[...] na poziom glukozy (tu chodzi o to: że zjedzienie wysokiego ig nie powoduje tak dużych zmian w poziomie cukru we krwi, jeżeli przed tym zjemy coś o niskim ig) Dlaczego wiele dużo włóknistych pokarmów nadal ma wysoką wartość IG? Włókno (błonnik) dietetycznie nie jest składnikiem chemicznym takim jak tłuszczy czy proteiny. Jest kompozycją wielu [...]
[...] powodują du żych wahań glikemii. Na pierwszy rzut oka wydaje się to słuszne. Rzućmy okiem na drugi raz. Konsekwentnie stosując zasady diety Montignaca powinniśmy spozywać dużo fruktozy, a mało skrobi. Tylko, że fruktoza poza soczewką oka i płynem nasiennym praktrycznie nie występuje w organizmach zwierząt . We krwi też jej nie [...]
[...] powodują du żych wahań glikemii. Na pierwszy rzut oka wydaje się to słuszne. Rzućmy okiem na drugi raz. Konsekwentnie stosując zasady diety Montignaca powinniśmy spozywać dużo fruktozy, a mało skrobi. Tylko, że fruktoza poza soczewką oka i płynem nasiennym praktrycznie nie występuje w organizmach zwierząt . We krwi też jej nie [...]
[...] stresowych itp. nadal nie ma jednoznacznej opinii. W żywieniu sportowców witaminy, obok białek, stanowią grupę składników pokarmowych, o których w dalszym ciągu szczególnie dużo dyskutuje się w środowisku naukowym. Nadal istnieją grupy zwolenników podawania sportowcom bardzo dużych dawek witamin oraz liczne lobby, zajmujące stanowisko [...]
[...] widocznymi. Należy cały czas się uśmiechać i nie pozwolić na zdekoncentrowanie (np. rozluźnienie mięśni brzucha tak, że zacznie on zwisać, nie należy też mówić zbyt dużo, itd.). Nawet jeśli nie jest się w pierwszym szeregu pozujących, sędziowie i tak będą patrzeć, a oni nie lubią tego balonu zwisającego nad spodenkami. Należy [...]
[...] szlaki odpowiedzialne za wykorzystywanie KT w czasie wysiłku sprzyjając kształtowaniu tego typu adaptacji. Umiejscawianei du,żych ilosci ww po treningu (a jak ma ich tam byc dużo - to skądś trzeba zabrać), też ma swoje zalety w odniesieniu do zmian w kompozycji ciała. Temat trudno jest przedstawić obiektywnie wskazując lepsze rozwiązanie. Jedno i [...]
[...] ćwiczenia, a spada wraz z wydłużeniem jego trwania. Całkowite zużycie węglowodanów i tłuszczu przez mięśnie zależy od możliwości danego organizmu, jeśli jest w nim dużo tłuszczu, spala więcej kwasów tłuszczowych, jeśli zaś dominują węglowodany - one stanowią główne paliwo. Kilka lat temu sportowcom zalecano spożywanie przed treningami [...]
3 i 4 posiłek miałes na mysli chyba wegle+białko no wegli nie duzo ale to idzie od razu po treningu(siłka+aero) a za 15-30min daje posiłek 100g ryzu białego+piers, wiec nie jest to tak jakby kolejny posiłek po np. 3h tylko ten ryz+piers jest po 15-30min po zakonczeniu treningu(siłka+aero) i kolejny posiłek po 3h idzie juz białko +fat! daj te [...]
[...] organizmu. Fat hulk - OK, nie zapominaj przy tym, że nie wszystkie owoce są odkwaszające. Jest różnica między jedzeniem a świadomym odżywianiem. Jak sam wspominałeś masz dużo tkanki tłuszczowej - myślisz, że jesteś bardzo czuły na insulinę? obstawiam, że się zatłuścisz jeszcze mocniej. Dużo mocniej. Robienie masy przy już dużej tkance [...]
dziś dzien ładowania więc treningu nie było od wczoraj po treningu do dziś do godziny 17(mniej wiecej 24h) trwało ładowanie, niby miałem ciagnac do samego wieczora ale tyle już zjadłem że nie wiedziałem co zrobic dalej...nie wiem czy był to błąd czy nie pewno wyjdzie to w praniu i pytanie czy miałem jesc dalej czy dobrze ze skonczyłem... a jeśc [...]
