Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
[...] Główną substancją odżywczą dobrej jakości batona powinno być białko, a dodatkowo powinien się charakteryzować brakiem dodatku cukru. Wiele rodzajów batonów proteinowych zawiera jeszcze sporo błonnika, dzięki czemu dają one sytość i korzystnie wpływają na przewód pokarmowy. Dostępne są w różnych, słodkich smakach, co czyni je nie tylko [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]
[...] fizycznego, ale stanowić wspomaganie dla procesu pozbywania się tłuszczu. Kompleksowe preparaty złożone Preparaty złożone, tzw. spalacze tłuszczu. Kompleksowe rozwiązania zawierające np. ekstrakt z owoców tamaryndowca malabarskiego, ekstrakt z kory cynamonowca chińskiego, kapsaicynę, kofeinę, forskolinę, adaptogeny (np. ekstrakt z korzenia [...]
[...] Oznacza to, że jego celem jest przywrócenie prawidłowej pracy metabolizmu. Jego działanie pozwala na zwiększenie wydatku energetycznego podczas wysiłku. Produkt nie zawiera stymulantów, nie podnosi ciśnienia krwi. 2. ALLNUTRITION Burn4ALL Burn4ALL to klasyczny spalacz tłuszczu. Jego działanie uruchamia procesu termogenezy, co pozwala na [...]
[...] desery mleczne, batoniki, budynie, sery topione i inne wysoko przetworzone produkty) wyrządza ogromne spustoszenie w ustroju. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy produkt zawiera dużo węglowodanów o szybkiej kinetyce (a tak się najczęściej dzieje z jogurtami, maślankami, budyniami, batonikami itd.). Wiem, iż reklamy mówią coś innego, ale nie [...]
We współczesnym świecie problemem jest często nadmiar informacji lub celowa dezinformacja. Zdarzają się też osoby wprowadzające w błąd nieświadomie, po prostu piszące tak, jak „im się wydaje” lub bazujące na kiepskiej jakości opracowaniach. Dlatego warto krytycznie przyjrzeć się kilku, często powielanym na siłowniach poradom. Mówi się, że: „Od [...]
Na temat cholesterolu krąży niesamowita ilość mitów. Metabolizm i rola cholesterolu w ustroju są dla większości ludzi jedną wielką niewiadomą, temat jest niezrozumiały. Dlatego, powstają prostsze wytłumaczenia rozmaitych zjawisk. Tak samo postępowali ludzie pierwotni, tworzono legendy i mity mające uzasadniać straty wskutek uderzenia pioruna [...]
[...] te są rozkładane przez wyspecjalizowane enzymy w przewodzie pokarmowym, po czym aminokwasy i peptydy mogą być przyswajane i wykorzystywane przez organizm. Produkty spożywcze zawierają do 20 różnych aminokwasów, których proporcje różnią się w zależności od danego źródła. Spośród tych dwudziestu, aż 9 musi być dostarczanych do organizmu z [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] trzeba próbować pić wodę z kałuży, czy z pierwszej lepszej rzeki (może nie nadawać się do spożycia, bo składa się głównie ze ścieków, metabolitów środków farmakologicznych, zawiera pozostałości nawozów, w nurcie są padłe zwierzęta itd.) Tu trzeba by wiedzieć, co wybrać, ale to temat na osobną książkę, a nie na krótki artykuł. Żywność, która [...]
[...] rokuje bardzo kiepsko — jest to jeden z ważniejszych, niedocenianych markerów zdrowia metabolicznego. Podobnie inaczej ustrój reaguje na taką samą kaloryczność diety, ale zawierającą tłuszcze jedno- i wielonienasycone zamiast węglowodanów. Przykładowo stężenie insuliny po diecie wysokotłuszczowej jest niskie, po diecie wysokowęglowodanowej [...]
W nowym roku wiele osób postanawia schudnąć, poprawić formę, zacząć biegać, odwiedzać siłownię lub zająć się innym rodzajem aktywności fizycznej. Jak ułożyć plan, aby tym razem przedsięwzięcie się powiodło? Po pierwsze: porządki w lodówce Jeśli nie będziesz kupować żywności drugiej kategorii (parówki z MOM) i odpadów mleczarskich (np. sery [...]
[...] masło itd.). Różne diety, a zdrowie Naukowcy badali reakcję na różne rodzaje diety. Oceniano wrażliwość na insulinę oraz rozmaite parametry krwi. Dieta wysokowęglowodanowa zawierała ponad 50% węglowodanów (pobranej energii) i mniej niż 30% tłuszczu; Dieta wysokotłuszczowa zawierała ponad 45% tłuszczów (głównie nasyconych) i mniej niż 40% [...]
[...] kinetyce (także przetworzonej skrobi), tłuszczów trans, wskazane jest również ograniczenie podaży tłuszczów nasyconych. Według badań naukowych nawet zamiana części masła (zawiera głównie tłuszcze nasycone) na oliwę z oliwek (zawiera głównie tłuszcze jednonienasycone) może przynieść istotne korzyści zdrowotne. W jednym z badań po zamianie 50 g [...]
[...] unikać alkoholu, palenia tytoniu itd. Dlatego do metaanaliz i przeglądów badań należy podchodzić z odpowiednim dystansem. Rodzaje tłuszczów i ich skład (przykłady) Masło zawiera w 100 g: ~55 g kwasów nasyconych, ~20 g jednonienasyconych kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy), 0,88 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (PUFA, kwas [...]
[...] można zauważyć, dwa wydawałoby się zupełnie niespójne kierunki: całkowite wykluczenie produktów zwierzęcych - dieta wegańska oraz prawie całkowite wykluczenie produktów zawierających większą ilość węglowodanów - dieta ketogeniczna. Aby było ciekawiej osoby propagujące każdy z tych sposobów odżywiania się, niezwykle ekstremalnych, postulują [...]