SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tested - Adam Suker UNS Team - Spełniamy marzenia z UNS

temat działu:

Dzienniki Treningowe

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 248388

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 710 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 7822
BlackBolt
jak najbardziej się z tym zgodzę co Adam wyżej napisał - podobnie mam po mąkach typ 2000 dziś raptem trochę dorzuciłem a akcja jak w jakimś filmie wojennym .... poza tym kiedyś słyszałem od Michalskiego że jeśli jeść owoce to jako pierwsze ponieważ jak to wyżej Adam napisał fermentują/gniją (np. jabłka) jeśli wrzucimy jako pierwsze będą krócej się rozkładać niż jakbysmy mieli je spożywać łącznie czy też po ... i chyba jeszcze w jakiejś książce o tematyce dietetyki też to było ... a jak już jesteśmy przy tym temacie to chciałem się zapytać odnośnie jednej rzeczy, otóż budując masę jestem obecnie na 5gW/kg - wiem że przy 6g mnie już mocno łapie fat/woda więc zamierzam wskoczyć na około 5,5 i czy jeśli by mnie np po 1-2 tygodniach za bardzo zalewało to zejść z powrotem do 5 a zamiast tego dołożyć tłuszczy ? nie mam jakiegoś problemy ze spożywaniem większej ilości T więc czy nawet jakbym zszedł na mniejszą ilość W a podbił to T to by to miało sens przy takiej samej kaloryce ?


Z węglami na masie dobijamy do ilości która daje nam pełność, sporo energii, ale nie powoduje NADMIERNEJ retencji. Na masie i dużej ilości ww zawsze bedziemy trzymać wodę. Ale trzymać wodę a być spuchniętym to róznica. Kiedy czujesz ze przekraczasz ten próg, lepiej zrobić krok w tył, unormować retencje. Potem powoli dokładać kcal z tluszczu.
Oczywiście znaczenie ma tez aktywność poza sportowa i objętość treningu. Jesli pracujesz siedząco, nie robisz w sumie poza treningami nic wymagającego specjalnego wysiłku to możesz z ww zjechać nieco niżej i podbić tłuszczami nasyconymi. Czemu nasycone? bo są najbardziej wydajne energetycznie, dwa jak ktoś jest naturalem to dzieki zawartemu w nich cholesterolowi mamy wzmożoną produkcje hormonów(oczywiscie nie ma tak ze im wiecej tym lepiej bo tez jest jakis limit). Oczywiście obserwujesz co sie dzieje z Twoim ciałem -> poziom nabicia, pełności, energii na treningu, wyrazistość sylwetki itd.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 77 Napisanych postów 2110 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 140253
Sogacz polecial za ten post wyzej, sporo cennych jak dla mnie informacji, sam teraz wjezdzam na masowke. Te zagadnienie odnosnie wegli mnie bardzo interesowalo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 169 Napisanych postów 3923 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 433872
Odnośnie tłuszczu Adam co myślisz o tym artykule ?
http://pokazywarka.pl/margaryna/ 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 255 Wiek 39 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 4716
dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Adam, to wiele mi tłumaczy po przejrzeniu dzisiejszych badań :D - miałbym jeszcze jedną sprawę do Cię o ile można na pw zostawię wiadomość , no i trza zrobić zakup wieprzka
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 710 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 7822
Szczerze? art jest tak długi że ani nie chce mi się ani nawet jakbym chciał czytać to nie mam na to czasu

W skrócie. Ludzie wbili sobie do głowy że oleje rośline to najlepsze tłuszcze. Nie ma takich bo potrzebujemy wszystkich po trochu poza tłuszczami utwardzonymi i utlenionymi np. margaryna.

Lniany wcale nie jest najzdrowszym tłuszczem. Po prostu wciskają i namawiają nas do omegi3 bo w dziejszej diecie mamy go za mało. Nadmiar omegi3 jest tak samo nie zdrowy jak jakichkolwiek innych tłuszczy. Optymalny stosunek miedzy o6 do o3 to między 4 do 1 a 6 do 1.
W obecnych czasach stosunek w diecie kowalskiego często wynosi 15 do 1 i więcej. Stąd wpchyają nam omege wszędzie bo zwyczajnie ich nie jemy i nie mamy, a nie dlatego ze sa "lepsze"

Omega6 jest potrzebne np do wydzielania prostaglandyn, czyli związków sygnalizujących np stan zapalny(informują organizm o stanie zapalnym więc dają sygnał do jego zwalczania/łagodzenia). Omega 3 z kolei je łagodzi stany zapalne. Podobnie np jest kortyzolem, nikt go nie lubi każdy zbija. Czemu? bo mamy za wysoki jego poziom. Ale gdybysmy nie produkowali kortyzolu to byśmy po prostu umarli.

