witam!czy smazenie na oliwie jest rownie szkodliwe jak na innych tłuszczach czy równiez wytwarzają sie szkodliwe substancje? Nie lubie gotowanej piersi a piekarnik mam zepsuty.jak polecacie zrobic piers zeby bylo smacznie i zdrowoDO tej pory 3 razy dzinnie smazylem na patelni piers na najmniejszym ogniu i nigdy nie odczulem jakis wzdęć bólów [...]
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Bo coś mi się wydaje że keidyś czytałem że na tłuszczach nienasyconych nie można. Ale pewny nie jestem więc pytam. A jak nie to jak smażyć pierś z kuraka?:>
Powiedzcie mi dlaczego smarzenie na oleju rzepakowym jest takie złe? Aż taki duży wpływ ma na naszą końcową sylwetkę? Pierś smażona na każdym innym tłuszczu oleju kokosowym/smalcu/masle klarowanym a nawet na sprayu z pama mi nie smakuje... Uważam że zdrowe odżywianie to też zdrowa psychika... Czy mój efekt końcowy będzie aż tak fatalny jeżeli [...]
Od tygodnia jestem na diecie redukcyjnej i mam maly problem z trzymaniem diety w szkole. Odrazu po szkole zazwyczaj ide na siłownie (biegac albo robic trening silowy, ale generalnie cos co wymaga energii), a w szkole zazwyczaj jem śmieciowe jedzenie. Wpadłem na pomysł żeby smazyć sobie na odrobinie oliwy placuszki Dawka na placuszki 1 dnia szkoły [...]
Witam. Od razu proszę się wstrzymać od komentarzy typu szkoda patelni, jedzenie się przypala, jest niesmaczne Mam pytanie, czy smażenie (piersi z kurczaka pokrojone) jest zdrowe ?Piersi wychodzą mi usmażone, soczyste i pachnące :D . Ale czy podczas smażenia bez tłuszczu nie wydzielają się jakieś szkodliwe związki (nie mówię tutaj o DŁUGIM [...]
Jak w temacie.... Slysze coraz czesciej i to od znajomych osob fitness modeli ze smaza na oleju kokosowym i ze to jest zdrowe i nie przeszkadza na diecie redukcyjnej gdzie trzeba sie ostro pilnowac i do tej pory nie smaze wogole. Pytanie jest czy faktycznie mozna na tym smazyc tak jak na normalnym oleju ? Czy bedzie to mialo ten sam efekt jak np [...]
Czytałem sporo artykułów na temat smażenia - oczywiście nie jest to najlepsza forma obróbki pokarmu, ale jeśli już jesteśmy zmuszeni to stajemy przed dylematem - jaki olej wybrać. Niektórzy krzykną, że na teflon nie potrzeba oleju. Ja jednak skłoniłbym się w stronę zastosowania jakiegoś medium. Polecacie smalec - wysoki punkt dymienia, ale ma [...]
Tak jak w temacie, czytałem troszkę, o smażeniu kury w tosterze (sandwichu,opiekaczu), co o tym myślicie? Czy lepiej poprostu na teflonie smażyć na smalcu lub gotować?
przykladowo ryz na oapkowaniu ma 80g weglowodaniu. ile z nich zostanie po ugotowaniu ryzu ? albo makaronu? piers z kurczaka ma 20g bialka na 100g jesli ugotuje rosol na samych piersiach z kurczaka ile w 100 g takiej ugotowanej piersi moge sie spodziewac g bialka?? to samo tyczy sie smazenia ryby ? ile g zostanie ? mam ktos moze takiej informacje ? [...]
jestem na tluszczowej od jakiegos juz czasu i przyznam sie ze dobrze mi sluzy...ktos mi tam ja wczesniej rozpisal ale co do miesa to takie bardziej tluste(karczek,boczek)mialem jesc jako 3-4posilki smazone a ostatniw 2posilki jechac juz na lzejszym i raczej gotowane(kurczak,indyk)..problem w tym ze podlapalem jakas nostalgie w smaku i nie jestem [...]
Witam Serdecznie, Wiem, że smażenie jest najgorszą z metod przyrządzania potraw ze względu na spalanie się w wysokich temperaturach tłuszczu, który jest szkodliwy. Jak natomiast sytuacja wygląda na smażeniu na oliwie z oliwek? czy tu panuje ta sama zasada? Pytam o oliwę z oliwek, ponieważ jest ona prozdrowotna a z drugiej strony jest [...]
Mam pytanie jaki wplyw na bialko w piersi z indyka ma smazenie na teflonie z niewielka iloscia oliwy z oliwek z tym ze mieso delikatnie przypiekam tak ze sie rumieni... czy to nie wplywa na jakosc bialka nie dzieje sie z nim nic zlego... i jak z wchlanialnoscia??? zjadam okolo 40 deko indora wiec jest to prawie 50% zrodla bialka w mojej diecie [...]
Witam!! Ostatnio słyszałem że smażenie potraw właśnie na tym oleju z pestek winogron jest o wiele zdrowsze od smażenia na normalnym oleju ( porównanie cen: ten pierwszy za 1l kosztuje ok 20 zł ten 2 za półtorej litra kosztuje do 5 zł), i że ma nawet tłuszcze potrzebne dla człowieka, więc można sobie spokojnie na tym smażyć.. ktoś wie więcej na ten [...]
Postów było kilka i wszystkie przeczytałem. Chodzi mi dlaczego nie mogę smażyć na oliwie? Jeśli naleje jej 15g na teflon i przypuśćmy że wszystko się wchłonie w tą pierś to i tak to zjem i tak to zjem tak? Już trochę zgłupiałem. W innych postach o oliwie inni piszą, że oliwa ev nadaje się m.in. do smażenia. Więc jak to jest? Jak nie na oliwie to [...]
Cześć. Ostatnio słyszałem że smażenie na oleju z pestek winogron jest niewskazane. Wydawało mi się, że to dość zdrowy olej - zawszę daje do sałatek. Czyzby nie nadawał się do smażenia? Chodzi o utlenianie?
Chciałbym trochę zagłębić się w ten temat. A nigdzie nie znalazłem konkretnych odpowiedzi na te pytania. Bardzo proszę o pomoc. Dlaczego warto smażyć na smalcu, oleju kokosowym czy Pam wiem, ale pytania dotyczą wyboru tego najodpowiedniejszego. 1. Czy przewaga Pam nad tłuszczami polega na tym, ze jest niskokaloryczny ? 2. Jaka jest przewaga [...]
Witam, pytanko tak jak w temacie. Mówiąc o smażeniu mam na myśli oczywiście smażenie na teflonie, bez kropli oleju. Przyznam szczerze, że chętnie zjadłbym sobie np. smażonego cyca, a nie w kółko taki rozgotowany jakiś:D pozddrawiam Al