SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Saida/BLOG/judoczka na diecie,cel osiągnięty - str. 122 i walczymy dalej:)

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 118185

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Saida MMA Coach
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 28242 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 125433
Hela,dziękuję

Co do chleba chrupkiego jest mnóstwo opinii za,mnóstwo przeciw (na tym forum), a generalnie chodzi o to,że ten razowiec ze sklepu to tak naprawdę nie razowiec,tylko zwykłe białe,tylko karmelizowane

Ogólnie to prawie do każdego posiłku mam jakieś warzywa, które sobie zamieniam (a to papryka,a to pomidory, a to kalafior, brokuły, surówka itp.), że też nie narzekam. Generalnie na tej diecie mam mnóstwo energii i się czuję na niej milion razy lepiej,niż jedząc poprzednio.

Aha,a co do nabiału,to i tak jest go więcej, bo tuńczyka zawsze zamieniam na twaróg chudy (to i na T i to na T)

No i waga raczyła drgnąć - 57,5kg I chyba wiem,czemu nie ruszała --> winowajcą jest moja słaba wola, kiedy to po świętach zostało mnóstwo słodzyczy,to trochę je podjadałam - bo "przcież jeden cukierek nie zaszkodzi"

Feel the pain and do it anyway...

Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 306 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 9787
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Saida MMA Coach
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 28242 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 125433
Jeśli chodzi Ci o ten fragment,że podje się węgli to podlewa - niestety zdaję sobie z tego sprawę i nie wiem,co z tym zrobić,jak będę wychodzić z tej właściwej diety,ale mam jeszcze trochę czasu,żeby się tym pomartwić

Natomiast inne rzeczy ciekawe

Feel the pain and do it anyway...

Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jeśli chodzi o razowiec, to jedyny taki zakalcowaty - bo tylko taki jest prawdziwy - kupuję w jednej piekarni, która niestety jest daleko ode mnie. A co do chrupkiego to zmieniłem zdanie. W prawdzie Body nie wyjaśnił mi wszystkich wątpliwości ale z jego zdaniem raczej trudno się nie zgadzać
Więc w pracy mam teraz tylko chrupkie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 23 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 520
Ja mam wiele rodzajów pieczywa do wyboru i wiem co jest razowcem a co nie - chleb razowy *prawdziwy zawsze będzie miał lekko kwaśny posmak w przeciwieństwie do tych barwionych kawą trzeba sie tylko nauczyc wybierac ;) poza tym razowy praktycznie nie czerstwieje no i faktycznie jest lekko zakalcowaty albo kto woli mokry. A co do warzyw to trzeba pamiętać że te gotowane mają mniej wart. odz. więc polecam robić surówki z marchwi, selera, kapusty itp bo te kupione są slodzone. No i musli bez dodatku cukru jest świetne przed treningiem. Ja na brak wegli zle reaguje bo jest mi słabo ;) zawsze przed treningiem jem właśnie musli albo coś innego z niskim indeksem glikemicznym. dobrze że tuńczyka zastapilas w części serem bo tuńczyk ma w sobie rtęć ;) podstawa diety sportowca to białko i wegle złożone więc tego ostatniego bym tak nie ograniczała.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
obliques Zasłużona dla SFD
Ekspert
Szacuny 188 Napisanych postów 65575 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 188925
Mysle panterrka, ze nie masz mozliwosci rozroznienia "prawdziwego razowca" od innego chleba po smaku A biorac pod uwage ten cytat : kromka razowego chleba lub pumpernikla. to zupelnie nie wiesz co w jakim chlebie sie znajduje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 23 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 520
oczywiscie ze stwierdze po smaku bo w chlebie pszennym tego kwasu prawie nie ma! a te wszystkie barwione chleby to właśnie są wyroby pszenne z dodakiem kawy zbożowej - stąd ten kolor przypominajacy żytni. No i jeszcze jest wiele metod umozliwiajacych sprawdzenie czy chleb razowy jest rzeczywiscie razowy np fakt że sie kruszy(mniej maki pszennej)a mąka pszenna ma w sobie gluten dający zwartą strukturę chleba. Wniosek taki że im bardziej się kruszy tym lepszy bo ma mniej mąki pszennej albo jej nie ma w ogóle - zależy od producenta. I jeszcze pewnie kilka rzeczy by się znalazło ale już nie pamiętam bo zbożach było dawno a ja już specjalizacje zmieniłam ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1015 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2585
To jeszcze dodam, że pszenny razowiec jest o wiele zdrowszy od żytniego. Zresztą... prawdziwy chleb to coś, czego się nie spotyka w sklepach. Drożdże powinny go przez kilka dni (!) trawić, tak się kiedyś chleb robiło. Ma całkiem inny skład, więcej białka, wszystko o wiele łatwiejsze do strawienia, dosłownie kilkakrotnie więcej witamin. Dzisiaj jest rozpulchniona masa mączna a nie chleb.

