[...] są odnawiane po zakończeniu wysiłku dość szybko, nawet w ciągu kilku godzin odnawia się ilość pozwalająca na wykonanie kolejnej sesji (zwłaszcza przy odpowiedniej podaży węglowodanów w diecie). Wbrew obiegowym opiniom zasoby glikogenu są odnawiane nawet w trakcie przerw między treningami, nawet gdy nie zapewni się dowozu pokarmu. Stężenie [...]
[...] jest faktycznie? Podsumowanie: badanie było sponsorowane przez producenta bananów. Wg mnie, wyniki wcale nie przesądzają o tym, iż banany są lepsze od napoju mającego 6% węglowodanów. Nie wskazuje na to ani tłumienie stanu zapalnego, ani wynik jazdy na 75 km. OK, naukowcy udowodnili, iż jedzenie bananów tłumi ekspresję COX-2 (szlaku [...]
Kłamstwa i mity dietetyczne, w które nadal wierzymy Internet jest pełen dezinformacji, co nie powinno dziwić, gdyż nagle każdy zawodnik chce mieć swoją filozofię treningu, kubeczki z logo, strony WWW, indywidualne programy. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby jeszcze taka osoba miała 15, 20 czy 30 lat stażu i duże doświadczenie. Piwo jest dobrym [...]
[...] brzuch. Jak ćwiczyć, aby spalić tłuszcz? Badania wykazują, że proces spalania zwiększa się wraz z intensywnością ćwiczeń. Warto też wiedzieć, że wykorzystanie przez organizm węglowodanów jest kwestią indywidualną. U początkujących tłuszcz zaczyna być źródłem energii nawet po 7-10 minutach treningu. Znaczące wykorzystanie tłuszczów w trakcie [...]
[...] potraw smażonych, napojów słodzonych i słodyczy oraz potraw bogatych w tłuszcze i cukier”?! I jak wyjaśnić, iż epidemia cukrzycy jest skorelowana z rosnącym spożyciem węglowodanów (w tym cukru stołowego, glukozy, fruktozy) oraz niską aktywnością fizyczną np. w Polsce? Co więcej, wykazano, iż diety wysokotłuszczowe mogą być korzystne dla [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
[...] Niektórzy naukowcy uważają, że mogą one także tłumić apetyt, sprawiając, że utrata wagi staje się prostsza. Najczęściej zadawane pytania Jak monitorować spożycie węglowodanów? Najlepszą metodą jest prowadzenie notatek zjadanych posiłków, czy to w zeszycie czy swoim telefonie. Najlepiej od razu zapisywać nie tylko rodzaj produktów, ale [...]
[...] też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i [...]
[...] horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne efekty (chroni mięśnie, hamuje apetyt, nasila redukcję tłuszczu). Połączenie węglowodanów i tłuszczów za każdym razem tuczyło najbardziej, szczególnie jeśli towarzyszyła mu niewielka podaż białka (np. 14% podaży energii z białka). Pełne dane dla [...]
[...] po spożyciu beta-alaniny, możesz rozbić dawkę dzienną na kilka mniejszych porcji. Odżywka wysokowęglowodanowa Wspominałem wyżej, w paragrafie dotyczącym ilości spożywanych węglowodanów, że to właśnie one są głównym paliwem napędzającym nasze mięśnie, podczas wysiłku siłowego. Dla większości z nas kluczowym zatem będzie konieczność zapewnienia [...]
Wokół treningu i dietetyki narosło tyle mitów, że gdy zacząłem choć z grubsza je omawiać, wyszło 120 stron tekstu. Podobny problem pojawił się w przypadku kwestii dopingowych. To i tak praca, która nie trafi do większości „ekspertów z YouTube”. Mimo setek publikacji oraz profesjonalnych opracowań, ciągle spotyka się absurdalne tezy zamieszczane w [...]
[...] PROTEIN dostarcza około 390 kcal, a białko jest kluczowym składnikiem tego produktu, bowiem występuje w imponującej ilości 82 gramów. Zawartość tłuszczu wynosi 5,1 g, a węglowodanów 5,7 g. Cukry stanowią minimalną część kaloryczności, jest to około 0,5 grama, jednak nie jest to cukier dodany. Ponadto odżywka ta oferuje 1,8 grama błonnika na [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
[...] stężenia trójglicerydów w osoczu, poważne zaburzenia architektury komórek wysp trzustkowych i wyższy procent tkanki tłuszczowej. Czyli taka dieta pogorszyła tolerancję węglowodanów oraz skład ciała. Ponadto wysokie stężenie trójglicerydów we krwi sprzyja insulinooporności (poprzez różne mechanizmy - zjawisko jest dobrze znane i występuje u [...]
[...] jednak większość ma szansę trafić do tkanki tłuszczowej. Dlatego napoje słodzone mogą tuczyć, gdyż są bogatym źródłem bezwartościowych (w sensie prozdrowotnym dla sportowca) węglowodanów. 40 minut po spożyciu: wbrew opisom w Internecie, napoje Cola zawierają zbyt mało kofeiny, aby wpłynąć na człowieka. Dokładnie tak samo jest z napojami [...]
[...] która nadal będzie smaczna i wartościowa. Optymalne i smaczne wybory dla zdrowia i sylwetki Zamiast tradycyjnego białego chleba, który dostarcza sporo kalorii i niezdrowych węglowodanów, warto wybrać pełnoziarniste pieczywo, nawet w wersji chrupkiej, które zawiera więcej błonnika. To pomoże utrzymać uczucie sytości na dłużej oraz wspomaga [...]
[...] organizmu – nie tylko mięśni. Świadczy o tym fakt, że masa ciała człowieka jest zbudowane aż w 20% właśnie z protein. Jednocześnie białko – obok tłuszczu i węglowodanów – należy do grupy trzech najważniejszych makroskładników w diecie. Dostarczanie go organizmowi w odpowiednich ilościach pozwala mu na prawidłowe [...]
[...] „dieta wysokotłuszczowa” leczy wszystkie choroby świata lub „iż jest najzdrowsza dla człowieka”. W licznych badaniach wykazano, iż nadmierna podaż węglowodanów wcale nie sprzyja zdrowiu, podobnie jak ich zbytnie ograniczanie. Decydując się na konkretną dietę warto pamiętać o kilku zasadach: nie da się szybko tracić [...]
Według powszechnie obowiązujących wytycznych sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych mogą dostarczać 50-60 g węglowodanów na godzinę wysiłku. Pojawiło się jednak badanie, którego wyniki sugerują, iż ta wartość może być w określonych okolicznościach wyższa. Badanie naukowe Odpowiednie spożycie węglowodanów podczas ćwiczeń optymalizuje wyniki [...]