SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[art.] Co zrobić, aby zapobiec stratom witamin w żywności...

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1304

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 700 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 3470
Daje tutaj gotowy artykul o witaminkach mysle ze nalezy tutaj dawac czesto takie tematy - artykuly bo wiekszosc naszego spoleczenstwa nie lubi szukac i czytac a tak bedzie miala wszystko pod reka

Zawartość witamin w żywności zmniejsza się podczas przechowywania, przygotowywania i obróbki termicznej. Tylko zawartość witaminy D i H pozostaje niezmienna. Straty witamin zwiększają się wraz z wydłużeniem czasu przechowywania. Mrożenie żywności ma mały wpływ na zawartość witamin. Jednakże blanszowanie przed mrożeniem może zredukować ich ilość. Aby zapobiec stratom naturalnych witamin w żywności staraj się:

*

warzywa i owoce najlepiej gotować na parze,
*

jeżeli gotujemy warzywa w wodzie to gotować w małej ilości wody, którą można wykorzystać na sosy lub zupy,
*

przyrządzać potrawy jak najkrócej przed podaniem,
*

Mając do wyboru żywność mrożoną i puszkowaną zdecydowanie wybierać mrożoną,
*

żywność mrożoną gotować bez rozmrażania,
*

surówki sporządzać ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie tracą witaminy C i z grupy B,
*

używać naczyń ze stali nierdzewnej. Gotowanie w garnkach miedzianych zubaża potrawy o witaminę C, E, kwas foliowy,
*

kupować zawsze świeże produkty, a szczególnie warzywa i owoce - tylko taką ilość, którą można zużyć w ciągu kilku dni,
*

warzywa strączkowe, makaron, ryż, mąkę przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2,
*

zbyt długie mycie warzyw wypłukuje z nich witaminy B, C. Najlepiej myć je szczoteczką pod bieżącą wodą,
*

nie wystawiać mleka i przetworów mlecznych na działanie promieni słonecznych, gdyż traci witaminy A, D, B2,
*

surówki sporządzać ze świeżo pokrojonych warzyw, inaczej tracą witaminy C i z grupy B,
*

przechowywać w lodówce żywność wymagającą chłodzenia (w stałej temperaturze do 4oC), aby zapobiec jej zepsuciu lub zwiędnięciu. Mrożonki trzymać najlepiej w temperaturze poniżej -18oC. Żywność w puszkach i suszona powinna się znajdować w chłodnym i suchym miejscu.

Źródło: http://www.odzywianie.info.pl/

" NAJPIERW POCHŁOŃ WIEDZĘ A DOPIERO POTEM POŻYWIENIE "

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 4383 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 43252
dam SOG'a a co
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 25 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 394
o surówkach jest 2 razy napisane ;) ogólnie dobry art
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kazeina i wchłanialność

Następny temat

Moja dieta do poprawy pewnie.

WHEY premium