[...] oxandrolonu nastąpiło potężne odbicie, wzrost o 94,5%! Czyli terapia oxandrolonem ma wpływ na ryzyko sercowo-naczyniowe. A niektórzy zawodnicy traktują „oksę” jakby to były cukierki. Na zakończenie Ryzyko związane z SAA jest trudne do oszacowania i należy dobrze przemyśleć stosowanie tych środków. Długofalowe ryzyko jest nieznane, zależy od [...]
Kofeina może doraźnie złagodzić bóle głowy. Zdarza się, że bóle są powiązane z obniżeniem ciśnienia krwi, w związku z czym dobrze napić się w takiej sytuacji choćby małej kawy. Są jednak sytuacje odwrotne, kiedy to osoba pijąca kawę regularnie nagle ją odstawia lub ogranicza, i zaczyna się skarżyć na bóle głowy. Podsumowanie Bóle głowy związane z [...]
Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]
[...] Jeśli chodzi o suplementację „osłonową”, najważniejsze jest, by zachować złoty środek i nie przesadzać z dawkowaniem. W nadmiarze szkodzi nawet woda, a witaminy to nie „cukierki”. Referencje: Gabriele Pizzino i wsp. „Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/ Krzysztof [...]
Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]
[...] gdzie zdobyłem kartę pro. W tamtych czasach była przyznawana tylko 1 karta w ciągu roku dla absolutnego zwycięzcy, więc wydawali się być wartościowi. Teraz rozdają je jak cukierki… LOL” Być może “starsi” kulturyści po prostu tęsknią za tym, jak było kiedyś i wyrażają swoje obawy co do ważności i prestiżu karty PRO. Czy naprawdę rozdano ich [...]
[...] pojęcia o dietetyce: „Spożycie cukrów może być zredukowane poprzez: Ograniczenie konsumpcji pokarmów i napojów zawierających dużo cukru, takich jak słodkie przekąski, cukierki i słodzone napoje. Te ostatnie to wszystkie napoje zawierające cukry proste, gazowane i niegazowane, owocowe lub warzywne, płynne i w koncentracie w postaci proszku, [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
Artykuł podobnej treści pojawił się w jednym z serwisów angielskojęzycznych dotyczących kulturystyki. Przede wszystkim zabawne są sformułowania, iż „odeszło tylu kulturystów”. Jeszcze w gorszej sytuacji są osoby, które nie stronią od alkoholu (wywołuje stłuszczenie wątroby, włóknienie), stosowania niektórych leków np. paracetamolu (akrylacja [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] wywołują stan zapalny, cukrzycę, pośrednio choroby układu krążenia i nowotwory. Podobnie pokarmem wysokiego ryzyka są batoniki czekoladowe, wafle, czekolady, drożdżówki, cukierki, żelki. Wyroby cukiernicze są źródłem cukrów o szybkiej kinetyce i na dodatek niekorzystnych dla ustroju tłuszczów, w tym trans (w nadmiarze tłuszcze nasycone [...]