[...] wśród 14 790 absolwentów hiszpańskich uniwersytetów uczestniczących w badaniu SUN. Osoby jedzące więcej przetworzonej żywności były narażone na rozwój nadciśnienia tętniczego. Referencje: Viswanathan Mohan, Donna Spiegelman i in Effect of Brown Rice, White Rice, and Brown Rice with Legumes on Blood Glucose and Insulin Responses in Overweight [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
[...] trenować jak tytan, sięgać po środki dopingujące i marnować większość efektów przez niewłaściwe postępowanie w najważniejszym okresie istotnym dla hipertrofii. Co robić, a czego unikać po wysiłku? Rozciąganie Nie jest złym pomysłem, może być elementem schładzania. Najlepiej sprawdzi się rozciąganie statyczne, względnie bardziej zaawansowana [...]
Zbyt wysoki poziom estrogenów może sabotować twoje działania. W efekcie ciężko jest ci zbudować mięśnie i stracić tłuszcz mimo tego, że przestrzegasz diety i regularnie trenujesz. Jak obniżyć poziom estrogenu, by osiągać lepsze efekty diety i treningu? JEDZ: Cytrusy, warzywa, pij zieloną herbatę Produkty te to bogate źródła flawonoidów. W dużym [...]
Nasz sposób żywienia, czyli dieta, nie tylko wpływa na wygląd naszego ciała, ale również na nasze samopoczucie czy funkcję organizmu. W artykule tym skupimy się na odżywianiu i jego wpływie na stawy. Poruszymy kwestie produktów, jakich należy unikać, gdy mamy problemy z aparatem ruchu, stanami zapalnymi czy kontuzjami. W drugiej części artykułu [...]
Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem. Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
[...] to z obecnością w wymienionych wyżej produktach azotanów, azotynów i tlenku azotu. To kolejny powód, by ograniczyć spożycie przetworzonych wyrobów mięsnych. Teraz już wiesz, czego unikać, by zminimalizować ryzyko bólów głowy. Zadbaj również, by w Twojej diecie znalazła się odpowiednia ilość płynów. Już delikatne odwodnienie może przyczyniać się [...]
Choroby serca i układu krążenia są plagą współczesności. Po części stało się tak przez utrwalenie złych wzorców żywieniowych, propagowanie niezdrowego pokarmu i stylu życia, wydłużenie długości życia populacji, spadek aktywności fizycznej, zmianę sposobu pracy i wypoczynku - co ma wpływ na rozwinięcie się cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy i zmian [...]
[...] nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd. Z poprzedniego artykułu wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Rafinowane węglowodany Rafinowane węglowodany są szybko wchłaniane przez organizm, co prowadzi do wyższego poziomu glukozy i insuliny. Taka kombinacja [...]
[...] a powinno dostarczać się więcej tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych. Ponadto obróbka termiczna ziemniaków (frytki) wiąże się w akumulacją potencjalnie rakotwórczego akryloamidu. Poza tym nadmiar kwasów o-6 (które dostają się do żywności np. przy smażeniu) sprzyja zwiększaniu w organizmie stanu zapalnego, a obecnie naukowcy sądzą, [...]
Jeśli ktoś obiecuje niewiarygodne szybkie efekty w bardzo krótkim czasie, to z reguły jest to albo „spalacz” wzbogacony jakimiś składnikiem nie wykazanym na opakowaniu lub też kłamliwy marketing. Obecnie domieszki składników nie wykazanych na opakowaniu produktu zdarzają się niezmiernie rzadko, jeśli zaopatrujesz się w suplementy diety w [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]
Redukcja masy ciała niedługo stanie się podstawowym celem większości ludzi udających się na indywidualne lub grupowe zajęcia. Dlaczego? Bo większy procentowy udział masy ciała psuje kompozycję sylwetki oraz szkodzi zdrowiu, a otyłych osób jest coraz więcej. Ludzie wymyślają dziesiątki sposobów na redukcję, tak aby się nie zmęczyć. Do tego samego [...]
Rwa kulszowa, znana również jako zapalenie nerwu kulszowego, to bolesne schorzenie, które dotyka wiele osób na całym świecie. Jest to dolegliwość, która może powodować wiele bólu i ograniczać codzienne funkcjonowanie. Atak bólu jest bardzo nieprzyjemny i potrafi znacznie utrudnić nasze możliwości poruszania się, co ma wpływ na wszystkie aspekty [...]
[...] czyli przyzwyczajeniem. Nie chodzi mi o bieganie po sklepie z uruchomioną aplikacją sprawdzającą skład produktu. Wystarczy odrobina zdrowego rozsądku i wiedza na temat tego, czego się wystrzegać. Jeśli pierwszym składnikiem produktu jest cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub jeśli rozmaitych cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, [...]
Zdrowe odżywianie nie jest takie trudne, jak się wydaje, a mimo to dla niektórych stanowi niesamowite wyzwanie. Napięty harmonogram dnia, stres, czyhające wszędzie pokusy sprawiają, że łatwiej jest sięgnąć po to, co jest akurat pod ręką, a jakoś dziwnym przypadkiem nie są to zazwyczaj warzywa czy inne zdrowe i niskokaloryczne przekąski. Wiele osób [...]
[...] na etykiecie jak najmniejsza. Mamy wtedy gwarancję, że w składzie nie znajdziemy zbędnych dodatków, które stanowią jego wypełnienie, a nie dostarczają do naszej diety niczego pożywnego. Czego unikać wybierając batony? Sięgając po batony musimy zwrócić uwagę na kilka kwestii, które wskażą nam to, czy dany baton nadaje się do spożycia przez [...]
Prawdopodobnie każdemu wielokrotnie zdarzyło się mieć problemy z poruszaniem się dzień lub dwa dni po mocnym treningu. Kiedy doskwiera Ci silny ból mięśni, gdy wstajesz, chodzisz, siadasz na toaletę lub podnosisz swoją torbę, prawdopodobnie masz do czynienia z DOMSami, czyli opóźnioną bolesnością mięśniową. Chociaż DOMSY są technicznie częścią [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]