Wracając do tłuszczy każdy ma swoje zalety, lniany zawiera kwas ALA który poprawia wrażliwość insulinową. Omega3 z ryby/zwierząt to EPA i DHA. Każdy ma coś co potrzebujemy.

Jeśli chodzi o miażdzce to tłuszcze nasycone są jak najbardziej ok. Żółtka jaj szczególnie. Zawierają sporo lecytyny witamin minerałów. Cholesterol z jedzenia nie ma nic wspólnego z tym we krwi.
Tłuszcze odpowiadają w sporym stopniu za stan żył i tętnica oraz za elastyczność naczyć krwionośnych, ale to nie jest jedyny problem przy miażdżycy. Poziom wapnia we krwi którego nikt nie obniża, nie chodzi tutaj o to ze wapń jest zły tyle że dostarczamy za mało witaminy D i witaminy K2(dlatego długi czas to suplementowalem), jeśli zadbamy o odpowiednią podaż tych witamin to wapń będzie dobrze wchłaniany, a nie będzie krążył w nadmiarze we krwi.
Natomiast przy małej ilości wit. D i k2, jony wapnia odkładają się w tkankach miękkich np tętnicach czy nawet zastawkach. Sprzyjają też budowaniu blaszki miażdżycowej.

W sumie dalej zjeżdżam z tematu. Nadmiar każdej substancji jest szkodliwa i tłuszcze roślinne wcale nie są "lepsze'.

Co więcej jest najgorsze dla stanu naszego układu krwionośnego? uszkodzone, przetworzone tłuszcze ROŚLINNE(zwierzecych, nasyconych nie uszkodzimy), wysoki poziom cukru(wiec cukier, słodycze itd.) oraz wysoki pozioom niewchłoniętego wapnia.

I jak ktoś śledził moje rozpiski to zauważył że lniany rzadko u mnie w diecie się pojawia na ogół tłuszcz z zółtek, wątróbki, omega3, no i z masła orzechowego - to akurat ze smaku a nie z powodu prozdrowotnych
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 857 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 7635
Jak tak czytam twoje art. to jestem zdania że moją dietę to można o kant D**py rozbić. Faktycznie nasłuchałem się historii i dosyć drastycznie ograniczyłem ilość spożywanych produktów sugerując się zasłyszanymi historiami, artykułami czy pogłoskami.

A tak poza konkursem, bo piszesz że wcinasz wątróbkę ( rozumiem że drobiową). Porcja wątróbki na redukcji raczej nie powinna zaszkodzić jeżeli wszystko mieści się w określonej kaloryczności ?

BTW: SOG
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 710 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 7822
A czemu miałaby zaszkodzić? Mięso jak mięso prawie 20g białka tłuszu ok.5g i tyle. Bogactwo witaminy B, żadne warzywa tyle jej nie mają.
Nie zalecam jej jeść kilogramami bo nadmiar witaminy A w postaci retinolu nie jest korzystne dla zdrowia. Jednak żeby przedawkować musielibyśmy ją jeść codziennie i to w ilościach wiekszych niz jedna porcja 200g wiec jak do jednego posiłku wrzucicie to nic złego się nie stanie, a nawet na dobre wam to wyjdzie.

Gadanie o wątróbce to jak z tym ze mozna 2-3 jajka tygodniowo
Tzn z jajkami to kompletny mit, z wątróbą jest prawda że nadmiar szkodzi tyle ze ten nadmiar to naprawdę sporo byśmy musieli jej zjadać
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 857 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 7635
Człowieku skąd ty to wiesz idę dzisiaj po wątróbkę :D Widzę że chyba nie będę musiał czitować bo całkiem nieźle można podjeść nawet będąc na redukcji
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 255 Wiek 39 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 4716
mikrus87 będąc na redu jadłem wątróbkę drobiową 3 czasami 4x w tygodniu około 150g max zamiennie z żołądkami/sercami drobiowymi i wszystko było ok a BTW takie samo praktycznie :) więc też mogę polecić
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 9580 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 34564
Ja tam wątróbkę bym chętnie jadła gdyby nie to, że takie bąszczury po nich mam :D
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

"Bartek Buczek - przygotowania do sezonu jesiennego"

Następny temat

Piotr Cieśla UNS TEAM ,,Od ćwiczących dla ćwiczących''

WHEY premium