Pokrzywa indyjska, występująca powszechnie pod wieloma nazwami, takimi jak forskolina, szałwia indyjska, coleus czy pochwiatka, jest bardzo ciekawym związkiem, coraz bardziej rozpoznawalnym w świecie suplementacyjnym z uwagi na pojawiające się badania świadczące o jej istotnym wpływie na lipolizę tkanki tłuszczowej. Przeanalizujmy wnioski z nich [...]
Poziom cholesterolu jest jednym ze wskaźników mówiących o ryzyku wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Do jego obniżania stosuje się zarówno interwencje polegające na wprowadzeniu specjalistycznej diety (ewentualnie wspomaganej suplementacją) i indywidualnie dostosowanego programu aktywności fizycznej, ale także interwencje [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt. Wprawdzie, jak [...]
[...] Gdy nie tolerujesz laktozy, poszukuj odżywek oznaczonych jako "lactose free". Gdy Twój układ pokarmowy jest bardzo delikatny, postaraj się o wybór odżywki wzbogaconej o enzymy trawienne. Mając alergie na białka mleka, korzystaj z białek wegańskich lub odżywek na bazie białka jaja kurzego. Zobacz koniecznie: Białko serwatkowe czy serwatka [...]
W obliczu szybkiego tempa życia i wielorakich obowiązków dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych może stanowić wyzwanie dla kobiet, szczególnie zaangażowanych w regularną aktywność fizyczną. Zdrowa skóra, silne mięśnie i stawy, sprawny układ nerwowy oraz odporność, to tylko niektóre ze zróżnicowanych i kompleksowych wymagań [...]
[...] ostatnich pięciu tygodni schudł 5 kg, a jego docelowa waga to 100 kg. Na YouTube omówił też wyniki badań krwi, z których wynika, że na nieznacznie podwyższony cholesterol i enzymy wątrobowe. Zamierza wspierać wątrobę przyjmując suplementy diety. Po przegranej w 2018 roku poczuł, że wszystkie jego osiągnięcia, a zwłaszcza cztery tytuły Mr. [...]
Maślan sodu zasłynął szczególnie z optymalizacji kondycji tkanek w przewodzie pokarmowym. Z działaniem tym wiąże się jednak szereg pośrednich aktywności biologicznych, które mogą mieć zbawienne znaczenie dla zdrowia. Źródła: Canani, R. B., Costanzo, M. D., Leone, L., Pedata, M., Meli, R., & Calignano, A. (2011). Potential beneficial effects [...]
[...] (mięsień sercowy), CK-MM (mięsień szkieletowy) i CK-BB (mózg). Mięśnie szkieletowe mają 98% MM i 2% MB, z kolei mięsień sercowy 70-80% MM i 20-30% MB. Mózg posiada głównie enzymy BB. Referencje, źródła badań: Marianne F. Baird „Creatine-Kinase- and Exercise-Related Muscle Damage Implications for Muscle Performance and Recovery” [...]
[...] zwłóknienie). Nie zawsze szkodliwy tłuszcz jest widoczny na pierwszy rzut oka. Ponadto zdarzają się przypadki osób mających krańcowo zniszczoną wątrobę, u których podstawowe enzymy (ALAT, ASPAT) wcale tego nie potwierdzały. Opisywano szczegółowo przypadki kulturystów, którzy mieli dobrze rozwinięte nowotwory wątroby I którzy tracili całe płaty [...]
Konopie należą do najbardziej kontrowersyjnych politycznie roślin. Przez to, że w pewnym momencie historii zostały zakazane niemal na całym świecie, drastycznemu obniżeniu uległa ilość prac naukowych na ich temat. W związku z tym każdy użytkownik i potencjalny użytkownik konopi zarówno tych dostępnych w Polsce na receptę (mówiąc potocznie bogatych [...]
[...] poprzez wnikanie do środkowej warstwy skóry, powodując nieprawidłowe nagromadzenie elastyny, dzięki której skóra zachowuje elastyczność w czasie rozciągania. Wytwarzane są enzymy, które rozkładają kolagen i tworzą tak zwane „blizny słoneczne”. Ciągła ekspozycja tylko przyspiesza proces, prowadząc do dalszego marszczenia się i zwiotczenia [...]
Od zawsze istniały spekulacje odnośnie występowania u człowieka zjawiska hiperplazji (zwiększania ilości włókien mięśniowych). Wiemy (choć nie do końca znane są mechanizmy tego zjawiska), iż u człowieka występuje hipertrofia. Musimy zacząć od początku, aby zrozumieć resztę opracowania kilka prostych definicji. Podsumowanie Niektóre grupy [...]
Resveratrol (spotyka się też pisownię resweratrol) to związek występujący w roślinach np. w winogronach. Związki polifenolowe obok resweratrolu obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Wszystkim przypisuje się działanie antynowotworowe. Ponadto resweratrol można znaleźć w żywności, w tym w orzeszkach ziemnych oraz w czerwonym [...]
[...] jednak jest to białko pszeniczne – gluten. Myślę, że o jego jakości nie trzeba pisać. Zastanawialiście się, w jakim celu niektórzy producenci dodają do swoich białek enzymy trawienne, np. laktazę? Po to, aby trawiła białko? Niekoniecznie. Enzym ten trawi laktozę. Dodatek jego budzi więc pewien niepokój i wątpliwości, czy aby ilość obecnej [...]
Amerykański kulturysta Hunter Labrada po nieudanym występie na Mr. Olympia dostał ogromnego kopa do działania. Jako syn utytułowanego Lee Labrady wie, że jest cały czas obserwowany i niejako porównywany do swojego ojca. Dzięki zwycięstwu w Chicago Pro 2021 on i jego fani zaczęli mieć nadzieję, że wygrana w najbardziej prestiżowych zawodach Mr. [...]
Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]
Komórki skóry, które są zbyt często uszkadzane przez nadmierną ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi [...]
[...] więc czy takie postępowanie jest słuszne? Dzieje się tak dlatego, że u osób z nietolerancją pokarmową to nie odzew układ immunologicznego, walczącego z infekcją, a enzymy trawienne nie działają tak, jak powinny na pewne składniki pokarmowe lub ilość tych enzymów jest niewystarczająca do strawienia pokarmu. Jeżeli osoba z nietolerancją [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]