Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
6
Anittek prawidlowa wartosc to: 50%
Witam, niedawno odebralem wyniki rtg kregoslupa odcinka ledzwiowo-kregowego. Opis jet mniej wiecej taki (cytuje z pamieci): zniesienie fizjologicznej lordozy, nieznaczne (jakos tak) nasilenie sklerotyzacji stawu biodrowego prawego, do wykluczenia sacroitilis dextra, zmian w kregoslupie nie stwierdzono. Badanie zrobilem prywatnie od jakiegos 2 miesiecy odczuwam bole w odcinku ledzwiowo-kregowym, zaczelo sie nagle polozylem sie spac a rano wstalem i strasznie bolaly mnie placy (prze pare dni, nie moglem sie schylac). Po ustapieniu pierwszych objawow zaczalem znow terningi (trenuje sporty walki, silownia), jednakze na jednym z treningow podczas walki w parterze bol znow wrocil tak ze nie moglem sie ruszyc. Jednkaze bol szybko przeszedl (po 1 dniu), potem znowu odczulem bol po snie (jakies 2 dni po terningu). Poszedlem do lekarza, stwierdzil ze to korzonki, kazal sie oszczedac i zapisal leki. Trenowalem z uwzglednieniem malego obciazania kregoslupa (tylko boks i cwiczenia z pasem usztywniajacym), jednakze w trakcie sparingu w pewnym momencie "sparalizowalo" mnie, potem lezalem 2 dni w lozku nie mogac wykonywac podstawowych czynnosci. Badanie zlecil na moja prosbe znajomy lekarz, po odebraniu go skonsultowalem sie ze znajoma lekarka rehabilitacji, kazala zaprzestac cwiczen zlecila laser i leki przeciwzapalne.
Szacuny
4
Napisanych postów
744
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
4046
Bardzo proszę o przetłumaczenie mi wyniku badania RTG:
Oś długa kręgosłupa lędźwiowego zachowana. Prawostronna lumbalizacja S1-przestrzeń międzykręgowa S1-S2 wąska.
Odczuwam ból w odcinku lędźwiowym.
Z góry dziękuję.
Szacuny
4
Napisanych postów
146
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
4265
Witam! Ponizej wyniki badania krwi. Mezczyzna wiek 22 lata, 185 wzrostu, 86 waga, bf 20%. Redukuje od 3 miesiecy. Obecnie przyjmuje MULTIPLE SPORT z rana BCAA Xplode okolotreningowo, Vigor plus po treningu. Za 2 tygodnie wchodzi Scorch+Animal Pak, dlatego chcialem zobaczyc czy wszystko w kablach wporzadku. Prosze o pomoc bo jestem w tych sprawach kompletnym laikiem. Pozdrawiam!
WBC-7,4 <3,5-10>
RBC-5.10 <3.5-5.8>
HGB-13.3 <11.0-16.5>
HCT-40.4 <35-50>
PLT-206 <100-390>
PCT-18 <100-500>
MCV-79 <80-97>
MCH-26.1 <26.5-33.5>
MCHC-33.0 <31.5-35.0>
RDW-13.5 <10-15.0>
MPV-9.1 <6.5-11.0>
PDW-17.6 <10.0-18.0>
Szacuny
3
Napisanych postów
15
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
471
Czy ktoś mógłby mi zinterpretować wyniki badania usg kolana, z góry dziękuje.
Płynu w zachyłku nadrzepkowym nie uwidoczniono. Morfologia ścięgna mięśnia czworogłowego prawidłowa. Morfologia więzadła podrzepkowego i pobocznych prawidłowa bez cech zmian pourazowych. Echogeniczność ciała tłuszczowego Hoffy prawidłowa. Chrzastka szklista ścieńczała. Łąkotka przyśrodkowa jednorodna równa. Łąkotka boczna nierówna, nie jenorodna, wystaje na około 8mm z uniesieniem torebki stawowej. Dół podkolanowy bez zmian ogniskowych.