[...] metabolizmem jest zjedzenie określonej ilości kalorii wyliczonych w diecie. Problem pojawia się najczęściej, gdy jesteśmy w okresie budowania masy mięśniowej. Ilość energii, jaką musimy dostarczyć z pożywienia, jest wysoka, często sięgająca od 3500 do 4000 kcal dziennie, a czasami nawet więcej. W wyniku reakcji sody z kwasem solnym obecnym w [...]
[...] kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma [...]
Odchudzanie jest ściśle związane z wprowadzeniem restrykcji kalorycznych. Dieta redukcyjna to nic innego jak planowane, stopniowe "zagładzanie" organizmu w celu zmuszenia go do poboru energii zgromadzonej w ciele (w postaci nadmiaru tkanki tłuszczowej). Musimy jeść mniej kalorii, niż wydatkujemy na co dzień, aby nasze ciało stawało się stopniowo [...]
[...] roku" Mateusz wykonał słynne salto, które niestety mu nie wyszło. Stracił równowagę i upadł na kobietę, która siedziała na widowni. Na poniższym filmie możecie usłyszeć, jak Mateusz przeprasza kobietę, która twierdziła, że raczej nic jej się nie stało. Fit Loversi obrócili całą sytuację w żart, a Mateusz zapewnił, że już więcej nigdy nie [...]
Dietetycy często przekonują nas, że rozpoczęcie dnia od porządnego posiłku ma ogromne znaczenie dla samopoczucia, zdrowia oraz estetycznej sylwetki. Mają na myśli zrównoważone śniadanie złożone z solidnej porcji węglowodanów. Przez lata powtarzano, żeby w miarę upływu dnia stopniowo zmniejszać ilość węglowodanów w posiłkach. Podsumowanie Warto [...]
Płaski brzuch jest głównym celem osób z nadwagą. Nic tak nie podkreśla dobrej sylwetki, jak brak fałdek w okolicy pasa. Nie tylko ciało prezentuje się korzystniej, ale również jest zdrowsze. Otyłość w okolicy pasa, jest czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju chorób metabolicznych. Warto więc zadbać o wygląd fizyczny nie tylko dla mocniejszych [...]
Większość z nas wie i rozumie, że pożywienie jest istotne dla naszego życia. Jest to przede wszystkim paliwo, ale także różne składniki odżywcze, które kształtują nasze zdrowie i samopoczucie. Nie każdy jednak ma dobrą relację z jedzeniem. Co to znaczy? Niektórzy wiążą mocno jedzenie lub niejedzenie ze swoim stanem emocjonalnym. Przejadanie się [...]
Każdy czynny sportowiec obawia się kontuzji. Jeden nieostrożny ruch na treningu może sprawić, że jesteś wyłączony z treningów na kilka, a nawet kilkanaście tygodni. Sytuacja jest dodatkowo frustrująca, gdy ze względu np. na uszkodzenie nadgarstka, praktycznie nie możesz trenować całej góry ciała. O czym należy pamiętać? W trakcie kontuzji nie [...]
Brak odpowiedniej ilości snu, niespokojny sen czy trudności z zaśnięciem to dość powszechne problemy i dotykają wielu ludzi. Jest to frustrujące i jak się okazuje, może mieć to również wpływ na wzrost mięśni. Osoby, które prowadzą bardzo intensywny tryb życia, często nie traktują priorytetowo nocnego odpoczynku. Zawsze jest coś do zrobienia i [...]
[...] że należy wypić dziennie 2-3 l wody, to niestosowanie się do tego jest wręcz nagminne. Czego dowiesz się czytając ten artykuł? Większość ludzi wciąż nie zdaje sobie sprawy, jak bardzo odpowiednie nawodnienie wpływa na poziom energii, odporność na stres i wydajność umysłu. Jednak Ty już wiesz, jak istotna jest to kwestia. Warto zatem opracować [...]
[...] są jednym z najczęściej wykorzystywanych stawów w naszym organizmie. Utrzymanie aktywności fizycznej wydłuża żywotność stawów. Prawidłowa rozgrzewka jest kluczowym elementem optymalnej pracy stawów. Wzbogać dietę o składniki budujące stawy, jak i wpływające na ich odżywienie, takie jak: kolagen, MSM, witamina C, glukozamina i chondroityna.
[...] ćwiczeń siłowych, które ukierunkowane są na rozwój poszczególnych partii naszego ciała. To, czy uda nam się zbudować mięśnie zależeć będzie od doboru metody treningowej, jak i zastosowania odpowiedniej techniki wykonania poszczególnych elementów składowych danego systemu. Ważne jest więc, aby ćwiczenia wykonywane były w sposób właściwy, co [...]
[...] niż przy natłoku obowiązków. Im dłuższa nuda, tym bardziej prowadzi do rozleniwienia, a następnie do sięgnięcia po niezdrowe przekąski. Zwróćmy uwagę, że coraz więcej osób nie ma pomysłu na swój czas wolny, a zatem bezczynność może doprowadzić nas do otyłości, pogorszenia się kompozycji naszej sylwetki, jak i utraty zdrowia. Autorka tekstu
[...] cola? Co pomoże promowanie zdrowej żywności, jeśli większość ludzi świadomie wybiera złe produkty, wywołujące otyłość, cukrzycę, nowotwory? Hipokalcemię definiuje się jako stężenie wapnia całkowitego w surowicy poniżej wartości prawidłowych dla płci i wieku. Ostra, objawowa hipokalcemia stanowi stan zagrożenia życia. Picie Coli wywołuje [...]
[...] dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) na kilogram masy ciała. WPI ISOWHEY INSTANT to najlepszej jakości izolat białka serwatki w formie instant o najwyższej możliwej wartości biologicznej (BV 159). Produkt zawiera wysoką wartość odżywczą. Jest doskonałym źródłem białka [...]
[...] diety IF potwierdzono w badaniach nad rozwojem miażdżycy tętnic. Przerywany post hamuje rozwój blaszki miażdżycowej poprzez zmniejszenie stężenia markerów zapalnych, takich jak IL-6, homocysteina i CRP. Dieta IF powoduje wzrost stężenia adiponektyny w osoczu oraz zmniejszenie stężenia leptyny i rezystyny. Zmieniając poziomy tych adipokin, hamuje [...]
[...] Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko Tłuszcze [...]
[...] wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość [...]
[...] drugim miejscu uplasowała się dieta dostarczająca 70% tłuszczów i 30% protein. Silnie zwiększyła masę ciała, bo tłuszcze są niesamowicie tuczącym składnikiem diety. No więc jak ma się to stwierdzenie, do poprzedniej tabelki? Otóż wcześniej zwierzęta miały do dyspozycji tylko 55% protein i 45% tłuszczów, w momencie, gdy podaż białka znacząco [...]
[...] w walce z objawami tzw. grypy keto. Nazywany jest tak okres występujący zwykle parę dni po rozpoczęciu diety, w których organizm próbuje się przystosować do nowych warunków, jakim jest pojawienie się ketozy. Keto-grypa może sprawiać, że ludzie odczuwają mdłości, są osłabieni, rozdrażnieni i bardzo, ale to bardzo, czują potrzebę zjedzenia cukru. [...]