[...] do placebo to mniej o ok. 0,6 kg tkanki tłuszczowej W cytowanym badaniu w grupie 3 mg GTx-024 dziennie: u 5 pacjentów znacznie wzrosło obciążenie wątroby (mierzone poprzez wzrost aminotransferazy alaninowej ALT/ALAT (SGPT ang. serum glutamic pyruvic transaminase)) u 5 pacjentów wystąpiły bóle głowy u 3 pacjentów bóle gardła i krtani u 2 [...]
[...] Zbigniew Zdrojewski “Sarkopenia wieku podeszłego” http://gerontologia.org.pl/wp-content/uploads/2016/05/2011-03_04-2.pdf JANK M. “Miostatyna - białko regulujące wzrost i rozwói mięśni szkieletowych” http://www.medycynawet.edu.pl/images/stories/pdf/digital/2005/20050201270133.pdf Lee CL1, Lin JC, Cheng CF. „Effect of caffeine [...]
[...] się tylko w McDonald’s. Tak, to wcale nie znaczy, iż odżywianie się w McDonald’s jest idealnym sposobem na uzyskanie szczuplejszego ciała. Nie, po prostu przy ok. 1.8 m wzrostu mężczyzna ważył 127 kg i był chorobliwie otyły. Mężczyzna ułożył sobie dietę mającą ok. 2000 kcal, dodatkowo codziennie spacerował 45 minut, więc w efekcie schudł. W [...]
Większość kobiet chce się pozbyć tkanki tłuszczowej. Po przekroczeniu pewnego wieku spora część mężczyzn również szuka rozwiązań na nawarstwiający się tłuszcz. Wyniki badań wysokiej jakości wykazały, że 42% dorosłych z populacji ogólnej i 44% dorosłych pochodzących z mniejszości etnicznych chciało pozbyć się „zbędnych kilogramów”, a 23% chciało [...]
[...] i kiepskiej jakości tłuszcze. Nadmiar tłuszczów i węglowodanów w diecie często przyczynia się do rozwoju insulinooporności, zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy, wzrostu stanu zapalnego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe [...]
[...] są niektóre ryby (np. hodowlane – łosoś, panga) oraz niektóre rodzaje mięsa (szczególnie te, które pochodzą od zwierząt karmionych nieznanymi rodzajami pasz lub wzrost tych zwierząt sztucznie się przyspiesza). Czego unikać? napojów gazowanych i innych, słodzonych miodem lub cukrem (np. napojów energetycznych); w badaniach naukowych [...]
Do dzisiaj istnieją kontrowersje odnośnie diet zalecanych dla sportowców. Najgorsze, że wszystkie portale beztrosko cytują badanie, które jest ewidentnie zmanipulowane. Praca Volek JS. i wsp. jest sponsorowana przez fundację Roberta C. i Veroniki Atkins. Na dodatek dr Volek i dr Phinney otrzymują pieniądze za sprzedaż książek dotyczących treningu [...]
[...] do godziny 12-13. Oczywiście nadmiar tłuszczy i węglowodanów w diecie często przyczynia się do rozwoju insulinooporności, zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy, wzrostu stanu zapalnego. Tak można utuczyć każdego i zaszkodzić nawet najzdrowszej osobie. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z [...]
Artykuł nie ma wymowy zero-jedynkowej, a tak właśnie większość ludzi postrzega „chemię”, leki (w tym sterydy anaboliczno-androgenne), marihuanę (i inne narkotyki), suplementy, szczepionki, GMO, napoje słodzone, pszenicę, czy różnego rodzaju diety. W kolejnym badaniu dowiedziono, iż nawet niewielka konsumpcja słodzonych cukrem lub słodzikami [...]
Wiem, iż ten temat powoduje wiele kontrowersji i można spodziewać się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, [...]
[...] ludzi woli bazować na nie do końca sprawdzonych sposobach. Podsumowanie Nie traktuj pompy jako jedynego wyznacznika dobrego treningu. W zakresie, który wiąże się raczej ze wzrostem siły, adaptacją układu nerwowego (4-6 powtórzeń) odnotowuje się niewielką pompę mięśniową, a przyrosty mięśni wg badań (i praktyki treningowej) mogą być znaczne. Nie [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
[...] wysokiego poziomu estrogenów, a wręcz przy patologicznie niskim poziomie estradiolu u mężczyzn). Ponadto warto pamiętać, iż ciężkie uszkodzenia nerek i wątroby powodują wzrost ilości prolaktyny, a taka sytuacja nie musi być zaskakująca, biorąc pod uwagę hepatotoksyczne i nefrotoksyczne działanie wielu sterydów anaboliczno-androgennych. [...]
[...] spowodował wielogodzinną zwyżkę stężenia insuliny, a jej poziom bez problemu osiągnął stężenie ponad 180 mU / l po mniej, niż 60 minutach. Następnie odnotowywano dalszy wzrost stężenia insuliny, aż do punktu 2 h po posiłku. Źródło: John C. Floyd „Insulin secretion in response to protein ingestion” Dla porównania, w badaniach [...]
[...] się wycofać z rywalizacji z powodu licznych kontuzji. Na koniec odradzam korzystanie z większości stron w sieci, szczególnie amerykańskich. Jeden z autorów napisał, iż na wzrost siły najlepiej wpływają: super serie, dropsety, trening z ograniczeniem przepływu krwi w kończynie (okluzyjny), rozciąganie pomiędzy seriami. To wszystko są dobre [...]
[...] się do bodźców. Jeśli ciągle napotyka na takie same wyzwania, to nie będzie zwiększał wielkości włókien (obwodów), polepszał aktywacji jednostek motorycznych czy dążył do wzrostu siły. Komentarz i zastosowanie praktyczne W cytowanym eksperymencie Simona K. Harriesa i in. młodzi mężczyźni wykonywali nietypowy plan treningowy. Najważniejsze, by [...]
[...] w ciągu dnia. Z kolei potreningowy wyrzut testosteronu też nie jest wcale wiązany z hipertrofią! Z reguły zwyżka kortyzolu, mleczanów, adrenaliny, noradrenaliny czy hormonu wzrostu jest chwilowa i bez znaczenia dla wzrostu siły i masy mięśni. Najważniejszy fakt brzmi, niezależnie jaki to był wysiłek, z reguły poziom kortyzolu w osoczu osób [...]
[...] które stosuje się w rozciąganiu statycznym pasywnym i dodatkowo wykonując silne napięcie rozciągniętych mięśni, możemy spowodować odruchowe rozluźnienie i w następstwie wzrost rozciągnięcia. Ostatecznie po osiągnięciu maksymalnego na tym poziomie treningu rozciągnięcia, utrzymujemy je przez 30 sekund lub dłużej. To zwiększa siłę mięśni w tej [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]
Powyższy problem jest dość złożony, przede wszystkim w badaniach niezmiernie rzadko biorą udział kulturyści. Ponadto ma znaczenie, czy dany zawodnik biega 3, 5, 15 czy może 30 i więcej km tygodniowo, czy wybrał zamiast biegania jazdę na ergometrze, pływanie, marsze czy skoki na skakance. Bez wątpienia objętościowy trening wytrzymałościowy nie jest [...]