Zmieniony przez - tommo666 w dniu 2009-01-13 14:00:33

Nigdy nie myśl o drugim miejscu.
VEGE POWER!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
obliques Zasłużona dla SFD
Ekspert
Szacuny 188 Napisanych postów 65575 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 188925
A dlaczego akurat maka pszenna jest zla, czyzby maka pszenna nie mogla byc pelnoziarnista? Razowy moze byc zarowno, chleb pszenny jak i zytni, razowy chleb de facto nie musi byc robiony na zakwasie, moze byc rownie dobrze robiony na drozdzch nie zmienia to faktu ze jest z maki razowej.
Nazwa razowy pochodzi od sposobu mielenia ziarna (raz zmielony- jak to piekarze podaja), a dalsza obrobka nie ma znaczenia - dlatego pod haslem razowy w sklepach mamy chleby roznej jakosci. Oczywiscie razowy robiony na zakwasie jest lzej strawny i zdrowszy niz robiony tylko na drozdzach, ale oba chleby sa razowe. Wiec smak nie ma nic na rzeczy. I niestety nasze prywatne odczucia (szczegolnie, ze nie wyksztalcone na "prawdziwych" smakach) sa czesto mylace i nigdy nie mozemy byc pewni czy zakupiony chleb jest tej jakosci jaka sie spodziewamy.
To ze chleb sie kruszy wynikac moze z wielu czynnikow (zapeniam cie ze czysto zytni chleb tez sie nie musi kruszyc przeciez tez posiada gluten)np. ze zlego sposobu zakwaszania maki, a raczej nie zakwaszania a dodania kwasu do maki, wiec cala maka nie ulegla przerobieniu przez bakterie, no i kruszacy sie chleb powstaje po zrobieniu go z razowej maki na drozdzach, no i z maki pozbawionej przed zmieleniem zarodka, co jest podobno jest standartem w makach robionych masowo. procedura mielenia maki wymaga pozbycia sie zrodla tluszczu bo bez tego maka bardzo szybko by stęchła (nie nadaje sie do dlugiego przechowywania). Oprocz roznych polepszaczy, do chleba mozna dodac rowniez gluten osobno (co prawie jest standartem), z prostego "domowego sposobu" dodanie ziemniakow znacznie wydluza jego trwalosc, wiec i czas przechowywania nie jest dobrym wyznacznikiem jakosci chleba.

Faktem jest ze produkty maczne robione z maki swiezo-zmielonej sa zupelnie inne i inaczej sie "zachowuja" niz robione z maki kupnej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 23 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 520
Co za bzdura! im ciemniejsza mąka tym większy wyciąg - więcej błonnika i składników mineralnych, witaminy B. Poza tym branie pod uwagę białka roślinnego jest błędnym założeniem - białko roślinne się nie wlicza do bilansu! tym bardziej ze zboża gdzie jest pełno inhibiorów - substancji ograniczające dostępność białek.

A co do pumpernikla to jest super - szczególnie na śniadanie kiedy potrzebujemy energii! sama chyba nie wiesz co w nim jest? wiesz w ogole co to jest melasa? Ile ma składników mineralnych?

Saida jeśli masz wątpliwości to lepiej idź sobie do dietetyka albo lekarza sportowego on Tobie doradzi. Efektywne chudnięcie to jest długotrwały proces i napewno jeśli będziesz ćwiczyć z taką intensywnością powinnaś włączyć węglowodany. Koniecznie rano i przed treningiem a później białko. No i oczywiście wspomniane przeze mnie warzywa surowe i owoce.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

linki do stron

Następny temat

???

WHEY premium