[...] najważniejszych składników mineralnych diety. Odpowiada za regulację ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych, utrzymanie rytmu serca i funkcjonowanie układu pokarmowego (zaparcia). Zalecana dzienna porcja do spożycia to co najmniej kilka gramów dziennie (pochodzących z diety lub np. z suplementów w rodzaju tabletek i proszków z [...]
[...] cykorii jest bogaty w inulinę, błonnik prebiotyczny, co czyni go bogatym źródłem prebiotyków. Wspomaga również trawienie, ma właściwości przeciwutleniające i może łagodzić zaparcia. Karczochy jerozolimskie Karczochy są bogate w błonnik i mają niski indeks glikemiczny, co pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Zawierają około 1,6 g [...]
Wydawać by się mogło, że jelita i kości mają ze sobą niewiele wspólnego. Rozwój badań naukowych nad funkcją naszych jelit jest obecnie na tyle zaawansowany, że dysponujemy wieloma danymi na temat niezwykłych właściwości układu pokarmowego. Dane te potwierdzają, że około 70% naszej odporności uwarunkowane jest od kondycji jelit. Można z powodzeniem [...]
[...] lipidową oraz glukozowo-insulinową, co skutkować może mniejszym ryzykiem zachorowalności na miażdżycę lub cukrzycę typu 2 poprawia się perystaltyka jelit, łagodząc zaparcia i poprawiając wypróżnienia błonnik pochłania również metale ciężkie, które zostają wydalone ze stolcem błonnik przyspiesza przemianę materii, co sprawia, że [...]
Zaburzenia odżywiania to temat, który wbrew pozorom dotyczy bardzo dużej części społeczeństwa. Nie każdy przypadek kwalifikuje się od razu jako poważny problem, wymagający terapii, ale każdy prędzej czy później może się do takiego rozwinąć. Istnieje kilka rodzajów zaburzeń, a do najpowszechniejszych należą anoreksja, bulimia, kompulsywne jedzenie [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
[...] stabilizacji poziomu tego pierwiastka w organizmie. Ponadto ta forma upakowania minimalizuje ryzyko wystąpienia skutków ubocznych ze strony przewodu pokarmowego, takich jak zaparcia czy bóle brzucha. IRON SR dostarcza aż 40 mg żelaza, a jego przyswajanie dodatkowo poprawia 40 mg witaminy C, 1,4 mg witaminy B6, 400 µg kwasu foliowego i 2,5 µg [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
Przepuklina jest bardzo powszechna w świecie fitnessu. O przepuklinie mówimy wówczas, gdy zawartość dowolnej jamy ciała wykracza poza jej normalne granice. U wielu osób przepuklina przebiega praktycznie bezobjawowo. Przepuklina a siłownia Czy z przepukliną można trenować? Tak naprawdę wiele zależy od rodzaju przepukliny, z jaką mamy do czynienia [...]
Wprowadzenie nowych probiotyków ma kluczowe znaczenie ze względu na ich potencjalne korzyści terapeutyczne w chorobach cywilizacyjnych, w tym sercowo-naczyniowych i onkologicznych. Badania sugerują także wpływ na zdrowie psychiczne. Nowe probiotyki, takie jak seria ALLNUTRITION z wysokiej jakości surowcami, oferują opcje leczenia oparte na [...]
Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie. Jak bowiem [...]
[...] ilości błonnika w diecie. Aby skutecznie zadbać o ich funkcję, trzeba podejmować kroki, które będą ograniczały ich przeciążenie, nieprawidłowe funkcjonowanie (laksacja lub zaparcia) czy występowanie nietolerancji pokarmowych. Prawidłowo funkcjonujące jelita to przede wszystkim efektywne wykorzystanie składników pokarmowych, jak i zabezpieczenie [...]
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]
[...] przez cięcie cesarskie, poprawę sprawności, lepszy stan zdrowia (mniejsze ryzyko cukrzycy ciążowej), zmniejszenie bólów pleców oraz dolegliwości żołądkowych takich jak zaparcia. Jeśli przyszła mama czuje się dobrze i nie ma żadnych przeciwwskazań, to jak najbardziej może być aktywna. Warto jednak zrezygnować ze sportów kontaktowych oraz [...]
Zmienna pogoda w okresie wiosennym może sprawić, że bardziej jesteśmy narażeni na infekcje. Szczególnie ważne jest dbanie o siebie i praktykowanie dobrych nawyków, kiedy nasz układ odpornościowy poddawany jest częstej próbie. Picie dużej ilości wody, odpowiednia ilość snu, dobrze zbilansowana zdrowa dieta i przyjmowanie witamin to świetny sposób, [...]
[...] pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt energetyczny i nie ma warunków do spełniania swoich funkcji. Otręby pszenne Zawsze mówi się, że powinno [...]
Czy wiesz, że rak jelita grubego, rak okrężnicy lub odbytnicy jest trzecią najczęstszą przyczyną śmierci z powodu raka, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet? Na szczęście liczba zgonów spada dzięki lepszemu badaniu przesiewowemu i ulepszonemu leczeniu tych nowotworów. Mimo wszystko statystyki te są niepokojące. Jak wspomniano, przetworzone mięso [...]
Stres, a dokładniej rzecz biorąc jego nadmiar, to jeden z najgorszych wrogów zdrowia. Długotrwały stres to również wróg numer jeden szczupłej sylwetki. Permanentny stres jest czynnikiem, który może przyczyniać się do problemów z redukcją tkanki tłuszczowej, co więcej, dzięki niemu możemy zacząć tyć. Po czym poznasz, że jesteś zestresowany? 10. [...]
Tarczyca to gruczoł znajdujący się na szyi, który jest głównym regulatorem metabolizmu. Określa tempo metabolizmu spoczynkowego, czyli szybkość, z jaką organizm spala energię w stanie spoczynku. Jest również regulatorem poziomu energii, masy ciała i czynników takich jak apetyt. Źródła: Hypothyroidism in Context: Where We've Been and Where We're [...]