Czy część węglowodanów złożonych w diecie można zamienić na węglowodany proste (oczywiście nie mam tutaj na myśli niezdrowych węglowodanów, a chodzi mi o owoce, dżemy 100%)? Np. część płatków owsianych zamienić na dżem 100% Czy nie powinno się tak robić i może się to odbić negatywnie na sylwetce?
jakie subskrybuty zaliczamy do węglowodanów prostych.a jakie do złożonych? Jak powinno odżywiać się maluchy powyżej szóstego miesiąca życia? Od kiedy dzieci w/w mogą spożywć te same posiłki co dorośli?
[...] o niej jak najwięcej (niezastąpionym źródłem informacji jest dział Odżywianie na tym forum). - musisz posiąść podstawową wiedzę o produktach spożywczych, wiedzieć co to są węglowodany (proste i złożone), białka i tłuszcze oraz jaki jest ich udział w głównych produktach spożywczych (nie musisz pamiętać szczegółów, są one we wspomnianych wyżej [...]
[...] glukoza oraz niewielkie ilości fruktozy (może to być jakiś owoc, byle by nie miał za dużo błonnika) Jeśli macie zwyczaj (dobry zwyczaj) rozciągać się po treningu to można węglowodany proste spożyć przed rozciąganiem. Drugi (właściwy) spożywamy w 30-60 minut po pierwszym, a składać się on powinien ze sporej ilości białka i węgli złożonych i [...]
[...] zwłaszcza, jeśli mamy szczupłą i wysportowaną sylwetkę, a także, gdy uczestniczymy w zajęciach sportowych. Nie ważne jakich. Ale nie każdy jednak tak samo toleruje węglowodany! Niektórzy znacznie gorzej od innych. Pierwsze skojarzenie - osoba szczupła, o niskim bf’ie - inaczej będzie reagowała na taka sama ilość węglowodanów - lepiej! [...]
[...] zachęcam do czytania na temat naszej wybranej diety dokładnie wszystkie posty z forum -ważne jest tez opanowanie podstaw odżywania, musimy wiedzie co to jest białko, węglowodany i tłuszcze(ważna i podstawowa uwaga: średnio przyjmuje się dla węglowodanów i białek kaloryczność na poziomie 4 kcal a dla tłuszczy 9 kcal) Rozpisanie diety [...]
[...] źródło węglowodanów amatorzy diet często zamiast płatków owsianych dają różnego typu płatki kukurydziane, płatki nesquik i inne tego typu. Jest to złe rozwiązanie gdyż są to węglowodany mocno przetworzone, które zawierają masę chemicznych dodatków i 'śmieci' by oszukać nasze zmysły i lepiej nam smakowało. Nie dziwne więc, że przecież produkty [...]
[...] makroskładnikami jakimi są białko oraz weglowodany. Mięśnie podczas treningu zużywają ogromne ilości energii która jest wytwarzana z węglowodanów. Dostarczone z pożywienia węglowodany złożone przekształcają się w procesie trawienia w węglowodany proste (glukozę i fruktozę), te nastepnie rozrywane są na jeszcze mniejsze cząsteczki z którcyh [...]
[...] dłuzszą stagnacje(zastój),a zmiana treningu nie pomaga.oczywiscie mozna brac kreatyne równiez gdy nie ma sie stagnacji,dla poprawienia osiągów DODATKI: 1.dextroza,glukoza - węglowodany proste zwiekszające wydzielanie sie insuliny.przyspieszają wchłanianie kreatyny.dawki 30-50g do porcji kreatyny 2.carbo - węglowodany proste i złozone.działanie i [...]
[...] miano "hormonu - producenta tłuszczu". Łatwo zauważyć, że istnieje związek między spożywanym pokarmem a ilością insuliny we krwi. Dieta węglowodanowa, zwłaszcza węglowodany proste w rodzaju cukru, miodu, mleka i owoców, zawierające glukozę i węglowodany rafinowane jak np. mąka, biały ryż i skrobia kartoflana, które, łatwo wchłaniając [...]
