[...] które mogą występować podczas wysiłku i objawiać się sennością. Po wykorzystaniu przedtreningowo np. tauryny z dodatkiem węglowodanów nie czujemy spadków i wzrostów cukru we krwi i jest on utrzymywany stabilniej. Osoby trenujące chętnie zwracają uwagę na drugą stronę medalu, która właśnie polega na działaniu wspomagającym regenerację. [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
[...] zwierzęcego, w tym mięsa, owoców morza, drobiu, jaj i produktów mlecznych. Nie wymaga spożywania wyłącznie pełnowartościowej żywności ani nie ogranicza tłuszczu i cukru rafinowanego (bardzo łatwo kupić przetworzoną żywność pełną niezdrowych dodatków, ale wciąż z etykietą "wegańskie"). Surowy weganizm (raw vegan): podobna do weganizmu, [...]
[...] stosuje duże ilości wysokokalorycznych sosów, majonezu, masła, oleju rzepakowego, słonecznikowego, je czekolady (i to bynajmniej nie te dietetyczne, tylko klasyczne, pełne cukru) itd. Dlatego rozważania o utrzymaniu wagi czy pozbywaniu się tkanki tłuszczowej należy zacząć od ustalenia ram dietetycznych. Inaczej ta dyskusja nie ma sensu, [...]
[...] Mogłoby się wydawać, że soki są zdrowe, ponieważ zawierają witaminy i minerały. Mimo wszystko są także bogate w cukier, nawet te, które na opakowaniu mają informację „bez cukru”. Jak to możliwe? Po prostu owoce to też źródło węglowodanów. Mają one naturalny cukier, fruktozę. Pijąc sok, dostarczasz kalorii, ale nie czujesz takiego nasycenia, [...]
Aspartam to syntetyczny słodzik, który jest około 200 razy słodszy od zwykłego cukru, ale ma znikome ilości kalorii. Znajduje się w wielu produktach, które znaleźć można w sklepach, zwłaszcza tych, które są reklamowane jako "bez cukru" czy "light". Możemy go znaleźć przede wszystkim w dietetycznych napojach lub pod postacią tabletek/proszków [...]
[...] zdrowia osób z ryzykiem nadciśnienia i cukrzycy. Poprzez złożone mechanizmy, w tym przeciwzapalne, oba zwiększają wrażliwość na insulinę, co pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Wpływając na naczynia krwionośne i ochronę antyoksydacyjną mogą też wpływać na parametry związane z regulacją ciśnienia krwi. Działanie tych związków jest na [...]
Niemalże każdy zagalopował się kiedyś w ilości wypitego alkoholu, będąc na imprezie czy na mieście ze znajomymi. Nasz piwny maraton, podczas którego cały czas przybywały kolejne litry alkoholu, w większości przypadków wiązał się z kolejnymi kilogramy na wadze. Prawdopodobnie każdy po takim maratonie obudził się na kacu z bólem głowy i wzdętym [...]
Dostarczanie nadmiaru kalorii nie pozostaje obojętne dla stanu zdrowia i osiągów sportowych. Współczesna epidemia otyłości wcale nie wynika z faktu, iż w handlu pojawiły się syntetyczne słodziki (np. aspartam, acesulfam). Winne nie jest wcale mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko [...]
Z wyborami żywieniowymi wiąże się wiele kontrowersji, niektórzy uczynili z tego niemal religię. Internet dla wielu osób staje się polem bitwy, a dyskusje niejednokrotnie przeradzają się w utarczki. Gdzie jest prawda? Nie zajmuję się rozważaniami filozoficznymi. Wiele wskazuje na to, iż osoby mające odpowiedni garnitur genetyczny będą żyły długo, [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
[...] skarżą się, że WPC im nie smakuje. Koszt to niecałe 50zł za 900g. WPI izolat białek serwatkowych, jest to produkt, który został mocniej oczyszczony z dodatku tłuszczu i cukru mlecznego. Sprawia to, że otrzymujemy nieco bardziej zaawansowaną składem odżywkę, której zawartość białka wynosi około 85-90%. Sportowcy wykorzystują chętnie odżywkę [...]
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
Berberyna jest składnikiem aktywnym owoców berberysu pospolitego (Berberis vulgaris), należącym do fitochemicznej grupy alkaloidów. Występuje jednak nie tylko w berberysie, ale również w kilku innych roślinach leczniczych, takich jak: Coptis chinensis, Hydrastis canadensis , Coptidis rhizoma , Xanthoriza simplicissima, Phellodendron amurense i [...]
W osiąganiu celu sylwetkowego przeszkadzać mogą: nadmierne łaknienie, trudności z treningiem prowadzonym w warunkach deficytu energetycznego oraz nawarstwiające się zmęczenie. Mówimy o uzyskiwaniu maksymalnie „dociętej” (odtłuszczonej) sylwetki. Ostateczny werdykt U każdej osoby zachodzą trochę inne procesy. Ciężki trening u jednych hamuje [...]
[...] reguluję glikemię, która jest kluczowa dla wszystkich sportowców, a także osób nieaktywnych fizycznie. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, obniża stężenie cukru we krwi, korzystnie wpływa na mikroflorę jelit i system odpornościowy. Na tym wcale nie kończą się zalety ze stosowania berberyny. Na co umierają diabetycy? Wbrew [...]
[...] pozycje. Podsumowanie Ciemna czekolada może być pożywnym i pysznym dodatkiem do Twojej diety. Wybieraj taką, która ma sporo kakao i niewielką ilość lub nie zawiera dodanego cukru. Zwracaj też uwagę na resztę składników. Sporadyczne sięganie po gorzką czekoladę może dać Ci podobną przyjemność, co zjedzenie innej słodkości, a przy tym wiele [...]
Rak wątroby jest trudny do leczenia i stanowi trzecią najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Główną formą jest rak wątrobowokomórkowy, który stanowi 75-85% przypadków. Wskaźniki dotyczące zachorowalności na ten typ nowotworu rosną na całym świecie. Źródła: Blum, Hubert E. “Hepatocellular carcinoma: therapy and prevention.” World [...]
[...] ilość tego cennego składnika. Cukier jest kolejnym czynnikiem przyczyniającym się do stanu zapalnego i starzenia się. Trzymaj się z daleka od żywności z dodatkiem cukru, ogranicz również pokarmy z białej mąki, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Glukoza może wiązać się z naczyniami krwionośnymi i tkankami oraz tworzyć [...]
[...] kwasy omega 3 czy gymnema sylvestre. Zazwyczaj każda osoba planując program budowania masy powinna wykorzystać tego typu dodatki. Mieszanki usprawniające wykorzystanie cukru zazwyczaj stosowane są do pierwszego posiłku z węglowodanami danego dnia, do posiłku potreningowego i przed snem. Co warto ostatecznie kupić? Patrząc na powyższe [...]