Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]
[...] się do poprawy zdrowia serca, funkcji mózgu i ogólnego samopoczucia. Pamiętaj jednak, żeby wybierać czekoladę o jak najwyższej zawartości kakao, unikać tych z dodatkiem cukru. Źródła: https://www.mdpi.com/2304-8158/11/10/1445 https://clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(22)01419-X/fulltext https://www.mdpi.com/2072-6643/13/12/4269 [...]
Każdy z nas lubi sobie czasami odpocząć od reżimu dietetycznego i zjeść coś, co wyjątkowo lubi. Dla sporej części osób są to różnego rodzaju słodycze, fast-food czy przekąski. Niektórzy wliczają tego typu odstępstwa w bilans kcal, traktując jako element diety, a inni traktują jak oszukane posiłki zjedzone np. raz w tygodniu jako dodatkowa pula [...]
[...] na nasze zdrowie, są silnym alergenem i powodują stany zapalne. Orzechy posiadają dużo błonnika, tłuszczu, wapnia oraz kalorii. Gorzka czekolada Prawdziwa czekolada bez cukru, z jak najwyższą zawartością kakao ma dobry wpływ na naszą sylwetkę. Jest bogata w magnez, tłuszcz oraz białko. 100 gramów tzw. prawdziwej czekolady dostarcza aż 500 [...]
[...] 2 tygodnie. Posiłki zostały zaprojektowane tak, aby miały podobną ilość energii (kilokalorii), gęstość energetyczną, ilość makroskładników (białko, węglowodany, tłuszcze), cukru, sodu i błonnika. Badani mogli jeść, ile tylko chcieli. Grafika: spożycie energii podczas stosowania różnego rodzaju diet. Wyniki: spożycie energii było większe podczas [...]
[...] i możliwe, zmianę leków. Trzeba też wiedzieć, że nadciśnienie to dość cicha i bezobjawowa choroba, ale pomimo tego potrafi zrobić spustoszenie w naszym organizmie. Poziom cukru we krwi Można się zastanawiać, jaki poziom cukru we krwi może być związany z ryzykiem zawału serca. Okazuje się, że może mieć bardzo duży wpływ. Jeżeli jest on wyższy, [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
Berberyna stosowana jest jako suplement diety najczęściej z uwagi na jej właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwmiażdżycowe. Nierzadko sięgają też po nią sportowcy, szczególnie z dyscyplin sylwetkowych, wykorzystując potwierdzony badaniami efekt jej suplementacji w postaci redukcji tkanki tłuszczowej. Niemniej powszechne wykorzystanie berberyny w [...]
[...] zarówno fizyczną, jak i umysłową, palące papierosy, czy chorujące na niektóre choroby. VITAMIN C 1000 w postaci musującej dostępny jest w smaku cytrynowym i nie zawiera cukru. ALLNUTRITION MAG-VIT Tabletki musujące MAG-VIT mogą być korzystnym rozwiązaniem dla każdego, kto musi podnieść poziom magnezu w organizmie, a także dostarczyć nieco [...]
[...] glukozy we krwi na czczo. W mniejszym odsetku zgłoszeń odnotowano wzrost stężenia glukozy po posiłku i hemoglobiny glikozylowanej (HbA1c). Ta ostatnia obrazuje stężenie cukru we krwi w ostatnich 2-3 miesiącach, jest długofalowym miernikiem glikemii. W kilku badaniach odnotowano także upośledzoną tolerancję glukozy lub jawną cukrzycę. Poza [...]
[...] o pozbywanie się tkanki tłuszczowej czy utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Nawet u diabetyków wykazano, iż 10-minutowy spacer po posiłku ma duży wpływ na obniżenie stężenia cukru we krwi. Po trzecie: ciężko pozbyć się zwałów tłuszczu nagromadzonych przez lata. Jeśli przed okresem dojrzewania ktoś nabył zbytnich krągłości, to hormonalna burza i [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
[...] W swojej tradycyjnej wersji Muesli opiera się o płatki owsiane. Przez to też zazwyczaj przeważającym składnikiem odżywczym w produkcie są węglowodany. Dodatkowo zawartość cukru w Muesli podnoszą suszone owoce zawierające dodatek cukru, kawałki czekolady z cukrem, miód, czy po prostu cukier stołowy oraz syropy glukozowe, fruktozowe i [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]
Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
Zmęczenie ma zarówno dobre, jak i złe konotacje dla ćwiczeń. Z jednej strony chcesz zmęczyć mięśnie podczas treningu siłowego, aby zmaksymalizować wzrost i przyrost siły. Jednak zmęczenie może również wpływać na Twoją wydajność, gdy ćwiczysz w sposób nieodpowiedni i źle zarządzasz swoją energią i regeneracją. Jak domyślasz się są różne rodzaje [...]
Picie alkoholu w pewnych kręgach kulturowych jest jednym z elementów codziennego dnia (lampka wina do obiadu), czy też rytuałów zakończenia tygodnia pracy, gdzie w piątek spotykamy się ze znajomymi, aby nieco odstresować się po tygodniu obowiązków. 1 miesiąc po odstawieniu alkoholu Po tym okresie rosną możliwości filtracyjne wątroby, która [...]
"Pij więcej wody". Jak często słyszysz taką radę? Woda pełni w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji i jest niezbędna do życia. W przypadku osób uprawiających sporty odpowiednie nawodnienie jest szczególnie ważne, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie spowodowane wysiłkiem fizycznym. Mimo tego, że woda jest tak istotna i że większość z [...]