[...] Mogą też zachodzić w kierunku syntezy glukozy (tzw. glikoneogeneza, czyli zamiana białek na cukier oraz zamknięcie cyklu pentozowego), jeśli organizm pozyskuje wystarczająco dużo energii z tłuszczu. Również dużą wymiennością kierunku cechują się reakcje przenoszenia grupy aminowej między aminokwasami i ketokwasami. Niektóre jednak reakcje [...]
[...] łączną. Arginina jest uważana za aminokwas endogenny, co oznacza, że organizm potrafi wytworzyć go z protein i innych składników odżywczych. Mięso, drób i ryba zawierają dużo tej substancji. Pomimo faktu, że argninina została sklasyfikowana jako składnik endogenny, spełnia ona szereg niezbędnych funkcji w organizmie. Jest niezbędna u dzieci, [...]
Solaros w przypadku treningów na czczo lub jedynie po porcji BCAA potreningowy timing ma większe znaczenia, ale nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie wyciągasz wniosek, że okno anaboliczne trwa przez 60 minut a potem mija? Wspomniany Martin ma takie zdanie na ten temat: jest okno i okno okno - rozumiane jako wzrost syntezy po treningu istnieje [...]
[...] naszego Jasia odgrywają ryby morskie, które są źródłem fosforu i kwasu glutaminowego, sprzyjającego przyspieszaniu procesów odnowy. W diecie naszego modela znajduje się dużo warzyw i owoców, będących źródłem witamin i pierwiastków alkalizujących organizm a także pieczywo z pełnej mąki . Jasiu rozłożył swoje posiłki w czasie, spożywa je o [...]
[...] pozostanie działa tak, jak większość pochodnych guanidyny - stymuluje metabolizm glukozy. Silne spalanie glukozy może prowadzić do kwasicy metabolicznej, bo powstaje wtedy dużo kwasu mlekowego. To jednak tylko teoria, bo jednak prawie cały guanidynopropionian przemienia się w kreatynę, a sam w sobie ma on niewielką aktywność hipoglikemizującą. [...]
[...] nie przekonuje. Oprócz niej nie ma równie skutecznego sposobu, ale chcąc złagodzić objawy mającego nastąpić kaca można przed upiciem się spróbować porządnie się najeść i dużo popić (nie alkoholu). Dzięki temu proces przyswajania alkoholu rozpocznie się później i będzie rozciągnięty w czasie. A co zrobić jeśli objawy już się pojawią? Sposobów [...]
[...] na wyniki sportowe. Sen i inni (1994) podawali 200 x 4mg NAC/ dziennie i 800mg dawki uderzeniowej przed maksymalnym sprawdzianem rowerowym . CLOUT dostarcza prawdopodobnie dużo większą ilość NAC niż w innych suplementach i wielokrotnie przewyższając ilość podawanej w badaniu cysteiny i grup acetylowych! OK wracając do wyników badań Sen, NAC [...]
[...] działania tauryny, wiąże się zapewne z jej wpływem na aktywność hormonów anabolicznych. Bardzo silnym, anabolicznym hormonem jest insulina. Trzustka produkuje i uwalnia jej dużo, jeżeli pokarm obfituje w glukozę. Insulina, w odróżnieniu od innych hormonów anabolicznych, np. testosteronu i somatotropiny, posiada tą wadę, że rozwija nie tylko [...]
A na takim low carbie nie tyję, waga rośnie w granicach 0,4-0,5 kg na tydzień, dużo lepsza definicja. Przy takim samym treningu i takiej samej ilości aerobów. Obecna waga w granicach 100kg. Rozumiem insulina itd. Ale na 7000 ckal już się w miarę mocno zalewam, a co dopiero powinno być na 10 000 choć w diecie jest mało ww góra 40g to i tak nadwyżka [...]
Jak może być wszystko jedno dla organizmu czy płynie w krwiobiegu dużo witamin, minerałów, flawonoidów, mikroelementów czy tez może nadmiar sodu, tłuszczu trans z burgerów. To nie jest wszystko jedno. Sportowiec z tkanka tłuszczowa na poziomie 15-20% dalej się rozwija siłowo i pod kątem masy mięśniowej bo dostarcza dobrej jakości paliwo, a osoba [...]
