SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białka insulina

  • Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3018 Data: 2021-05-24 16:24:39
  • [...] na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, białkami pochodzenia roślinnego Drugie śniadanie: 40 g protein (10:00); np. jajka, mięso; można uzupełnić np. WPC, białkami pochodzenia roślinnego Obiad: 40 g protein [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5588 Data: 2019-11-02 08:47:49
  • Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16004 Data: 2019-03-20 20:19:04
  • [...] musisz zjeść posiłek w biegu, na szybko lub masz tak duże zapotrzebowanie na białko, że ciężko ci je pozyskać z jedzenia. Odżywka białkowa nie powinna być głównym źródłem białka, powinna je uzupełniać. Jej zaletą z pewnością są walory smakowe, łatwość przygotowania oraz możliwość zabrania ze sobą w każde miejsce. Kiedy z niej korzystać? w dni, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26307 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • [...] Grafika: indeks insulinowy i glikemiczny pokarmu. Źródło: Thomas MS Wolever "Yogurt Is a Low–Glycemic Index Food" Grafika: odpowiedź insulinowa na jogurt, białka zwierzęce (np. wołowinę), rośliny strączkowe (ang. legumes) i inne produkty, nie nabiałowe. Źródło: Thomas MS Wolever "Yogurt Is a Low–Glycemic Index Food" [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2398 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Mikrocykl dopingowy: dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka serwatkowego po treningu nie zakończyło się jeszcze wcale przyswajania poprzedniego posiłku (zawierającego np. 250 g indyka). Jest to modelowa dieta, bez wątpienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2700 Data: 2019-04-10 11:41:52
  • Cukrzyca, zespoły metaboliczne stanowią współczesną plagę. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Najgorszy jest fakt, iż nadwaga oraz nieaktywność fizyczna są powiązane nie tylko z cukrzycą, ale też nowotworami i np. chorobą niedokrwienną serca. Wyniki po 12 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27253 Data: 2019-02-19 10:38:08
  • Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9661 Data: 2019-12-10 10:01:55
  • Czy zachodnie diety powodują raka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kinazy 3-fosfatydyloinozytolu (PI3K). „Kinaza mTOR fosforyluje i aktywuje kinazę S6K1, która wtedy pobudza inicjację syntezy białek przez fosforylację rybosomalnego białka S6 i innych białek biorących udział w translacji (np. eIF4B). S6K1 fosforyluje też zwrotnie samą kinazę mTOR, co zwiększa jej aktywność na drodze dodatniego sprzężenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1048 Data: 2019-05-12 07:24:37
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., grupa kontrolna CP 35% białka – 2,3 g protein / kg m.c., grupa wysokich protein, HP Sportowcy przez okres 4 tygodni badań trenowali tak samo, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7118 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • Dużo białka = mało tłuszczu podskórnego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] font-family:"Times New Roman","serif";} Nie jest to jedyny eksperyment, który przynosi ciekawe rezultaty. Jose Antonio i wsp. sprawdzali, jakie efekty przyniesie duża podaż białka w trakcie treningu siłowego („na masie”). W badaniach Jose Antonio i wsp. jedna grupa dostarczała 3,4 g białka na kilogram masy ciała, a druga 2,3 g białka na kilogram [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4177 Data: 2019-03-10 12:43:51
  • Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1503 Data: 2023-08-04 11:56:31
  • Mleko i nabiał: czy jest dla nich miejsce w zdrowej diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] są energetyczną bombą i również będą miały wpływ na stężenie insuliny czy IGF-1. Ogólnie węglowodany mają potężny wpływ na IGF-1 i przy tym zwiększają w pewnym stopniu ilość białka wiążącego IGF-1, co niweluje jego szkodliwość. Podobnie wygląda kwestia tłuszczy wielonienasyconych: mają duży wpływ na podniesienie stężenia IGF-1 i "ratuje" je fakt, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3361 Data: 2020-07-01 18:24:06
  • [...] w porównaniu z spadkiem o 10,8% w grupie wysokowęglowodanowej. Blaski i cienie protein Oczywiście nic za darmo. Białko ma wpływ na wyrzut insuliny (szczególnie duży mają białka serwatkowe i białka mleka). Insulina jest silnym inhibitorem rozpadu białek mięśniowych i wywiera maksymalny wpływ, gdy jej stężenie w osoczu wynosi 15–30 μU [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 40359 Data: 2019-03-30 10:04:07
  • Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7000 Data: 2019-04-23 08:17:10
  • Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6555 Data: 2019-08-07 06:25:57
  • Cztery główne hormony regulujące masę ciała

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Aby poprawić poziom insuliny: obserwuj swój organizm, jak reaguje na węglowodany wprowadź regularne ćwiczenia zadbaj o odpowiednią dietę wprowadź dobrej jakości węglowodany, białka oraz tłuszcze unikaj wysoko przetworzonej żywności eliminacja produktów dosładzanych np.: sacharozą sypiaj odpowiednią ilość godzin, około 7-8h na dobę włącz do diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9197 Data: 2018-01-04 10:30:39
  • [...] do wątroby (poprzez transporter GLUT2), natomiast kiepsko do komórek obwodowych (z wyjątkiem komórek beta trzustki, GLUT2), dlatego w organizmie występują rozmaite nośniki (białka). Fruktoza jest względnie łatwo przyswajana (przynajmniej w racjonalnej dawce) i jest dalej przetwarzana głównie przez wątrobę, może z niej powstać np. glukoza. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 618 Data: 2021-05-21 07:47:37
  • [...] głównie na metabolizm, a przede wszystkim na redukcję tkanki tłuszczowej. Tymczasem okazało się, iż hormony tarczycy regulują np. pracę serca, ale nie tylko, bo poprzez białka regulatorowe (miozyna 7, 2, 1 oraz 4) mają wpływ na szybkość skurczu mięśni, a nawet metabolizm tkanki mięśniowej. Okazało się, iż hormony tarczycy pośrednio: mogą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12242 Data: 2018-07-10 11:46:41
  • [...] 20 zdrowych, wytrenowanych młodych sportowców zbadano pod kątem ilości wydatkowanej energii w ciągu 1 tygodnia. W drugim tygodniu eksperymentu żywiono ich dostarczając 15% białka i 100% wartości energetycznej. W kolejnych 2 tygodniach zastosowano interwencję: dietę opartą o 15% lub 35% białka i 60% dotychczas dostarczanej z pokarmu energii. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11648 Data: 2018-07-05 14:28:06