[...] Na przykład frytki smażone w temperaturze 150-190 stopni C przez 10 min miały poziomy akryloamidu od 55 do 2130 mikrogramów / kg (masa mokra). Najwyższe stężenia związku bezpośrednio zależały od czasu i temperatury smażenia oraz uzyskanego wskutek obróbki koloru frytek. Podobnie, więcej akryloamidu znaleziono w silnie opiekanych kawałkach [...]
[...] duży sklep w rodzaju SFD nie może pozwolić sobie na sprzedaż podejrzanych produktów, o tyle mniejsze, nieznane strony internetowe reprezentujące e-handel wcale nie muszą być bezpieczne. Ciągle w obiegu istnieją niedopuszczone do obrotu leki, nieznanego pochodzenia zioła lub produkty udające suplementy diety (a mające nielegalną zawartość). [...]
Trening na czczo budzi niekończące się kontrowersje. Podobny rodzaj pracy jest archaicznym sposobem pozbywania się tkanki tłuszczowej przynoszącym pewne korzyści (np. w adaptacji do pracy wytrzymałościowej), ale także potencjalne straty. Czy trening na czczo się opłaca, czy nie? Trening na czczo w badaniu Tae Woon Kima i wsp. nie tylko spowodował [...]
[...] ćwiczeń. Sam trening reguluje ilość glikogenu, wpływa na zmniejszenie lokalnych zapasów glikogenu w mięśniach, wpływa na jego syntezę. Czasem udaje się zwiększać ilość beztłuszczowej masy ciała i zmniejszać ilość tkanki tłuszczowej, co poprawia tolerancję glukozy, zmniejsza ilość trzewnej i podskórnej tkanki tłuszczowej. Jednak bardziej [...]
We współczesnym świecie powszechna jest dezinformacja. Część autorów posługuje się nią celowo, inni nie znają się na danym zagadnieniu, więc nieświadomie powielają mity i półprawdy. W tym wszystkim najgorsze są informacje częściowo prawdziwe, potrzeba ogromnego nakładu czasu, aby pokazać, co jest prawdą, a co fałszem. Oto kilka przykładów. Jeśli [...]
[...] w sposób, którego wcześniej jeszcze nie widziałem, ani o nim nie słyszałem. Dla wszystkich ćwiczeń góry ciała Sergio stosował krótkie, szybkie, częściowe powtórzenia, bez przerwy na górze lub na dole ruchu”. Przyjmuje się, iż w kulturystyce korzystne jest wykorzystanie serii trwającej co najmniej 30 sekund. Niektórzy twierdzą, iż [...]
[...] sportowcy w latach 80 i 90. XX wieku – sterydy, wow, zacznij je brać, nieważne, co trenujesz i nieważne jak! W prasie dla kobiet spotkasz głównie tematykę w rodzaju: Jedz bez wyrzutów sumienia Idealna dieta, zdobądź upragnioną sylwetkę na święta Szybki trening dla pięknej sylwetki Pozbądź się boczków, wzmocnij pośladki. Do tego garść porad [...]
[...] konieczność wstawania w nocy (opieka na dziećmi itd.), zbyt krótki sen, nadużywanie leków, zażywanie środków, które mają wpływ na jakość snu (np. alkohol), zaburzenia snu (bezdech), starszy wiek, gdzie kumuluje się już zmęczenie, spadek stężenia IGF-1 i wolnych androgenów związany z wiekiem itd.. „Jesteś bardzo zmęczony w ciągu dnia” – może być [...]
Sen jest jednym z najważniejszych procesów decydujących o sprawności intelektualnej, refleksie, efektywności treningu nastawionego na przyrost masy czy siły mięśni. W badaniach wykazano, iż zaburzenia snu są skorelowane z otyłością i zaburzeniami glikemii. Te ostatnie mogą dotknąć nawet zdrowe osoby, które „zarywają” noce. Ograniczenie snu a [...]
[...] progu referencyjnego jeszcze przed wejściem na redukcję. W trakcie wprowadzania restrykcji kalorii aż u 20 z 27 pań T3 spadło poniżej minimalnego progu. Nawet 3-4 miesiące bez restrykcji kalorycznych nie wystarczyły, by przywrócić funkcjonowanie tarczycy! Większość energii wydatkujesz, wtedy gdy nic nie robisz. Im mniej masz mięśni, tym wolniej [...]
