Szacuny
2
Napisanych postów
262
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
2827
Witam
Chciałbym uzyskać jakies informacje na temat chleba. Ktry z nich jest najzdrowszy. Ogolnie patrzac na skład tylko jasny nie ma cukrów, a chleby
ciemniejsze mają cukry, karmel bądź inne cudy.
Czy jest jakis chleb ktory nie ma cukrów, może nawet soli dostepny na redukcje ?
Szacuny
1441
Napisanych postów
15979
Wiek
35 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
230563
W okresie redukcji warto zadbać o jak najlepszą jakość pożywienia, ponieważ ograniczając jego ilość narażamy się na niedobory witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chleb oraz innego rodzaju pieczywo nie należy do najlepszych źródeł węglowodanów. Głównym tego powodem jest sposób ich przygotowywania. To co jest dostępne w sklepach w większości wypadków jest mocno przetworzone i zawiera różne dodatki mające za zadanie polepszyć wygląd, smak czy zapach pieczywa. Niestety nie są to dodatki bogate w korzystne w swoim działaniu substancje. Im więcej „chemii” w pożywieniu tym mniej wartościowy jest dla nas produkt.
Oczywiście nie każdy chleb jest złym wyborem. Można znaleźć piekarnie, które mają w sprzedaży chleb wyrabiany na prawdziwym zakwasie, z pełnych ziaren zbóż a nawet z innych mąk niż pszeniczne czy żytnie (dzięki temu osoby nie tolerujące glutenu mają możliwość wyboru). Warto zwykle wypytać skąd jest ten chleb, jak jest produkowany i jaki ma skład. Jeśli jest to mąka, woda, sól, zakwas to mając ochotę na kanapki z ulubionym dodatkiem takie pieczywo będzie dość dobre.
Istnieje również opcja samodzielnego wypiekania chleba. Wtedy zawsze mamy pewność co do składu pieczywa.
Jak zawsze wskazany jest rozsądek. Monodieta jeśli nie ma ku temu zdrowotnych zaleceń, nikomu pożytku jeszcze nie przyniosła. Aby nasz organizm otrzymywał komplet witamin i minerałów musi otrzymywać zróżnicowane pożywienie. Pieczywo nie może być zatem głównym źródłem węglowodanów.
Osobom redukującym zaleca się ograniczenie bądź całkowite wyeliminowanie pieczywa na rzecz produktów o większej objętości lub bardziej sycących. Niewielka ilość pieczywa stanowi dość sporą ilość węglowodanów co może być przyczyną uczucia nienajedzenia się posiłkiem. Lepszym wyborem będą kasze, ryż, ziemniaki zapewniające dłużej uczucie sytości i zapewniające więcej cennych wartości odżywczych.
Szacuny
32
Napisanych postów
1187
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
21154
Na redukcje polecam chleb zytni razowy i pelnoziarnisty - ze wzgledu na zwiekszona ilosc makro- i mikroelementow, ale wiadomo... chlebek w rozsadnych ilosciach
Szacuny
25
Napisanych postów
1977
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
27200
jesli znalazles karmel w skladzie swojego razowego chleba tzn,ze nie jest to prawdziwy razowy chleb,a wlasnie karmel dodano po to zeby udawal chleb razowy. Trzeba czytac sklady. Jednak tak naprawde bardzo trudno dostac prawdziwy razowy chleb w sklepach i trudno stwwierdzic,ze ten ktory kupilismy jest ok,bo kto wie co w takim chlebku,ktory kupimy kryje sie naprawde.
Szacuny
99
Napisanych postów
730
Wiek
33 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
19888
U mnie (Lublin) jest w supermarketach prawdziwy razowiec. Pisze jak wół, że z mąki żytniej razowej na naturalnym zakwasie bez karmelu itp. Jest to wyrób piekarni z mojego miasta, ale jak się ona nazywa to nie wiem W smaku jest taki sobie, ot jak chleb razowy...
Za to pyszny jest żytni słonecznikowy (ta sama piekarnia) ale już z dodatkiem karmelu. Ja zmieniam czasem razowy na słonecznikowy, bo ile można memlać to samo?
Dobry chleb żytni razowy (prawdziwy) z ziarnami zbóż jest z tego Schulstag'u (nie wiem jak to się pisze) ale on naprawde jest w każdym mieście w sklepach w stylu Tesco, Real, L.Eclerc, Geant itp... Czyli hipermarkety! Cena to około 3,50 za 400g czyli złotówkę drożej niż ja normalnie kupuje żytni razowy. W smaku jest świetny. Jedyną jego wadą jest to, że są strasznie cienko kromki pokrojone.
Szacuny
75
Napisanych postów
5029
Wiek
40 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
58202
JEżeli chodzi o chleb to czy to masa, czy redukcja to tylko prawdziwy razowy chleb. Ma on o wiele korzystniejszy skład niż beznadziejny, niedobry i maksymalnie chemicznie spucnięty biały . Zawiera więcej wartości odżywczych- jest najmniej przetworzony, oczyszczony. Taki chleb najlepiej jakby nie miał w sobie mąki przennej -samą żytnią. Do tego może być dodane pestki słonecznika, dyni. Sól raczej we wszytkich chlebach występuje...
No ale to że chleb jest berązowy nei znaczy że ejst razowy. Często producent ddoaje tylko domieszkę mąki razowej a reszta jest z mąki przenicznej a dla kolorku daje np. karmel... Ludzi eleca na to ...
Dobry chleb razowy powinien być kruszący, powinien nam sie łamać...