[...] Walory zdrowotne diety śródziemnomorskiej. Zalecana przez najwybitniejszych kardiologów, najsmaczniejsza dieta, która sprzyja zdrowiu i długiemu życiu: nieprzetworzona żywność świeże owoce i warzywa oliwa z oliwek Extra Virgin kasze w tym gryczana mąka z pełnego przemiału soczewica, groch, fasola, soja ryby chude - białe mięso. Oto [...]
[...] w praktyce - energia niezbędna do życia - dobór produktów żywnościowych - komponowanie posiłków Jak jeść zdrowo w domu i poza domem – kilka sprytnych trików 2. Jak odróżnić żywność zdrową od niezdrowej Nie daj się na to nabrać, czyli żywność pseudo-prozdrowotna Co autor miał na myśli? Czyli jak czytać etykiety Produkty „Light” - czyli z [...]
[...] prosty, jeżeli nie dostarczamy wysokiej jakości pożywienia, nie działamy na pełnych obrotach. Nasuwa się pytanie - czym jest wysokiej jakości pożywienie? Jest to naturalna żywność nieprzetworzona przez człowieka, czyli mięso, ryby, jaja, warzywa, owoce, nasiona oraz orzechy. Kolejne pytanie, które od razu nasuwa się na myśl, dlaczego to jest [...]
[...] wysiłkowi fizycznemu, - jakim jest uprawianie sportów siłowych. Czy wiekszość z nas zdaje sobie sprawę ze, na co dzień spożywamy wysoce chemicznie przetworzoną żywność o bardzo długim terminie przydatności do spożycia, zasłaniając się brakiem czasu zajadamy się posiłkami w barach szybkiej obsługi, które do swoich potraw używają [...]
-------------------------------------------------------------------------------- Strona główna Gabinet Moje książki Artykuły Grzybice Candida Candida - tłumaczenie z ang. Probiotyki Pozbyć się nadwagi i odzyskać zdrowie Profilaktyka otyłości Insulina Fizjologia trawienia Zaburzenia trawienia Przemiana materii Ocena popularnych diet Zasady [...]
[...] Naturalnie występują w tłuszczu zwierząt przeżuwających (m.in. w maśle, ale w niewielkich ilościach). Głównym źródłem tłuszczów trans w naszej codziennej diecie jest żywność typu fast food (chipsy, frytki, hamburgery). Kwasy tłuszczowe typu trans przyczyniają się do rozwoju miażdżycy naczyń, a w konsekwencji do powikłań [...]
[...] wszystkim należy całkowicie wykluczyć solenie i dosalanie potraw podczas przyrządzania jak również podczas jedzenia. Tu pojawia się problem, ponieważ wiele osób uzna taką żywność za żywność bez smaku, jałową. Rozwiązanie leży w zastosowaniu zamiast “wszędobylskiej" soli przypraw ziołowych, których cała gama jest dostępna na rynku (bazylia, [...]
[...] miast. Wynika to między innymi z dostępności do wiedzy na temat zdrowego odżywiania się. Wyższe wykształcenie wpływa na świadomość konsumenta, który chce spożywać bezpieczną żywność oraz pić bezpieczną, czystą wodę. Takie osoby również częściej i chętniej poszukują informacji na temat technik uzdatniania wody z kranu. Na decyzję o przefiltrowaniu [...]
[...] Ba, wolne rodniki tworzą się również podczas jedzenia i to niekoniecznie tylko potraw tłustych! Wszystko to brzmi szokująco, bo w praktyce może okazać się, że niemal cała żywność jest w stanie nam zaszkodzić przez wytwarzanie wolnych rodników w trakcie fizjologicznego procesu trawienia. Gdyby przyjąć taką tezę, nie pozostałoby już nic innego, [...]
[...] Następnie przytaczam dalsze, oczywiste i najprawdziwsze oświadczenia i cytaty: Przegrzanie jest procesem niszczącym pożywienie już w momencie termicznego oddziaływania na żywność. Wartości odżywcze ulegają zniszczeniu na długo przed spopieleniem. Jeżeli włożysz własną rękę na krótką chwilę do gotowanej wody lub na gorący blat, na zawsze [...]