[...] i nastolatków w wieku 6 do 18 lat było otyłych ze względu na proporcje WHtR (wskaźnik talia-wzrost; ang. Waist-to-Height Ratio). Wniosek Zastąp napoje słodzone wodą, herbatą bez cukru lub kawą bez cukru. Pokarmy bogate w tłuszcz i węglowodany Tak, zgadłeś! To większość wysokoprzetworzonych produktów, imitacji jedzenia nazywanych fast food, gdzie [...]
[...] często bardzo dobrymi sylwetkami opowiadają niesłychane herezje dietetyczne. Dlaczego? Gdyż stosują programy opracowane przez kogoś innego, czyli jedzą tak, jak im nakazano, bez zrozumienia rozkładu posiłków lub ich celu. W czasach Doriana Yatesa nie było tak łatwo. „Cień” wspomina, iż sam musiał być ekspertem od diety. Nie dało się [...]
Spośród najbardziej absurdalnych koncepcji treningowych zaszczytne miejsce zajmują treningi dedykowane dla pań. Dlaczego tak się dzieje? Najczęściej kobiety podążają za modą i są przyzwyczajone do osiągania maksymalnego efektu minimalnym kosztem. Trening push-pull-legs Ogólny plan treningu na 4 dni wygląda następująco: trening push / wolne / [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Niestety w kulturystyce upowszechnił się już dawno trend: więcej, znaczy lepiej. Większość mężczyzn chodzących do klubów buduje ogromne sylwetki, zupełnie nie dbając o odtłuszczenie, waskularyzację, separację, czyli szeroko rozumianą jakość mięśni. Jak maksymalizować przyrosty? Na podstawie artykułu Jim Stoppani, [...]
[...] częstszy, czy rzadszy trening każdej partii. Dlaczego? Bo istnieje zbyt wiele zmiennych, które mają wpływ na wynik. Intensywność Wbrew pozorom intensywność treningu jest bezpośrednio związana z częstotliwością. Po super ciężkim treningu możesz potrzebować więcej czasu na regenerację. Dla niektórych osób ciężki trening ud 2 x (lub więcej) w [...]
Od wielu lat jestem zasypywany mailami oraz powiadomieniami z forum dotyczącymi treningu. Bardzo często porady szukają osoby, które powinny kilka lat potrenować bez wdrażania specjalistycznych planów, gdyż to jeszcze nie ten etap rozwoju zawodnika. W poniższym tekście odniosę się głównie do problemów związanych z rozwijaniem siły, co nie zmienia [...]
[...] który odniósł się do tej niebywałej plotki. „Ta technologia jest w stanie zapewnić lokalnie bardzo ograniczone (np. niespersonalizowane) dane. Oznaczenia te wymagają bezpośredniego obrazowania w linii wzroku z odległości mniejszej niż jedna stopa. Zdalne lub ciągłe śledzenie takiej osoby jest po prostu niemożliwe z różnych przyczyn [...]
Czas diety redukcyjnej tradycyjnie kojarzony jest nie tylko z zaciskaniem pasa, ale także zaciskaniem zębów. Nie dzieje się to bez przyczyny, gdyż w tym czasie osoba zmniejszająca ilość tkanki tłuszczowej, zmaga się z wieloma przeciwnościami. Jest to wynikiem tego, że nasz organizm zmniejszoną dostępność kalorii, a pamiętajmy, że jest to [...]
Ostatnio niezwykle zabawne stwierdzenie zawarł w swojej wypowiedzi Eddie Hall: „Na dwa lata utknąłem na ciężarze 420 kg. Rwałem sobie włosy z głowy i myślałem, czemu nie staję się silniejszy. Później dokonałem analizy tony danych, przekopałem się przez treningi Andy Boltona i Briana Shaw, zrozumiałem, że ludzkie ciało nie może się zregenerować po [...]
[...] i tłuszcze, a dopiero później węglowodany. Wg badania Alpana P. Shukla i wsp. z 2015 roku poziom glukozy we krwi u osób, które jadły białko (grillowania pierś z kurczaka bez skóry) i warzywa z tłuszczem (sałatka: pomidory i sałata, brokuły na parze z masłem) przed węglowodanami (sok pomarańczowy, ciabatta) był o 29%, 37% oraz 17% niższy [...]