[...] stan zapalny. Najwięcej kwasu foliowego (witaminy B9) dostarczają: liście (szpinak, trawy), zielone warzywa liściaste, przetwory zbożowe, owoce cytrusowe, wątroba i innego produkty pochodzenia zwierzęcego. Witamina B9 jest syntetyzowana przez rośliny. Szybko wchłania się w jelicie cienkim, nadmiar jest wydalany z moczem. Kwas foliowy jest słabo [...]
[...] że poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca, być może częściowo ze względu na zawarte w nim probiotyki. Badania wykazały, że jogurt i inne produkty mleczne mogą prowadzić do utraty wagi i lepszego składu ciała u osób z cukrzycą typu 2. Uważa się, że odpowiada za to duża zawartość wapnia i sprzężonych kwasów [...]
Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]
Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]
[...] nie wspominając o ograniczeniach w dostępie do różnorodnych sprzętów i przyborów kuchennych. Zakładając, że mamy łatwy dostęp do sklepów, możemy nabyć wartościowe produkty, z których można stworzyć zdrowe dania – począwszy od kanapek, a skończywszy na spaghetti z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Podczas komponowania dań warto korzystać [...]
[...] ryb, np. tuńczyk, są ponadto znakomitym źródłem rtęci i metylortęci, więc ciężko je komukolwiek polecać, jako element zdrowej diety. Warto pamiętać, iż często zdarza się, iż produkty zawierają mieszaninę różnego rodzajów tłuszczów, dlatego ich oddziaływanie na zdrowie jest bardzo skomplikowane. Poniżej lista produktów niezwykle bogatych w dobre [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
[...] a więc patrz punkt nr 6 na liście. Dodatkowe porcje kalorii powodują, że utrzymujesz duży, dodatni bilans energetyczny. Dlatego nie chudniesz. Jeśli już musisz podjadać, to produkty niskokaloryczne, niektóre rodzaje warzyw czy owoców. Najbezpieczniej jest tego nie robić, czyli trzymać się ustalonego reżimu dietetycznego. Referencje: “Increased [...]
[...] żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po wysoko przetworzone jogurty, budzące wiele wątpliwości parówki, kiełbasy, szynki, liczne produkty wzbogacane MOM. Uparci i wbrew nauce Te same osoby twierdzą, że picie alkoholu i palenie tytoniu wcale nie są takie groźne dla zdrowia, a ich dieta bez wątpienia [...]
[...] takie jak mięso, jaja i mleko, mają naturalnie wysoką zawartość białka, które jest niezbędnym składnikiem odżywczym złożonym z aminokwasów. Ułatwia to osobom spożywającym produkty zwierzęce zaspokojenie ich codziennych potrzeb związanych z białkami. Osoba, która wybrała dietę wegańską lub wegetariańską, powinna stosować zróżnicowaną dietę [...]
[...] oporność insulinową, cukrzycę, skończywszy na raku), to naprawdę nie mamy o czym rozmawiać. Dostaniesz raka i jest to prawie pewne. Dlaczego? Bo zjadasz wysokoprzetworzone produkty, które są szkodliwe dla zdrowia. Nie ma tu żadnego znaczenia dodatek karagenu, jeśli te produkty składają się z samych szkodliwych dla ustroju składników. Akurat [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
Białko w organizmie człowieka pełni szereg ważnych funkcji. Pod kątem procentowym proteiny (inaczej białka) stanowią około 20% masy naszego ciała. Ich odpowiednia zawartość w diecie będzie wpływała na rozwój organizmu, jego wzrost, wytrzymałość pod kątem funkcji i zdrowie. Czy odżywka białkowa to naturalne białko, czy sztuczny produkt? Wszystkie [...]
[...] KitKat, Lion, Aero, Jojo, Smarties, After Eight) - wiele z tych produktów ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka odłam Danone, jednej z największych firm produkującej produkty mleczne i pochodzenia roślinnego, np. słodzone jogurty klasyczne i pitne, desery itd. (wiele z nich ma udowodniony negatywny wpływ na zdrowie człowieka) Arla Foods, [...]
[...] Stosowany może być szczególnie przez osoby zdrowe z nadwagą, dążące do utraty masy ciała. Nie można jednak zapominać o urozmaiceniu diety i sięganiu po różnorodne produkty w swojej diecie. Niżej trochę matematyki dla tych, co skrupulatnie kontrolują kalorię i makroskładniki. Posiłek I: 100 g granoli orzechowej, 30 g czekoladowego [...]
Nadmierna konsumpcja pokarmów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi, otyłości oraz szeregu chorób z tym związanych. Wiele osób ma trudności w kontrolowaniu apetytu i unikaniu objadania się. Jak można temu zaradzić? Czy istnieją skuteczne strategie, które pomogą Ci przestać się przejadać? Podsumowanie Przejadanie się to [...]
W propagandowym filmie opublikowanym na kanale „60 Minutes Australia” pojawiła się nieprawdopodobna scena. Rzekomą ofiarą zielonej herbaty stał się Matthew Whitby, w materiale wideo pokazywał blizny po operacji. Musiał poddać się przeszczepowi wątroby, gdyż według lekarzy zostały mu dwa tygodnie życia. Podsumowanie Wątrobę niszczą np. napoje [...]
Każdy z nas często zastanawia się, jakie śniadanie najlepiej zjeść. Jakie produkty sprawią, że będziemy syci, naładowani pozytywną energią na cały dzień? Co zapewni nam najlepsze efekty na treningach i dzięki czemu nie zaczniemy gromadzić tłuszczu wokół pasa? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz poniżej. Wniosek Sportowcy i osoby, które [...]
Alergia pokarmowa objawiać się może na wiele sposobów. Możemy zaobserwować wysypkę, świąd, drapanie w gardle, łzawienie oczu, problemy z oddychaniem, dyskomfort w jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko [...]
[...] na danej czynności. W tym przypadku na jedzeniu. Wybieraj mądrze! Już przy kolejności posiłków wspomniałem o tym, aby pierwszym wyborem były niskokaloryczne warzywa i produkty o wysokiej ilości białka. A co z węglowodanami i tłuszczami…? Zwłaszcza wtedy, gdy do posiłku siadamy po treningu siłowym, węglowodany mogą mieć priorytet przed [...]