Szacuny
54
Napisanych postów
8880
Wiek
44 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
71687
Esencja ja pieke chleby w automacie od wielu lat, zarówno na drożdżach jaki na zakwasie. Najpierw przez 4 lata miałam 2 mieszadłowy Clatronic - zepsół się bo się wyrobiła część która napędzała jedno mieszadło. Kupiłam (z racji pustki w portfelu) zwyklejszy w Tesco marki Tesco zo 70 zeta. Ma 1 mieszadło ale jestem zadowolona, chodzi już nieco ponad 3 lata
Główną przyczyną naszych porażek i sukcesów w życiu jesteśmy my sami
Szacuny
39
Napisanych postów
3267
Wiek
49 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
134398
esencja, szczerze, to ja wypiekaczem nie jestem zachwycona jako sprzętem do pieczenia. Być może jakieś wypasione modele maja też grzanie z góry, ale w takim normalnym grzałka jest n dole wierzch zawsze będzie bladawy. No i chleb na zakwasie z reguły wymaga mniej wyrabiania (zwłaszcza żytni albo z dużym udziałem żyta), a rośnie dużo wolniej i cykl maszyny to raczej za krótko. Dlatego do wyrabiania używam, ale piec wolę w piekarniku
Szacuny
54
Napisanych postów
8880
Wiek
44 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
71687
Halinae zawsze ustawiam na średnie wypieczenie ale staram się nie nastawiać na noc bo lubię chrupiący więc po upieczeniu muszę wyjąć chlebek innaczej będzie miękki i nawodniony, a na zakwasie pieke na programi długim to pieczywa ciemnego
Główną przyczyną naszych porażek i sukcesów w życiu jesteśmy my sami
Szacuny
6
Napisanych postów
421
Wiek
35 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
13094
KESSIK dziękuje za info i cieszę się ,że można piec też na zakwasie.Szczerze mówiąc to patrzyłam na ten z lidla wypiekacz i z first austria oba mają 2 mieszadła , z 12 programów pieczenia i podobnie cenowo.Ponoć można robić w nich makarony , ciasto na pizze i pierogi..więc całkiem fajnie wolę ,żeby maszyna wyrabiała ciasto za mnie..Halinae w sumie też masz fajny sposób .. ja mam piekarnik gazowy i kurcze źle mi piecze ;/ często przypala nawet przy min. gazie
Szacuny
54
Napisanych postów
8880
Wiek
44 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
71687
można ale ja tylko do chleba używam, ciasto na pizze tak zybko się robi że mi szkoda maszyny brudzić marmolady/konfutur też nie robiłam, ciasto drożdżowe jest ok
Główną przyczyną naszych porażek i sukcesów w życiu jesteśmy my sami
Szacuny
39
Napisanych postów
3267
Wiek
49 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
134398
Aha, jeszcze gdzieś się spotkałam z opinią, że chlebów na zakwasie nie powinno się w teflonie piec, a te foremki są powlekane teflonem właśnie, ale przyznam, że nie zgłębiałam, czy to ma jakieś podstawy czy to tylko taka urban legend
Szacuny
470
Napisanych postów
13028
Wiek
33 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
79809
Właśnie też myślałam o kupnie wypiekacza do chleba. Ale też piekarnik muszę sobie większy sprawić... I nie wiem czy mi funduszy wystarczy i miejsca w mojej szuflandii