Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] czy winogronach. Czysty produkt, niezawierający, substancji dodatkowych, powstaje w takich procesach jak filtracja, krystalizacja oraz suszenie. Swoim wyglądem przypomina biały cukier, ale jest delikatnie mniej słodszy. Erytrytol nie jest przyswajalny przez organizm. Proces pozyskiwania erytrytolu był kosztowny. Dopiero dostępne dziś [...]
W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]
[...] gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. Wykorzystanie węglowodanów w ostatnim posiłku dnia nie będzie bezpośrednio wpływać [...]
[...] Przynajmniej kilka posiłków z warzywami, oczywiście ze szparagami, brokułami, kalafiorem, sałatkami. Trzymaj się z dala od rafinowanych węglowodanów – biała mąka, biały chleb, biały cukier, to są wrogowie. Jeśli będziesz jadł w ten sposób, konsekwentnie powoli zwiększając spożycie kalorii, będziesz mógł jeść coraz więcej i [...]
[...] znajdziesz listę 8 produktów, które pomogą Ci naturalnie wybielić zęby. Jogurt naturalny Jogurt zawiera pewną ilość wapnia, który jest niezbędny do utrzymania zdrowych i białych zębów. Produkty bogate w wapń pomagają wzmocnić szkliwo i poprawiają ich wygląd. Nabiał jest także dobrym źródłem fosforu, minerału, który wzmacnia działanie wapnia. [...]
[...] można uznać za świetne źródło białka, jednak należy pamiętać o wysokiej zawartości tłuszczu (często więcej tłuszczu niż białka), która znacznie przewyższa ilość tłuszczu w białych serach. Podsumowując, białko w jakich produktach w największym stopniu uwzględnić w diecie? Najlepszym rozwiązaniem jest rozłożenie akcentów w miarę po równo na [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] drobne słodzone przekąski (np. batoniki), napoje z dodatkiem cukru itd. Niekorzystne jest dostarczanie dużych ilości przetworzonych węglowodanów (np. płatki śniadaniowe, ryż biały), pokarmów fast food (pizza, kebaby, hot dogi itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] 10 osób spożywało: 120 g banana (niedojrzałego), 120 g banana (dojrzałego), 40 g chleba białego. Wyniki: średni poposiłkowy wzrostu obszaru odpowiedzi glukozy był większy po białym chlebie (181 ± 45 mmol w ciągu 240 min.), w porównaniu do niedojrzałego (62 ± 17 mmol w ciągu 240 min) i banana dojrzałego (106 ±17 mmol), indeks glikemiczny banana [...]
[...] insuliny, glukozy), metabolizm tłuszczy i stan zapalny, jak cukier stołowy (sacharoza) i syrop glukozowo-fruktozowy. Tak. Cukier to cukier, niezależnie, czy to miód, cukier biały, brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy czy inna, podobna substancja. W dużym skrócie: Fruktoza nie powoduje silnego wyrzutu insuliny, nie stymuluje leptyny => nie [...]
[...] inaczej oddziałuje na człowieka cukier z Coca Coli i np. porcja węglowodanów pochodzących z ryżu czy kaszy gryczanej. Ba, wykazano, iż inaczej oddziałuje na glikemię ryż biały i brązowy! Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, a otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów [...]
[...] czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy klasyczny cukier stołowy (sacharoza). Nie ma znaczenia czy cukier ma ten, czy inny kolor (biały czy brązowy). Podobne wnioski płyną z innych obserwacji np. Matthew P. Pase i wsp. wykazali, iż spożywanie sztucznie słodzonych napojów może zwiększać ryzyko demencji [...]
[...] insuliny, glukozy), metabolizm tłuszczów i stan zapalny, jak cukier stołowy (sacharoza) i syrop glukozowo-fruktozowy. Tak. Cukier to cukier, niezależnie czy to miód, cukier biały, brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy czy inna podobna substancja. Po co nam węglowodany? W pożywieniu stanowią podstawowe źródło energii dla kulturysty, pozwalają na [...]
[...] czy nawet do ciasta. Spora ilość białka. Nie zawiera laktozy. Minusy: brak opisanych szczepów bakterii mlekowych. Cena: około 4,70 zł za opakowanie 250 g. Arla Serek biały kremowy bez laktozy Skład: maślanka (z mleka), śmietanka (z mleka), sól, enzym laktaza, kultury bakterii kwasu mlekowego. Zawartość laktozy poniżej 0,03 g/100 g. [...]
[...] W rzeczywistości oddziaływaniem na ustrój różnią się nawet różne rodzaje protein (np. o szybkiej i wolnej kinetyce), inaczej na glikemię wpływają dwa rodzaje ryżu (np. biały i brązowy), zupełnie inaczej człowiek reaguje na dietę opartą na produktach wysokoprzetworzonych (np. na czekoladzie, bułkach, lodach ciastkach, jogurtach pitnych, [...]