Jak może być wszystko jedno dla organizmu czy płynie w krwiobiegu dużo witamin, minerałów, flawonoidów, mikroelementów czy tez może nadmiar sodu, tłuszczu trans z burgerów. To nie jest wszystko jedno. Sportowiec z tkanka tłuszczowa na poziomie 15-20% dalej się rozwija siłowo i pod kątem masy mięśniowej bo dostarcza dobrej jakości paliwo, a osoba [...]
Zadziwiająca arginina W ostatnich czasach naukowcy dużo miejsca w swoich badaniach poświęcali argininie. Ich badania doprowadziły do ujawnienia wielu intrygujących faktów dotyczących tego aminokwasu- faktów, które upoważniają mnie do określenia argininy mianem „niezwykłej”. Jednak zanim zacznę omawiać te odkrycia, pozwólcie , [...]
[...] tzw. negatywnym bilansem azotowym. Po odstawieniu sterydów organizm nie jest w stanie przywrócić normalnego poziomu hormonów organizmie. W międzyczasie organizm traci dużo białka, z tego powodu regeneracja jest niewystarczająca. Po odstawieniu sterydów organizm źle znosi długi i ciężki trening. Właściwym wyjściem jest zredukowanie treningu [...]
[...] pozwoli im wygrać z cukrzycą Insulina jest białkowym hormonem produkowanym przez trzustkę, a konkretnie przez tzw. komórki beta wysepek trzustkowych. Kiedy we krwi jest dużo cukru zwanego glukozą, trzustka uwalnia zmagazynowany zapas insuliny. Hormon ten pozwala komórkom pobierać glukozę niezbędną do prawidłowego ich funkcjonowania, a [...]
Skeni, CKD jest sztucznym systemem dietetycznym, niestosowanym w naturalnych warunkach. W ogole trzeba rozdzielić sposób w jaki jedli czy, jedza ludzie w warunkach naturalnych bez dostępu przetworzonego jedzenia od lansowanych teorii wraz z calymi systemami, Kwasniewski, Atkins, Miami, Paleo, Zone,.... poniej leca wieksze ekstrema Dukan, Csiro.. [...]
[...] w naturze, całkowicie wystarcza. We krwi znajduje się ok. 2 łyżeczki glukozy! A kiedy zjadamy kawałek ciasta czy małego loda, to jest już 6-7 łyżeczek glukozy, stanowczo za dużo. Trzustka reaguje produkcją insuliny w dużej ilości, cukier jest spalany we krwi i krzywa cukrowa spada do minimum, czujemy głód, osłabienie, zawroty. Organizm zaczyna [...]
[...] bez tłuszczu" "Jednym z podstawowych problemów przygotowań sportowych zawsze pozostawało właściwe zaopatrzenie energetyczne. Sportowiec potrzebuje bardzo dużo energii, a jako że najwięcej magazynuje jej tłuszcz, ten zawsze pozostawał w obszarze zainteresowań dietologii sportowej. Gospodarka energetyczna. Organizm sportowca [...]
[...] złożony z glukozy i galaktozy Glukoza wiadomo do czego służy Problem dla większości stanowi wiedza o galaktozie Zacznijmy jednak od trochę innej strony – dlaczego jest tak dużo galaktozy w mleku kiedy w innych produktach spożywczych już niekoniecznie (przynajmniej tych nieprzetworzonych) Otóż galaktoza niezbędna jest do prawidłowego rozwoju [...]
ale właściwie to po co i dlaczego to badanie było ? miałaś hipoglikemie po posiłkach ? :-? jezeli nie to nie ma sensu sie przejmowac testami z obciazeniem badania dla samych badan to raczej w moim stylu :-D Porownania do czego Keb? Do reakcji organizmu na cos co nie ma normalnie miejsca? To troche jakby Cie wkurzyc na maxa i zbadac kortyzol. [...]
[...] i mi ciężko na żołądku. Błonnik też robi się niebezpieczny. Kolega ostatnio wylądował w szpitalu z podejrzeniem zawału serca. Po długim śledztwie okazało się, że zjadł za dużo brązowego ryżu i mu jelita zablokował. Problem węglowodanów sprowadza się do tego, by utrzymywać stały poziom cukru we krwi. Nie jest powiedziane, że da się to tylko na [...]