[...] Obróbka termiczna jaja zwiększa jego przyswajalność o około 40%. To samo dotyczy skrobi. Przetworzoną termicznie trawimy bardzo efektywnie ok. 95%. Strawnośc surowych jest dużo niższa: pszenica 71%, ziemniak 51%. Skrobia to polisacharyd, podczas ogrzewania wiązania wodorowe łączące mery glukozy ulegają osłabieniu. Skrobia żelifikuje przez co [...]
[...] tłuszczu i cukru, soli, elementów chrupkich itd. Takie miksy występują tylko w przetworzonej gęstoenergetycznej żywności, a organizm takie jedzenie preferuje, bo można zjeść dużo objętościowo i dostarczyć bardzo dużo kalorii. Bardzo łatwo każdemu kto twierdzi, że jest uzależniony od cukru można wytłumaczyć to na przykładzie, co woli zjeść [...]
[...] z komórek, uwalnianie glikogenu z wątroby i mięśni, wzrost stężenia glukozy we krwi. Wrażliwość insulinowa wzrasta drastycznie po treningu, co pozwala nam spożyć dużo węglowodanów bez obawy o tkankę tłuszczową (to do tych na dietach o średniej podaży węglowodanów, czytelnicy na dietach ketogennych, low carb i innych dostaną ode mnie [...]
[...] - banan to bardzo dobry pomysł na śniadanie. W bananach znajdziemy wszystko, co potrzebne jest, aby nasz organizm otrzymał energię i dobrze zaczął dzień. Zawiera stosunkowo dużo (jak na owoc) cennego odżywczo białka, a obecne w nim kwasy tłuszczowe regulują stosunek tych nasyconych do nienasyconych. Banany zawierają też znacznie więcej niż inne [...]
[...] ketoza trwała by sobie w najlepsze. Skąd w ogóle absudralny pomysł, że jest inaczej? ad 3). a pamietasz jakie podłoże niedoczynności? Ad 4). tak, była poruszana ale tam jest dużo dziwnych informacji. Napisałeś m.in., że Dodatkowo co wielce moze mi dac przyjmowanie t3 ktore daje mi norme jak u aktywnego nastolatka? NIC, poza stabilniejszym [...]
[...] łatwo brzusio złapać, lepiej nie odzyczaj Carbo. Siks da Ci napewno przytujesz w brzuchu, bo banany tłuczą! Są dobre po treningu kiedy jest ujemny bilans azotowy i potrzeba dużo węglowodanów i białka. Litr mleka to dobry pomysł, pamiętaj że im chudsze tym lepsze (więcej białka ma i mniej tłuszczu)! Ekipa strasznie wolno to robiłeś. Ja na barki [...]
[...] się rola odpowiedniego komponowania składników. ...... Avoid meals containing fats and carbs / Unikaj posiłków zawierających tłuszcze i węglowodany Posiłki zawierające dużo węglowodanów, wraz z dużą ilością tłuszczów mogą właściwie wzajemnie potęgować wydzielanie insuliny, niż gdy są spożywane osobno. Posiłki wysoko-węglowodanowe oraz [...]
[...] przez komórki do produkcji energii) − powinna doprowadzić do lepszego utrzymywania odpowiedniego poziomu glukozy w mięśniach i szybszego jej uzupełniania. Podsumowując Trzeba mieć niski BF ( poniżej 10 % ) dużo mięśniów , dużo i ciężko trenować, dużo żreć, mieć sprawny układ trawienny , przyjmować suplementacje :D wtedy nic nie straszne
rr-28 staram sie dawac warzywa wtedy kiedy tylko jest taka opcja ew. cos za jest 'zasadowe' mialem w planach wprowadzic kasze - ale (niestety) mam spory zapad makaronów/ryzu - wiec poki ida male ilosci ww - moze byc ryz/makaron jak wejde na wyzsze kcal - wejde na kasze! wiec co to produktów alkailcznych - to i tak jest niestety za malo [...]
[...] nie podaje się więcej białka , ale węglowodany, płyny, witaminy, mikro i makroelementy, bo badania wykazały, że nadmiar białka przy jego spalaniu w organiźmie wytwarza dużo zanieczyszczeń, które pożniej nerki musza filtrować. FRAGMENT artykułu mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu [...]