[...] w owocach, w relatywnie wysokim stężeniu można je znaleźć w suszonych morelach, w których jest go ok. 3,5 g na każde 100 g produktu. Nieco mniej, bo 3,1 g protein zawierają rodzynki. 2,5 g białka mają natomiast daktyle i gujawa. Należy jednak pamiętać, że białko pozyskiwane z owoców nie jest pełnowartościowe i nie zawiera kompletnego zestawu [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Początek roku stanowi doskonałą okazję do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest [...]
Budyń, można powiedzieć, że jedna z pierwszych słodkości, które istniały w dzieciństwie. Dzięki dodatkom w postaci herbatników czy rodzinek był numerem jeden. Dziś na szczęście rynek słodkości się rozwinął, ale jeśli ktoś jest nadal lojalnym fascynatem tego niepozornego deseru, może skorzystać z poniższego porównania, dzięki któremu wybierzemy [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]
Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]
[...] węglowodanów Przykładowe menu dla kobiety o masie 75 kg z zapotrzebowaniem ok. 2300 kcal: Posiłek I Omlet na słodko: jaja 150 g, mąka żytnia pełnoziarnista 50 g, banan 50 g, rodzynki 20 g, jogurt naturalny 100 g Posiłek II Indyk pieczony: mięso z piersi indyka 150 g, oliwa z oliwek 10 g, ryż brązowy pełnoziarnisty 50 g, surówka z pora z jogurtem [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
[...] również je zawierają, ale żelazo w roślinach ma niższą biodostępność niż żelazo w mięsie. Produkty, które powinny się znaleźć w diecie roślinnej to fasola, soja, szpinak, rodzynki, orzechy nerkowca, płatki owsiane, kapusta i sok pomidorowy. W kwestii niedoborów zdania są podzielone. Z jednej strony mówi się, że osoby na diecie bezmięsnej są [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
[...] niż 50 g węglowodanów dziennie, dlatego nie ma pola do dostarczania silnie zasadowych produktów (warzywa, owoce np. sałata, kapusta biała, suszona śliwka, banany, wiśnie, rodzynki, granat, brzoskwinie, kiwi, pomarańcze, liczi). Prawdopodobny mechanizm Według naukowców dieta ketogeniczna prawdopodobnie tworzy niekorzystne środowisko [...]
[...] ryżowa, makaron orkiszowy, chleb żytni i brązowy ryż mleko kokosowe pomidory w puszkach oliwa z oliwek syrop klonowy, cukier kokosowy, syrop daktylowy, suszone morele, rodzynki migdały, orzechy nerkowca, orzechy pekan, pistacje i orzechy włoskie masło orzechowe Korzystaj ze świeżych produktów Znajdź dobre lokalne sklepy i targowiska i [...]