Texeira Vitienes z Kantabrii będzie arbitrem pierwszego meczu Superpucharu Hiszpanii pomiędzy Realem Madryt a Barceloną, który odbędzie się 14 sierpnia na Santiago Bernabeu.
Rewanż na Camp Nou poprowadzi Fernández Borbalán z Andaluzji. Spotkanie rozegrane na stadionie Barcelony 17 sierpnia, zadecyduje o tym, kto sięgnie po pierwsze trofeum w nowym sezonie.
Abidal po raz pierwszy pokazał bliznę pooperacyjną
Eric Abidal znalazł się na okładce włoskiego magazynu GQ, na której po raz pierwszy zaprezentował swoją bliznę pooperacyjną. Udzielił też wywiadu, w którym opowiadał okolegach z zespołu.
"Obudziłem się z narkozy a lekarz powiedział: 'Eric, do zobaczenia na Wembley. Ja tam będę i ty też'. Pomyślałem, że jest szaleńcem" – powiedział Abidal dla włoskiego magazynu GQ.
Doktor Fuster jednak nie żartował. Francuz zagrał 27 maja w finale z Manchesterem United. Piłkarz opowiadał o ostatnich minutach przed meczem. "Guardiola dawał nam ostatnie wskazówki i zapoznawał nas z ustawieniem. Nikt nawet nie drgnął, oprócz mnie. Spojrzałem w oczy Puyolowi i powiedziałem: 'Dlaczego nie grasz? Nie licz na mnie, to na Ciebie teraz liczą, nie martw się o mnie' - odpowiedział. Widzisz jakiego mamy kapitana?" – mówił do dziennikarza francuski obrońca.
Abidal uważa, że to właśnie jest kluczem do sukcesów Barcelony. "To jest właśnie Barcelona. Drużyna i koledzy z zespołu są ponad wszystkim. Wygrywamy mnóstwo pieniędzy, ale nadal gramy z takim entuzjazmem, jakbyśmy byli dziećmi" – podkreślał.
Według zawodnika Azulgrany, Barca to grupa pozbawiona piłkarzy z wielkim ego. "Widziałem wielu graczy, którzy stali się bogaci a potem każde zdanie rozpoczynali tylko od : 'Ja, ja, ja'. Ale nigdy nie miało to miejsca w Barcelonie'' – zaznaczył.
''Nawet walka z guzem jest indywidualnym meczem. Jest to też po części
gra zespołowa. Nie da się jej wygrać bez pomocy rodziny, zwykłych ludzi czy kolegów'' – zakończył Abi.
Zmieniony przez - Cris Thug w dniu 2011-08-02 23:11:17