Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
[...] na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, białkami pochodzenia roślinnego Drugie śniadanie: 40 g protein (10:00); np. jajka, mięso; można uzupełnić np. WPC, białkami pochodzenia roślinnego Obiad: 40 g protein [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] musisz zjeść posiłek w biegu, na szybko lub masz tak duże zapotrzebowanie na białko, że ciężko ci je pozyskać z jedzenia. Odżywka białkowa nie powinna być głównym źródłem białka, powinna je uzupełniać. Jej zaletą z pewnością są walory smakowe, łatwość przygotowania oraz możliwość zabrania ze sobą w każde miejsce. Kiedy z niej korzystać? w dni, [...]
[...] Grafika: indeks insulinowy i glikemiczny pokarmu. Źródło: Thomas MS Wolever "Yogurt Is a Low–Glycemic Index Food" Grafika: odpowiedź insulinowa na jogurt, białka zwierzęce (np. wołowinę), rośliny strączkowe (ang. legumes) i inne produkty, nie nabiałowe. Źródło: Thomas MS Wolever "Yogurt Is a Low–Glycemic Index Food" [...]
[...] w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka serwatkowego po treningu nie zakończyło się jeszcze wcale przyswajania poprzedniego posiłku (zawierającego np. 250 g indyka). Jest to modelowa dieta, bez wątpienia [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne stanowią współczesną plagę. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Najgorszy jest fakt, iż nadwaga oraz nieaktywność fizyczna są powiązane nie tylko z cukrzycą, ale też nowotworami i np. chorobą niedokrwienną serca. Wyniki po 12 [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]
[...] kinazy 3-fosfatydyloinozytolu (PI3K). „Kinaza mTOR fosforyluje i aktywuje kinazę S6K1, która wtedy pobudza inicjację syntezy białek przez fosforylację rybosomalnego białka S6 i innych białek biorących udział w translacji (np. eIF4B). S6K1 fosforyluje też zwrotnie samą kinazę mTOR, co zwiększa jej aktywność na drodze dodatniego sprzężenia [...]
[...] dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., grupa kontrolna CP 35% białka – 2,3 g protein / kg m.c., grupa wysokich protein, HP Sportowcy przez okres 4 tygodni badań trenowali tak samo, [...]
[...] font-family:"Times New Roman","serif";} Nie jest to jedyny eksperyment, który przynosi ciekawe rezultaty. Jose Antonio i wsp. sprawdzali, jakie efekty przyniesie duża podaż białka w trakcie treningu siłowego („na masie”). W badaniach Jose Antonio i wsp. jedna grupa dostarczała 3,4 g białka na kilogram masy ciała, a druga 2,3 g białka na kilogram [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] są energetyczną bombą i również będą miały wpływ na stężenie insuliny czy IGF-1. Ogólnie węglowodany mają potężny wpływ na IGF-1 i przy tym zwiększają w pewnym stopniu ilość białka wiążącego IGF-1, co niweluje jego szkodliwość. Podobnie wygląda kwestia tłuszczy wielonienasyconych: mają duży wpływ na podniesienie stężenia IGF-1 i "ratuje" je fakt, [...]
[...] w porównaniu z spadkiem o 10,8% w grupie wysokowęglowodanowej. Blaski i cienie protein Oczywiście nic za darmo. Białko ma wpływ na wyrzut insuliny (szczególnie duży mają białka serwatkowe i białka mleka). Insulina jest silnym inhibitorem rozpadu białek mięśniowych i wywiera maksymalny wpływ, gdy jej stężenie w osoczu wynosi 15–30 μU [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
[...] Aby poprawić poziom insuliny: obserwuj swój organizm, jak reaguje na węglowodany wprowadź regularne ćwiczenia zadbaj o odpowiednią dietę wprowadź dobrej jakości węglowodany, białka oraz tłuszcze unikaj wysoko przetworzonej żywności eliminacja produktów dosładzanych np.: sacharozą sypiaj odpowiednią ilość godzin, około 7-8h na dobę włącz do diety [...]
[...] do wątroby (poprzez transporter GLUT2), natomiast kiepsko do komórek obwodowych (z wyjątkiem komórek beta trzustki, GLUT2), dlatego w organizmie występują rozmaite nośniki (białka). Fruktoza jest względnie łatwo przyswajana (przynajmniej w racjonalnej dawce) i jest dalej przetwarzana głównie przez wątrobę, może z niej powstać np. glukoza. [...]
[...] głównie na metabolizm, a przede wszystkim na redukcję tkanki tłuszczowej. Tymczasem okazało się, iż hormony tarczycy regulują np. pracę serca, ale nie tylko, bo poprzez białka regulatorowe (miozyna 7, 2, 1 oraz 4) mają wpływ na szybkość skurczu mięśni, a nawet metabolizm tkanki mięśniowej. Okazało się, iż hormony tarczycy pośrednio: mogą [...]
[...] 20 zdrowych, wytrenowanych młodych sportowców zbadano pod kątem ilości wydatkowanej energii w ciągu 1 tygodnia. W drugim tygodniu eksperymentu żywiono ich dostarczając 15% białka i 100% wartości energetycznej. W kolejnych 2 tygodniach zastosowano interwencję: dietę opartą o 15% lub 35% białka i 60% dotychczas dostarczanej z pokarmu energii. [...]