[...] z własną psychiką, która czasem może zawieść i nie znieść presji i nacisku jaki na nas spoczywa. Codzienność zawodnika to także zmaganie się z pokusami (używki, niezdrowa żywność). Są to pokusy, które mogą łatwo wprowadzić zawodnika w stan niedyspozycji sportowej. Łatwo przychodzą, lecz tak łatwo nie chcą odejść. Podsumowując: budowanie [...]
[...] w wodzie to gotować w małej ilości wody, którą można wykorzystać na sosy lub zupy, * przyrządzać potrawy jak najkrócej przed podaniem, * Mając do wyboru żywność mrożoną i puszkowaną zdecydowanie wybierać mrożoną, * żywność mrożoną gotować bez rozmrażania, * surówki sporządzać ze świeżo pokrojonych warzyw, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Choć nie wygrałem konkursu na arta o tej tematyce, postanowiłem podzielić się swoją pracą - może komuś się przyda. Sam właśnie przechodzę z redukcji na masę, więc mam nadzieję, że przy okazji ktoś wyłapie jakieś błędy merytoryczne w arcie i pomoże mi zejść z niewłaściwej drogi }:-( ----- Pisząc ten artykuł nie wiem o Tobie, czytelniku, prawie nic. [...]
[...] kluczy do szczęścia. Upewnij się, że masz czas dla przyjaciół i rodziny. Samotność jest jedną z przyczyn śmierci. 14. Jedz zdrowo. Jedz głównie całą, nieprzetworzoną żywność. Śmieciowa żywność gwarantuje słabsze samopoczucie, choroby, stany zapalne. A to odbiera szczęście. 15. Ćwicz. Ćwiczenia promują chemikalia, które dbają o zdrowie [...]
[...] wysiłkowi fizycznemu, - jakim jest uprawianie sportów siłowych. Czy wiekszość z nas zdaje sobie sprawę ze, na co dzień spożywamy wysoce chemicznie przetworzoną żywność o bardzo długim terminie przydatności do spożycia, zasłaniając się brakiem czasu zajadamy się posiłkami w barach szybkiej obsługi, które do swoich potraw używają [...]
Artykuł który zajął 1 miejsce w październikowym konkursie 2007 roku. Miłego czytania. ___________________________________________ „Wpływ czynników biotycznych i abiotycznych na efekt działania toksycznego ksenobiotyków " Wykonał: Michał Kwiatkowski / nick: Kviiatek Po przez drogi wchłaniania, metabolizm , transport wydalanie ksenobiotyków, [...]
NIEPEWNY CO DO TLUSZCZY? Te tluszcze bogate w skladniki pokarmowe, odzywialy zdrowe populacje przez tysiace lat: Maslo Lój wolowy i barani Smalec Tluszcz kurzy, gesi i kaczy Oleje kokosowe, palmowe i sezamowe Olej z oliwek tloczony na zimno Olej lniany tloczony na zimno Oleje z ryb morskich Te nowo-wytworzone tluszcze powoduja nowotwory, [...]
[...] słyszeli o czymś takim jak IF, to dowiedzieli się o tym stosunkowo niedawno. Na Okinawie ludzie jedli trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolację. Nic dziwnego, bo ich żywność była niskokaloryczna. 69% kcal pochodziło z batatów, stosunkowo dużo z ryżu i jęczmienia, z tłustą strawą, bogatą w kalorie nie mieli za bardzo do czynienia (tylko 4% [...]
[...] tłuszczu, cukru, soli i produktów z białej mąki. Żywności, których należy unikać zawiera wszystkie szybkie i części większość przemysłu spożywczego. Korzystna jest naturalna żywność, żywność ,ktora była i jest minimalnie traktowana przez obróbkę cieplną. Nasze pozytywne myśli, uczucia, wspomnienia, pragnienia, plany, postrzeganie siebie ... [...]
[...] jest oparta w głównej mierze na produktach zbożowych. Żywność ta sprzyja rozwojowi G- beztlenowych bakterii z rodzaju Prevotella. Co stanowi kolejny argument za tym, że żywność współczesna nie sprzyja prawidłowo rozwiniętej mikroflorze jelitowej. Podsumowując Zarówno produkty mięsne jak również jaja kurze są wartościowym składnikiem diety [...]