SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

węglowodany proste

  • Przewlekły stan zapalny, który występuje w naszym organizmie, nie jest niczym dobrym i może prowadzić do licznych powikłań. Stany zapalne w organizmie mogą prowadzić nie tylko do chorób, złego samopoczucia czy pogorszenia naszego stanu zdrowia, ale również mają negatywny wpływ na naszą sylwetkę - prowadzą do otyłości. W poniższym artykule postaram [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7322 Data: 2017-11-27 10:20:35
  • Brokuły czy cukinia - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] osób dbających o swoją sylwetkę, czyli brokuły i cukinię. Brokuły – wartości odżywcze, plusy, minusy W 100 g produktu znajduje się 34 kcal, w tym: białko 3 g tłuszcz 0 g węglowodany 7 g (w tym cukry proste 2 g, błonnik 3 g) Wartości odżywcze: Witaminy: A 623 IU C 89,2 mg E 0,1 mg tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,2 mg niacyna 0,6 mg B6 0,3 mg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3864 Data: 2017-09-19 10:40:24
  • Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9684 Data: 2019-02-27 08:15:51
  • Wahania masy ciała podczas odchudzania to dość powszechne zjawisko, o które pytają osoby redukujące. Zazwyczaj zaniepokojone są one tzw. efektem jojo, na który jesteśmy narażeni po zaprzestaniu trzymania się diety. Jednak nie jest to takie proste, gdyż wahania wagi pojawiają się nawet na wyraźnym deficycie kalorycznym. Skoro jemy mniej, niż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2416 Data: 2023-01-22 07:20:27
  • Węglowodany a ryzyko zgonu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] ryzykiem zgonu, w porównaniu do umiarkowanej podaży, wysoka podaż węglowodanów zwiększała ryzyko zgonu o 23%, zbyt niska podaż o 20%. Jednak śmiertelność wzrosła, gdy węglowodany zamieniono na białko lub tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (wzrost o 18%), a zmniejszyła się, gdy były to białka lub tłuszcze pochodzenia roślinnego (spadek ryzyka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1372 Data: 2019-01-06 13:38:37
  • [...] bulk – 50% białka i 50% węglowodanów) poprawa jakości diety, uzupełnienie jej np. we właściwe ilości tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych, wartościowe proteiny, węglowodany złożone itd. ograniczenie lub wykluczenie z diety alkoholu ograniczenie dodatkowych aktywności pozatreningowych (np. nadmierna ilość biegania lub podobnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2717 Data: 2021-04-08 17:35:39
  • Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11527 Data: 2018-05-05 09:41:25
  • Ile kalorii może mieć kolacja wigilijna?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] które sprawią, że poczujesz się lżej Cynamon Przygotuj napar z dodatkiem imbiru i cynamonu bez cukru. Napar taki ułatwi trawienie, dodatkowo cynamon pomoże metabolizować węglowodany. Woda Mniej pod ręką wodę zmineralizowaną. Popijaj przez cały czas małymi łykami. Ziołowe herbatki Warto zaparzyć również miętę, rumianek lub koper włoski. Zioła [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5264 Data: 2018-12-18 09:37:40
  • Czy zdrowe odżywianie może być smaczne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób chcących przejść na dietę, myśli, że oznacza to rezygnację ze smacznego i łatwego do przygotowania jedzenia. Zrodziło się mylne przekonanie, że jeśli coś jest smaczne, to na pewno nie jest ani zdrowe, ani fit, a to, co zdrowe, to z pewnością w gardle staje i ciężko przełknąć. Nieważne, z jakiego powodu myślisz o diecie — czy to ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 547 Data: 2023-01-18 20:30:07
  • Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8213 Data: 2021-03-19 20:16:32
  • Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17289 Data: 2018-07-21 07:54:38
  • Intensywny wysiłek fizyczny, który wykonujesz kilka razy w tygodniu w celach wsparcia budowania masy mięśniowej, stanowi podstawę rozwoju sylwetki. To właśnie dzięki temu, że mięśnie są przeciążone, otrzymują swego rodzaju sygnał, który zawiadamia o tym, że organizm ciężko pracuje i potrzebne są mu duże oraz silne mięśnie. Jednak, aby doszło do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3699 Data: 2017-03-28 10:52:02
  • Dieta i zasady żywienia młodego sportowca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kilkaset kilokalorii. Najczęściej różnice te „rekompensuje” się za pomocą dodatkowej podaży węglowodanów w diecie (ewentualnie niewielkiego dodatku tłuszczu). Dodatkowe węglowodany mogą pochodzić zarówno ze źródeł konwencjonalnych (owoce, soki, makarony, ryż, kasza, pieczywo), jak i z produktów przeznaczonych dla sportowców - głównie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3679 Data: 2021-08-26 22:28:27
  • Czy owoce tuczą? Czy od owoców można przytyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] „pandemii” otyłości. Cześć badaczy główny problem z tym, że (jako społeczeństwo) coraz szybciej tyjemy, upatruje w zwiększeniu ilości spożywanych pokarmów zawierających węglowodany/cukry.  Dodatkowo zawierają dużo błonnika, który może ograniczać odczucie głodu. Te czynniki mogą mieć wpływ na to, dlaczego świeże owoce, podawane w całości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1537 Data: 2021-02-18 11:23:03
  • [...] które wykorzystują proste, ale satysfakcjonujące składniki. Możesz schudnąć bez uczucia głodu, jeśli dodasz do swojej diety więcej białka i wyeliminujesz rafinowane węglowodany i cukry. To naprawdę niewielka zmiana a może znacząco poprawić Twoje samopoczucie. Rozwiąż problem emocjonalnego jedzenia Trudno osiągnąć i utrzymać zdrową masę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1837 Data: 2022-03-13 14:25:07
  • [...] pyszny czekoladowy smak, brak dodatku cukru, tłuszcze ograniczone do minimum 5,53%, spora ilość błonnika 5,44%, niska zawartość soli 0,17%, wysoka zawartość białka 28,45%, węglowodany wysokiej jakości z mąki owsianej, dodatek białka serwatkowego, tylko 20 minut na przygotowanie. Zastosowanie ALLNUTRITION Choco Muffin idealne dla smakoszy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3255 Data: 2018-08-29 07:44:05
  • Dynia - pyszna i zdrowa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1994 Data: 2017-04-20 08:08:25
  • O ile nie jesteś zagorzałym fanem niskich temperatur, zima może okazać się trudnym okresem (jak dla większości z nas). Grudzień jest miesiącem, w którym człowiek ma sporo na głowie. Święta, realizacja obowiązków z nimi związanymi, planowanie sylwestra, później następują miesiące zimne i nieprzyjemne.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5595 Data: 2018-01-31 07:43:22
  • [...] tkanki tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie i ma wpływ na środowisko hormonalne i glikemię. Czy dieta wegetariańska wpływa na wrażliwość na insulinę? Diety bogate w węglowodany o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika wiążą się z mniejszym poposiłkowym wzrostem stężenia glukozy we krwi, mniejszą odpowiedzią [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1777 Data: 2022-05-18 23:49:31
  • Pesto z tofu GO VEGE - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    Pesto to niezwykle aromatyczny dodatek, sos do wielu różnych dań. Mnie osobiście kojarzy się z makaronem i pomidorami z mozzarellą. Oczywiście każdy zajada według uznania. Tradycyjne zielone pesto składa się z bazylii (stąd ten aromat), orzeszków pinii, parmezanu, oliwy z oliwek i czosnku. Na półkach sklepowych można znaleźć pesto, którego skład [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7050 Data: 2022-08-08 10:23:23