SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co ma dużo glukozy

  • Ból głowy spowodowany przez kaca jest dość częstym zjawiskiem, które towarzyszy nam następnego dnia po udanej imprezie. Zbyt duża dawka przyjętego alkoholu niesie szereg negatywnych następstw, które musimy odchorować następnego dnia. Jak walczyć z kacem? Najskuteczniejszą metodą jest umiar w piciu. Jeżeli mocno przesadzimy z imprezowaniem, nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8177 Data: 2020-05-22 10:54:51
  • Czy dieta Lowcarb może wyleczyć zespół metaboliczny?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetwarzonych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Podsumowanie Ciężko, by osoby, które czerpią dochody z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3420 Data: 2019-07-03 09:51:36
  • Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1509 Data: 2019-07-08 09:25:03
  • Siłownia, w której ćwiczę, dostarcza niezwykle wiele tematów do kolejnych artykułów. Oczywiście nie zanudzam Was przypadkami, które mogą dotyczyć bardzo wąskiego grona ćwiczących. Staram się wybierać te zagadnienia, poruszane przez moich kolegów ćwiczących obok, które zainteresują większą ilość osób, zwłaszcza dopiero zaczynających przygodę z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4693 Data: 2021-11-25 11:00:19
  • [...] Korzyści z aerobów już nie są tak wyraźne, wiążą się one nawet z utratą pewnej ilości mięśni (w tym przypadku znikomej, ale weźmy pod uwagę, iż badana grupa nie miała zbyt dużo mięśni). Najlepiej więc trenować aerobowo i siłowo, choć moim zdaniem, dla większości osób bieganie ma zbyt duży negatywny wpływ na trening siłowy i odwrotnie - zbyt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2745 Data: 2019-02-06 13:19:42
  • Wplatanie krótkiego okresu deficytu kalorycznego podczas budowania masy mięśniowej jest pomysłem, który dość rzadko jest wykorzystywany w cyklach masowych. Zazwyczaj osoby trenujące nie korzystają z rozwiązania tego typu, gdyż nie wiedzą o jego potencjalnych skutkach pozytywnych czy też nie wiedzą, jak skutecznie przeprowadzić tego typu strategię. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 31384 Data: 2017-08-30 09:28:04
  • Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2751 Data: 2020-11-11 10:14:05
  • [...] kurzu, zebranie ubrań z podłogi, segregację papierów, posprzątanie zużytych naczyń? Nie ma się co dziwić, że odczuwasz zmęczenie. Chaos w otoczeniu to i chaos w głowie. Zbyt dużo bodźców, zbyt wiele elementów na drodze... każdego to może przytłoczyć. Żyjąc w chaosie, nasz mózg nie ma przestrzeni na pracę i regenerację i w końcu zmęczony, staje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11005 Data: 2018-07-29 21:48:07
  • Żywność, w którą można i warto zaopatrzyć się na zapas

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2508 Data: 2020-04-18 12:12:25
  • Jak ustrzec się przed pojadaniem i napadami łakomstwa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jedzenie jest jednym z warunków naszego życia, dzięki niemu możemy przetrwać. Dostarcza nam potrzebnych do życia składników odżywczych, aby zoptymalizować funkcjonowanie naszego organizmu. Oprócz tego jest doskonałą bazą do osiągania naszych celów sylwetkowych. Kiedy chcemy coś zmienić, np. schudnąć czy poprawić parametry zdrowotne, wówczas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5310 Data: 2020-09-24 12:27:57
  • [...] czynnika wzrostu Według jednej z częściej wysuwanych teorii, diety zachodnie bogate w cukry proste, niezdrowe tłuszcze (mało kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9, bardzo dużo kwasów omega-6), produkty mleczne, dostarczające małą ilość warzyw i owoców, błonnika, witamin, minerałów, polifenoli, sprzyjają stanowi zapalnemu, otyłości, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 793 Data: 2022-11-22 09:55:52
  • Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest momentem, gdy zaburzenia metaboliczne czy też zmiany adaptacyjne organizmu, które miesiącami podtrzymywały zapasy energetyczne w postaci tkanki tłuszczowej, mają ulec poprawie. Oznacza to, że oprócz wykorzystania typowej suplementacji okołotreningowej, której działanie ukierunkowane jest na wsparcie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6677 Data: 2017-06-27 09:08:00
  • Przyprawy jak witaminy. Co mówią nam smaki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 459 Data: 2023-08-14 11:25:31
  • Cukrzyca dotyka na całym świecie kilkuset milionów ludzi. Prawdopodobnie kolejne kilkaset milionów ma stan przedcukrzycowy charakteryzujący się np. opornością na insulinę. Szacuje się, że globalna częstość występowania cukrzycy w 2019 r. wynosiła 9,3% (463 miliony osób) i będzie wzrastać do 10,2% (578 milionów) do 2030 r. i 10,9% (700 milionów) do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2818 Data: 2021-12-07 14:00:49
  • [...] na liczne markery metaboliczne (np. stężenie insuliny i glukozy na czczo; stan zapalny). Naukowcy wiedzą, dlaczego tak się dzieje. Dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w fitochemikalia, ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy (np. witamin C i E), błonnika, magnezu, żelaza (Fe3+), kwasu foliowego i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1366 Data: 2022-02-12 17:49:51
  • [...] utwardzania (hydrogenacji). W przysmaku NUTLOVE CAFFE LATTE za uwydatnianie smaku i kremową konsystencję odpowiadają oleje: shea i kokosowy, które organizm jest w stanie dużo lepiej wykorzystać, niż np. utwardzony, czy częściowo utwardzony olej palmowy. Doskonały smak bez wyrzutów sumienia Każdy, kto poszukuje urozmaicenia smakowego dowolnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2160 Data: 2022-02-14 07:11:49
  • [...] 42% uczestników zasypiało przed godziną 24:00 na początku badania, na końcu suplementacji wcześniej kładło się już 64% uczestników. Na dodatek 40% osób zgłaszało, iż mają dużo więcej energii niż przed zastosowaniem ashwagandhy. Poprzez wpływ na jakość i czas trwania snu suplementacja witanią ospałą może zmniejszać ryzyko pojawienia się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1335 Data: 2022-10-03 08:02:40
  • Produkty, które dobrze sycą i nie zwiększają apetytu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1240 Data: 2022-08-08 16:11:56
  • Dieta bogata we fruktozę, a zdrowie

    Artykuł
    Badania naukowe

    Wzrost spożycia pokarmów wysoko przetwarzanych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży, ponieważ osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5918 Data: 2018-11-17 12:13:54
  • [...] roślinne, to tutaj jest z tym różnie. Właściwie to tylko napój sojowy zawiera podobną ilość białka, co mleko krowie. Pozostałe takie jak migdałowe, ryżowe, owsiane mają go dużo mniej. Wart uwagi jest jeszcze napój konopny. Nie ma co prawda tyle białka co mleko krowie, ale jednak jest go trochę więcej niż np. napoju migdałowym. W 100 g napoju [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 981 Data: 2022-06-23 13:58:52