SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jaki chleb najzdrowszy i najlepszy przy redukcji?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 118733

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 262 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2827
Witam
Chciałbym uzyskać jakies informacje na temat chleba. Ktry z nich jest najzdrowszy. Ogolnie patrzac na skład tylko jasny nie ma cukrów, a chleby
ciemniejsze mają cukry, karmel bądź inne cudy.
Czy jest jakis chleb ktory nie ma cukrów, może nawet soli dostepny na redukcje ?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
W okresie redukcji warto zadbać o jak najlepszą jakość pożywienia, ponieważ ograniczając jego ilość narażamy się na niedobory witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chleb oraz innego rodzaju pieczywo nie należy do najlepszych źródeł węglowodanów. Głównym tego powodem jest sposób ich przygotowywania. To co jest dostępne w sklepach w większości wypadków jest mocno przetworzone i zawiera różne dodatki mające za zadanie polepszyć wygląd, smak czy zapach pieczywa. Niestety nie są to dodatki bogate w korzystne w swoim działaniu substancje. Im więcej „chemii” w pożywieniu tym mniej wartościowy jest dla nas produkt.
Oczywiście nie każdy chleb jest złym wyborem. Można znaleźć piekarnie, które mają w sprzedaży chleb wyrabiany na prawdziwym zakwasie, z pełnych ziaren zbóż a nawet z innych mąk niż pszeniczne czy żytnie (dzięki temu osoby nie tolerujące glutenu mają możliwość wyboru). Warto zwykle wypytać skąd jest ten chleb, jak jest produkowany i jaki ma skład. Jeśli jest to mąka, woda, sól, zakwas to mając ochotę na kanapki z ulubionym dodatkiem takie pieczywo będzie dość dobre.
Istnieje również opcja samodzielnego wypiekania chleba. Wtedy zawsze mamy pewność co do składu pieczywa.

W dziale kuchnia jest szereg przetestowanych już przepisów. Oto kilka z nich:
https://www.sfd.pl/Chleb_czystoziarnisty_by_Malinowa-t1127256.html
https://www.sfd.pl/Pyszny_ziemniaczany_chleb_bezglutenowy-t1128275.html
https://www.sfd.pl/Szwedzki_chleb_fitness-t1127324.html 

O czym jednak warto pamiętać?

Jak zawsze wskazany jest rozsądek. Monodieta jeśli nie ma ku temu zdrowotnych zaleceń, nikomu pożytku jeszcze nie przyniosła. Aby nasz organizm otrzymywał komplet witamin i minerałów musi otrzymywać zróżnicowane pożywienie. Pieczywo nie może być zatem głównym źródłem węglowodanów.

Osobom redukującym zaleca się ograniczenie bądź całkowite wyeliminowanie pieczywa na rzecz produktów o większej objętości lub bardziej sycących. Niewielka ilość pieczywa stanowi dość sporą ilość węglowodanów co może być przyczyną uczucia nienajedzenia się posiłkiem. Lepszym wyborem będą kasze, ryż, ziemniaki zapewniające dłużej uczucie sytości i zapewniające więcej cennych wartości odżywczych.

Do poczytania:
https://www.sfd.pl/Chleb_czystoziarnisty_by_Malinowa-t1127256.html
https://www.sfd.pl/Makrela_wędzona_na_redukcji_-t336386.html
https://www.sfd.pl/dieta_na_wycinke-t719115.html






Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-08 16:10:47
3
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 26 Wiek 31 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 2674
Ja wogole nie polecam chleba. Ewentualnie czasami razowy w malych ilosciach. Ja stram sie jesc takie potrawy zeby chleb byl niepotrzebny.
1

Westside, Outlawz, Makaveli tha Don, so long, Killuminati, The 7 Days

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 1187 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 21154
Na redukcje polecam chleb zytni razowy i pelnoziarnisty - ze wzgledu na zwiekszona ilosc makro- i mikroelementow, ale wiadomo... chlebek w rozsadnych ilosciach
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1977 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 27200
jesli znalazles karmel w skladzie swojego razowego chleba tzn,ze nie jest to prawdziwy razowy chleb,a wlasnie karmel dodano po to zeby udawal chleb razowy. Trzeba czytac sklady. Jednak tak naprawde bardzo trudno dostac prawdziwy razowy chleb w sklepach i trudno stwwierdzic,ze ten ktory kupilismy jest ok,bo kto wie co w takim chlebku,ktory kupimy kryje sie naprawde.
1

www.pajacyk.pl
-----------------------------



----------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 4672 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 31505
Nom, zgodze sie z stwierdzeniem ze trudno go dostac, np. u mnie (na wsi) nie idzie dostac takiego chlebka, musze jechac o mista zeby kupic
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 99 Napisanych postów 730 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 19888
U mnie (Lublin) jest w supermarketach prawdziwy razowiec. Pisze jak wół, że z mąki żytniej razowej na naturalnym zakwasie bez karmelu itp. Jest to wyrób piekarni z mojego miasta, ale jak się ona nazywa to nie wiem
W smaku jest taki sobie, ot jak chleb razowy...

Za to pyszny jest żytni słonecznikowy (ta sama piekarnia) ale już z dodatkiem karmelu. Ja zmieniam czasem razowy na słonecznikowy, bo ile można memlać to samo?

Dobry chleb żytni razowy (prawdziwy) z ziarnami zbóż jest z tego Schulstag'u (nie wiem jak to się pisze) ale on naprawde jest w każdym mieście w sklepach w stylu Tesco, Real, L.Eclerc, Geant itp... Czyli hipermarkety! Cena to około 3,50 za 400g czyli złotówkę drożej niż ja normalnie kupuje żytni razowy. W smaku jest świetny. Jedyną jego wadą jest to, że są strasznie cienko kromki pokrojone.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 1775 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28109
Zapewniam cie ze gdybys sprobowal chleba, ktory nie ma wogule soli to bys puscil pawia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 75 Napisanych postów 5029 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 58202
JEżeli chodzi o chleb to czy to masa, czy redukcja to tylko prawdziwy razowy chleb. Ma on o wiele korzystniejszy skład niż beznadziejny, niedobry i maksymalnie chemicznie spucnięty biały . Zawiera więcej wartości odżywczych- jest najmniej przetworzony, oczyszczony. Taki chleb najlepiej jakby nie miał w sobie mąki przennej -samą żytnią. Do tego może być dodane pestki słonecznika, dyni. Sól raczej we wszytkich chlebach występuje...

No ale to że chleb jest berązowy nei znaczy że ejst razowy. Często producent ddoaje tylko domieszkę mąki razowej a reszta jest z mąki przenicznej a dla kolorku daje np. karmel... Ludzi eleca na to ...

Dobry chleb razowy powinien być kruszący, powinien nam sie łamać...

!PzdR!
3

www.blog.myfit.pl - EKSTREMALNA REDUCKJA ! DORADŹ|SKOMENTUJ

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 829 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 12115
A pudzian je na sniadanie 20-30 kromek bialego chleba:p Fajnie ma...tez bym tak chcial.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 4672 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 31505
JAk to prawda to ja krol "Rodic I"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 240 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6525
Zaden!

pozdr
2
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Masło roślinne kubkowe a REDUKCJA !!!

Następny temat

pare pytań....

WHEY premium