niż w przypadku glukozy) => fruktoza może powodować stłuszczenie wątroby. W badaniu Ehsan Parvaresh Rizi i wsp. "Meal rich in carbohydrate, but not protein or fat, reveals adverse immunometabolic responses associated with obesity" z 2016 r.wykazano, iż o osób o normalnej wadze ciała i wrażliwości na insulinę pojawia się inna [...]
[...] Na dodatek etanol zaburza regenerację mięśni i negatywnie wpływa na profil hormonalny. Referencje, badania, literatura: B J Sonko i in. Dose-response relationship between fat ingestion and oxidation: quantitative estimation using whole-body calorimetry and 13C isotope ratio mass spectrometry https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11303490/ Scott [...]
[...] do pracy tlenowej i beztlenowej. Dlaczego? Ze względów fizjologicznych zmagazynowana w mięśniach glukoza nie może opuścić tkanki mięśniowej, ze względu na brak glukozo-6-fosfatazy. Jednak pirogronian wytwarzany w mięśniach w procesie glikolizy może ulegać transaminacji do alaniny, która jest eksportowana z mięśni i zużywana do glukoneogenezy. [...]
[...] O1, Grunnet N, Faber P, Bjørnsbo KS, Dich J, Larsen LO, Neese RA, Hellerstein MK, Quistorff B. „Effects of isoenergetic overfeeding of either carbohydrate or fat in young men” Horton TJ1, Drougas H, Brachey A, Reed GW, Peters JC, Hill JO. Fat and carbohydrate overfeeding in humans: different effects on energy storage. [...]
Niektórzy ludzie uważają treningi interwałowe (czyli charakteryzujące się zmienną intensywnością) za rewolucję, jakby zapomnieli, iż podobne metody były znane już 100 lat temu (trening bokserów, tajbokserów, zapaśników, też ma charakterystykę interwałową). Tak samo crossfit nie jest niczym nowym, a już na pewno nie walki MMA (pankration był znany [...]
[...] 0,4 g białka /kg masy ciała/dzień. Wyniki po 8 tygodniach? Grupa „niskich protein” - odnotowano przyrost 1,3 kg ± 2,0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass). Grupa „wysokich protein” - odnotowano przyrost 1,9 kg ± 2,4 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass). Jak widać różnica w [...]
[...] na kolosalny potencjał pod względem ich wpływu na insulinę. Referencje: 1.Edward L Melanson, Ph.D., Paul S. MacLean, Ph.D. and James O. Hill, Ph.D “Exercise improves fat metabolism in muscle but does not increase 24-h fat oxidation” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2885974/ 2.Luc J C van Loon, Paul L Greenhaff, D [...]
[...] Nordmann AJ “Effects of low-carbohydrate vs low-fat diets on weight loss and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled trials”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16476868 “Aerobic exercise but [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] wiemy, iż przy intensywności pracy rzędu 66% tętna maksymalnego (66% HR): 35% energii zapewnia glikogen mięśniowy, 31% energii zapewniają wolne kwasy tłuszczowe (ang. free fatty acids), 24% lipoproteiny w osoczu oraz tłuszcze wewnątrzmięśniowe (IMTG), 10% glukoza we krwi (osocze). Przy intensywności wysiłku 74% tętna maksymalnego: 25% energii [...]
[...] aż 1,8 g ± 0,4 g białka /kilogram masy ciała/dzień Wyniki po 8 tygodniach? grupa „niskich protein”– odnotowano przyrost 1,3 kg ± 2,0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass) grupa „wysokich protein” – odnotowano przyrost 1,9 kg ± 2,4 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass) jak widać różnica w przyroście mięśni to ledwie [...]
[...] białka /kg masy ciała/dzień. Wyniki po 8 tygodniach? Grupa „niskich protein” – odnotowano przyrost 1,3 kg ± 2,0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass). Grupa „wysokich protein” – odnotowano przyrost 1,9 kg ± 2,4 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass). Jak widać różnica w [...]
[...] spożywała 1,8 g ± 0,4 g białka / kg m.c. / dzień, Wyniki po 8 tygodniach? grupa „niskich protein”– odnotowano przyrost 1,3 kg ± 2.0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass) grupa „wysokich protein” – odnotowano przyrost 1,9 kg ± 2.4 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass) jak widać różnica w przyroście mięśni, to ledwie [...]
[...] (zawierają go np. olej sojowy, rzepakowy, olej z zarodków pszenicy, lniany). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids). Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają działanie przeciwzapalne. Dobrym źródłem DHA i EPA są: łosoś, tuńczyk, sardynki, śledź, [...]