Mam pytanie dotyczace bananow.Otóż jak wiadomo zawieraja one glownie weglowodany i jeszcze duzo innych waznych skladnikow np. witaminki.No dobra ale jakie to sa weglowodany proste czy zlozone?Pewinie i proste i zlozone ale w jakich proporcjach?
Prosze o jakies przyklady latwo dostepnych produktow zawierajacych weglowodany proste (ktotko-lancuchowe) i kilka zawierajacych weglowodany zlozone (srednio- badz dlogo-lancuchowe). Wiem ze zlozone to np. ryz, ziemniaki czy kasza ale oprocz poszerzenia swojej wiedzy chcialbym rozniez dowiedziec sie co moge jeszcze zjesc i tym samym urozmaicic [...]
[...] mała zawartość węglowodanów prostych) np. płatki owsiane, makaron razowy, ryż brązowy, chleb razowy. TAKA DIETA NIE SPOWODUJE ODŁOŻENIA NIEPOTRZEBNEJ TKANKI TŁUSZCOWEJ! - węglowodany proste zjadaj bezpośrednio po treningu ok.1do 1,5g/kg masy ciała - tłuszcze powinny stanowić ok. 10% całkowitej dziennej puli kalorii i powinny to być przede [...]
[...] można zrobić na redukcji czyli jeść coś co zawiera cukier. Stąd też moje pytanie czy dlatego zabrania się tak bardzo jedzenia rzeczy zawierających cukier, bo po prostu są to węglowodany proste, które organizm bardzo szybko przetwarza i potem po prostu po chwili chce się znowu jeść i końcowo wychodzi za dużo kalorii czy jest jakiś inny powód np. [...]
[...] - Elizabeth Somer która pisze o odżywianiu, wykonała własne badania na kilku zwracających uwagę rewelacjach i odkryła co następuje: - Makaron i inne złożone węglowodany nie spowodują, że przytyjesz. Dziesięciolecia badań pokazują, że diety z niską zawartością tłuszczu i węglowodanów z wysoką zawartością błonnika zmniejszają [...]
[...] ciała - co daje dla 100 kg osoby 3 g kreatyny dziennie). CZY MAM DODAWAĆ DO KREATYNY DEXTROZĘ, CARBO, GLUKOZĘ, D-RYBOZĘ, MALTODEKSTRYNY, SOK WINOGRONOWY/wpisz dowolne inne węglowodany? Nie ma takiej potrzeby. Kreatyna bez problemów dotrze do mięśni bez dodatkowych zabiegów, bez węglowodanów itd. Z niektórych badań wynika, że pozytywny wpływ [...]
[...] 1.Należy spożywać 6-7 posiłków co 2,5 - 3 h 2. Należy w każdym posiłku spożywać "pełne białko" (zawierające wszystkie aminokwasy) 3. Należy w każdym posiłku spożywać węglowodany o w miarę jak najniższym I/G pochodzące z warzyw(najlepiej włóknistych) i owoców 4. Należy dbać aby posiłek przed treningowy był bogaty w łatwo przyswajalne [...]
[...] histydyna, tryptofan) powstają biologicznie ważne pochodne (hormony). Rdzenie węglowe wszystkich a. mogą ulegać przekształceniu w tłuszcze, a niektórych aminokwasów w węglowodany. Podstawowy składnik białek. Organizm samodzielnie może zsyntetyzować 13 z 21 białek. Pozostałe 8 musi być dostarczone z zewnątrz. Są to liczne związki [...]
[...] (proteina od greckiego słowa proteion). Stanowi ono główny materiał budulcowy mięśni i innych tkanek organizmu. Poza nim istotną rolę w procesach energetycznych odgrywają węglowodany, które aktywizują energię potrzebną do dużych wysiłków. Tłuszcze są nośnikiem rozpuszczalnych w nich witamin i materiałem energetycznym o bardzo dużej ilości [...]