SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

źródło węglowodanów

  • Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5593 Data: 2019-11-02 08:47:49
  • Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 469527 Data: 2017-10-10 15:00:28
  • [...] w skład, którego wchodzą białko grochu, żurawiny, ryżu, konopi, słonecznika, pestek dyni oraz migdałów. Dzięki takiej mieszance odżywka ta nie tylko stanowi bogate źródło białka, ale również dostarcza szerokiego zakresu aminokwasów. Sto gramów odżywki białkowej ALLNUTRITION VEGAN PROTEIN dostarcza około 390 kcal, a białko jest kluczowym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 482 Data: 2024-04-05 08:18:06
  • [...] zyskała w ostatnich latach na popularności. Jej charakterystyczną cechą jest minimalizowanie spożycia węglowodanów na rzecz tłuszczów. To właśnie tłuszcz stanowi główne źródło energii. Gdy spożycie węglowodanów będzie odpowiednio niskie, wówczas organizm przechodzi w stan ketozy. Jest to etap, w którym pobierana jest energia z ketonów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16041 Data: 2019-03-20 20:19:04
  • Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26329 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • [...] => CO2, może zostać spożytkowana w mięśniach (jako glikogen mięśniowy; spichrzenie glukozy w postaci materiału zapasowego), może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w przemianach tlenowych; podobnie, jak kwasy tłuszczowe i aminokwasy) => CO2, może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w pracy beztlenowej) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2405 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Koncerny wydały dziesiątki tysięcy dolarów na propagandowe eksperymenty, a także manipulację społeczeństwem oraz dziennikarzami i autorami książek (często łatwowiernymi, patrz Marion Grillparzer). Doskonale widać to na przykładzie badań naukowych. Konia z rzędem temu, kto znajdzie wiarygodne badania dotyczące wpływu na glikemię soków owocowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14911 Data: 2019-03-20 07:23:55
  • Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1035 Data: 2022-08-11 07:10:24
  • Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9271 Data: 2019-12-27 09:13:24
  • Diety wysokotłuszczowe, ketogeniczne - najlepsze na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, dzięki ograniczeniu dowozu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Wtedy wątroba wytwarza ciała ketonowe i zaczynają one odgrywać rolę jako źródło energii. Podsumowanie Wydaje się, że diety ketogeniczne mają potencjał prozdrowotny pod względem wpływu na glikemię, stężenie glukozy i insuliny, dlatego w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2122 Data: 2021-02-15 08:30:37
  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2222 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • Największe mity dietetyczne: „Bestseller z Niemiec!”

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Obserwując to, co się dzieje w Internecie, można wpaść w ponury nastrój. Poziom większości wypowiedzi wskazuje, iż te osoby nie rozumieją już nawet średnio skomplikowanych treści. Najlepiej sprzedają się proste hasła, chwytliwe slogany, uproszczenia. Niestety, z reguły wszelkie uproszczenia w nauce są karygodne. Dlatego właśnie dyskusja z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1967 Data: 2019-04-05 08:19:13
  • Obserwując wypowiedzi w Internecie twierdzę, iż większość nie posiada elementarnej wiedzy na temat nie tylko dietetyki, ale też funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest to tym bardziej smutne, iż powinny być to informacje wyniesione ze szkoły. Nie wymagam znajomości biochemii czy zaawansowanej farmakologii. „Wszyscy moi bliscy zmarli, więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13260 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 178304 Data: 2017-11-23 08:39:56
  • Mleko i nabiał: czy jest dla nich miejsce w zdrowej diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3368 Data: 2020-07-01 18:24:06
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W badaniach naukowych często mylone są pojęcia. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej nie są jednolite, zasadniczo się od siebie różnią, a diabeł tkwi w szczegółach. Przykładowo powstawanie ciał ketonowych nie musi oznaczać patologii, a kwasica ketonowa jest zwykle związana z nieleczoną cukrzycą typu I. I o tym właśnie warto porozmawiać. Na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2801 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • [...] się pod artykułem. Na koniec bardzo ważna informacja: niestety, człowiek magazynuje białko (np. w mięśniach), ale zużywa je głównie na cele energetyczne, jako awaryjne źródło energii (np. optymalny rozpad mięśni, który buduje fizjopatologię, zapewniają aeroby na czczo, głodówki i diety, VLCD (800) oraz 1200 kcal). Niestety białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5169 Data: 2019-03-12 09:48:25
  • [...] Inne badania podają proporcje ok. 66% fosfokreatyny oraz ok. 33% kreatyny wolnej (kilkuprocentowe odchylenie nie ma tu decydującego znaczenia). Fosfokreatyna stanowi główne źródło zapasowej energii dla odnawiania podstawowego nośnika energetycznego, czyli ATP (adenozynotrójfosforanu; ang. adenosine triphosphate). Czy kreatyna jest szkodliwa dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13954 Data: 2018-12-18 09:12:28
  • Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9680 Data: 2019-12-10 10:01:55
  • [...] trakcie sprintu, skoków, intensywnej serii z ciężarami, serii ciosów itd. z glukozy powstaje dużo mleczanów (glikoliza beztlenowa). Błędnie uznaje się powstające mleczany za źródło „zakwasów”. Glukoza- > pirogronian -> mleczan Glikoliza beztlenowa to mało efektywny energetycznie proces w porównaniu do tlenowego pozyskiwania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14875 Data: 2018-03-11 11:44:40