Pytanie odnośnie oliwy z oliwek. Od miesiąca używam jej do smażenia średnio, co 2 dni. A teraz doszły do mnie informację, smażenie na oliwie z oliwek szkodzi czy to prawda?
a ja mam takie pytanko czy w czasie diety na odchudzanie można smażyć ryby na oliwie z oliwek czy smażenie całkowicie wypada z gry? i kolejne pytanie jest takie czy przy tej samej diecie można jeść suszone owoce ? z góry dzięki za odpowiedz
Oliwa z olwiek nie nadaje sie do dluzszej obrobki termicznej.Smazenie najlepiej zastapic,ale to czy mozesz zalezy od tego ile tluszczy zuzyjesz i czy one mieszcza sie w bilansie. Niewiela ilosc suszonych owocow do sniadania moze byc,ale lepiej stawiaj na swieze owoce a w czasie reukcji owoce najlepiej ograniczyc do minium ze wzgledu na cukry proste
Kaziol, oliwa jest dobra do krótkotrwałego smażenia/podsmażania. Ale tak jak już wcześniej wspomniałem, do smażenia długiego najlepiej używać tłuszczy nasyconych, z tym że smażenie nie jest w ogóle polecane. alkofansek, po treningu to i na wieczór możesz go brać, w dni nietreningowe unikaj w ogóle ww przed snem, w tym gainera. zdr. Zmieniony [...]
Piers z kurczaka lepiej gotowac czy smazyc? ma to jakies znaczenie? jeśli chodzi o zdrowie: gotować, jeśli przedkładasz doznania smakowe ponad wszystko to smaż. smażenie nie należy do najzdrowszych metod obróbki mięcha. ale można iść na kompromis: czyli grillować. tak naprawdę ile osób, tyle opinii. Niektórym smakuje gotowane mięso.
smalec zdrowy na pewno nie jest zreszta nie mam czasu na codzienne smażenie, a masło ciężko znaleźć żeby było bez tłuszczy trans. Zresztą jakbym miał dodawać masło do kaszy/ryzu
Fajne były święta a teraz czas wracać do rzeczywistości. U mnie święta spokojne i bez spiny. Porządków jakiś specjalnych nie robię. Trochę ogarnięte i tyle. Jedzenie głównie zamówione, część mama robiła. Po mojej stronie było tylko smażenie rybki i zupy a nawet w tym mama pomagała. Więc jako, że roboty było mało a Młody sobie zażyczył tort na [...]
A jak obciąć te kalorie ? Mniejsze porcje ? A i dzięki za bardzo dobre propozycje z tym jedzeniem na pewno się przydadzą ;) Tylko to smażenie ... nie ucierpi na tym mięso ? Nie straci przypadkiem na jakości odżywczej ? A co do odżywek to polecałbyś coś specjalnego ? Gdybym oczywiście się zastanawiał już nad kupnem i stosowaniem ją w formie jaką [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
yeaaaaaaaah buddy! :D tomq, smażenie kurczaka/indyka z odrobiną smalcu (2-3g) i dodatkiem wody jest bardzo złą opcją ? czy nie ma to ogromnego znaczenia na masie lub redukcji ?
Kamiru Dzięki, co do HST jestem z niego zadowolony i mogę polecić ramboszcza Zmodyfikowane to już nie będzie, ala ja . W tajemnicy mogę Ci powiedzieć (), że coś po głowie mi chodziło i mam w planach zaangażować kila osób jeżeli się zgodzą, ale to w najbliższym czasie dopiero Pitt Bull Przepyszne, a co? IboK ciężko powiedzieć, bo trzeba jajka [...]
Jak pisałem to jest info z grubsza. Nie wiem ile dokładnie trwa "gotowanie", ile trwa pierwsze smażenie i ile drugie. Poza tym tez bardzo ważne są czasy tych czasy tych czynności, tak samo przerwy między nimi. Na pewno idzie gdzieś to w necie znaleźć
Na oliwie z oliwek się nie smaży. oczywiscie ze mozna. kwestia co i jak dlugo Ty wiesz swoje a ja wiem co wiem i tylko jemu doradziłem. Skoro smażysz no oliwie z oliwek i twierdzisz że można to spoko przecież nie mówię Tobie że masz tego nie robić:-) spoko, przeciez nie bedziemy sie zabijac o oliwe %-) dlugotrwale smazenie na oliwie w wysokich [...]
ja czytalem troche artykułów co negują smażenie na oliwie , wlasnie kwestia tej rakotwórczosci i ze oliwa jest olejem "zimnym" , do potraw, salatek itd nie do obróbki termicznej, no ale to bajka ;-) nie klocmy sie %-) Skeba PW
bo yebne zaraz od tego gotowanego kuraka ileż można tak samo ryż smażenie i makaron i jedziemy z tym światem kurfy tatary :D Zmieniony przez - Pov3r w dniu 2013-12-09 22:36:08
Cześć, czy warto zastąpić smażenie na oliwie PAMem? Czy można go kupić w normalnym sklepie? Dodam, że np przy smażeniu piersi wlewam ok łyżkę oliwy i przykrywam patelnię pokrywką przez co piersi bardziej się duszą/gotują niż smażą i wychodzi z nich woda.
Witam!! Często korzystałem ze żródła białka jak i tłuszczy jakimi są jajka ale ostatnio natknąłem się na wypowiedz Akopa Szostaka że po obróbce termicznej ten tłuszcz zawarty w zółtkach jest mało korzystny co o tym sądzicie?? bo ja często zastępowałem w ten sposób np 20-25 g oliwy do posiłku. P.S Głównie chodzi tu o smażenie. ] Zmieniony przez - [...]
Witam ostatnio kumpel mi powiedział że smażenie ma wpływ na kalorycznośc produktu . Czy to prawda ???? przeciez jesli usame 100 g piersi z kurczaka na okreslonej ilosci np oleju rzepakowego to myslałem ze sumuje wszystko i mam ilosc kcal.Wydaje mi sie ze sposob obrobki nie ma na to wpływu , co innego indeks glikemiczny o sie zgodze ale liczba [...]