Organizm w normalnych warunkach nie potrzebuje więcej niż 0,5 g sodu dziennie. Maksymalna zalecana podaż sodu według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wynosi 2 g dziennie (do 5 g soli kuchennej). Średnie spożycie sodu w USA wynosi 3,4 g dziennie. Okazuje się, iż nadużywanie chlorku sodu jest związane z kancerogenezą. Czarne statystyki Rak [...]
Kolejne danie wegańskie od ALLNUTRITION, tym razem inspirowane kuchnią kontynentalną. Po rozpakowaniu od razu rzucają się w oczy ziarenka kaszy bulgur, pestki dyni, czarne oliwki oraz różnego rodzaju nasiona/kiełki. Wiele gotowych posiłków to zwykle jakaś kasza, plus mikroskopijne kawałki jakiegoś dodatku. W tym przypadku bogactwo składników [...]
Dżem to zazwyczaj jeden z głównych gości na śniadaniu, choć osoby dbające o sylwetkę z aktywnym trybem życia raczej go unikają. Czy rzeczywiście ciężko znaleźć taki z dobrym składem? Na co zwrócić przede wszystkim uwagę przy zakupie dżemu? Czego dobry dżem powinien nie mieć w składzie? Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotyczyć prawie 800 mln osób! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. prognozy mówią o występowaniu cukrzycy u 12,2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] Całe ziarna, chude mięso, rośliny strączkowe, niskotłuszczowe produkty nabiałowe (serek wiejski 1% tłuszczu, jogurt zwykły – bez dodatków; jogurt owocowy niskotłuszczowy), czarne oliwki. Kategoria III: średnia wartość energetyczna, mniej niż 1,6-3,9 kcal / g. Pokarmy z tej grupy trzeba dozować. Są to frytki, chleby, desery, beztłuszczowe [...]
Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
Organizm człowieka nie działa zero-jedynkowo. Nie ma tylko zysków lub samych strat związanych z określonym działaniem. Przykładowo, w krótkim horyzoncie czasowym intensywny trening może zwiększać szansę zachorowania, a patrząc z perspektywy kilku miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki [...]
Kiedy ludzie myślą o budowie masy mięśniowej, mają na uwadze przede wszystkim trening na siłowni oraz odpowiednią dietę z nadwyżką kaloryczną. Nawet różnego rodzaju artykuły, w których szukamy informacji, jak ukształtować swoją sylwetkę, namawiają nas do pokonywania własnych granic, do regularnego chodzenia na siłownię i doboru odpowiedniego [...]
Czy nabiał jest dobry, czy zły dla zdrowia? Czy czerwone mięso zabija? Czy dieta ketogeniczna jest cudownym rozwiązaniem, czy zagrożeniem dla zdrowia? Czy dieta wegańska może przedłużyć długość życia? Czy węglowodany to przyczyna otyłości na świecie? Badania obserwacyjne Badania żywieniowe muszą mieć pewne odstępstwa, ponieważ idealne badanie [...]
Pewnie wiele razy słyszeliście od rodziców, od babć czy dziadków, że zamiast czekolady lub batonika lepiej byście zjedli jakiś owoc. Trzeba przyznać, że mieli w tym przypadku sporo racji. Owoce, mimo że zawierają w sobie fruktozę (cukier), która jest uważana za wszelkie zło przez naukowców, posiadają również cenne dla organizmu witaminy: A, C i E, [...]
Strongman Evan Singleton niedawno postanowił otworzyć się przed swoimi fanami i wyznać coś bardzo ważnego i zarazem trudnego. Ludzie często nie zdają sobie sprawy z tego, z czym zmagają się najwięksi sportowcy świata. Z zewnątrz wydają się być szczęśliwi i mieć doskonałe życie. Nierzadko rzeczywistość okazuje się zupełnie inna... Evan Singleton [...]
Brak higieny i niski standard sanitarny w niektórych siłowniach i klubach fitness może być poważnym źródłem wielu zarazków. Narażeni na nie jesteśmy przez kontakt z szafkami, ławkami, sprzętem. Badania wykazały, że w klubach fitness możemy znaleźć nawet 25 groźnych dla nas bakterii. Mogą być one dosłownie wszędzie. Jakie są rodzaje infekcji i jak [...]
Dość często spotykamy się z informacjami, które jednoznacznie wskazują, że podstawą treningu siłowego są wolne ciężary. Maszyny, wyciągi, ćwiczenia izolowane powinny być tą częścią, która uzupełnia Wasze wysiłki treningowe. Rozpisując plan treningowy, w którym główne ćwiczenia wykonywane będą na maszynach, będziecie uchodzić za nieudolnego [...]
[...] flawonoidów łagodzi spadek zdolności poznawczych związany z wiekiem. Czy jagody goji mogą działać prozdrowotnie? W 2015 r. naukowcy chcieli sprawdzić, czy jagody goji czarne mają wpływ na ochronę wątroby. Myszy otrzymywały: dietą wysokotłuszczową (HFD), prowadzi do różnych negatywnych zmian metabolicznych (przeważnie jest to smalec, olej [...]
W brytyjskim serwisie Metro ukazał się szokujący artykuł. Możemy w nim przeczytać, że obrońcy praw zwierząt twierdzą, że w Wietnamie czarne koty są oskórowane, gotowane, a następnie przetwarzane w płyn sprzedawany jako lek na koronawirusa. Organizacja „No to Dog Meat” twierdzi, że praktyka ta odbywa się głównie w stolicy kraju Hanoi, ale butelki [...]
Witamina C jest jednym z najważniejszych elementów diety o znaczeniu odpornościowym. Jej działanie antyoksydacyjne sprzyja ochronie komórek i regulacji odpowiedzi komórek immunologicznych na infekcje, a jej niedobory mogą wiązać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami na tym tle. Witamina C w infekcjach gardła Witamina C w związku ze swoimi [...]
Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]