W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy K2, która jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Weganie mają problem… i szczęście Jeżeli natomiast chodzi o wegańską dietę, to z jednej strony jest tutaj pewien kłopot, [...]
Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]
[...] konopi zawierają 622 kcal, w tym: 31 g białka, 52 g tłuszczów (w tym 5,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych), 4,6 g węglowodanów (w tym 2,3 g cukrów), 6 g błonnika. 90 mg witaminy E, 0,4 mg witaminy B1, 0,1 mg witaminy B1, 1160 mg fosforu, 859 mg magnezu, 483 mg wapnia, 14 mg żelaza, 12 mg sodu, 7 mg manganu, [...]
[...] jaja, ryby i produkty mleczne, to dostarczane wraz z nimi białka będą wspomagały syntezę kolagenu w organizmie. Nacisk kładziemy również na dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy C oraz białka zasobnego w aminokwasy tworzące kolagen. Kolagen jest dobry dla układu pokarmowego Kolagen jest skutecznym elementem, wspomagającym funkcjonowanie [...]
[...] należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z faktu, że duże [...]
Układ odpornościowy, czyli inaczej immunologiczny, to system obronny naszego organizmu, chroniący nas w pierwszej kolejności przed zewnętrznymi, biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi, zaliczanymi ogólnie do grupy patogenów. Praca układu odpornościowego skupia się więc głównie na rozpoznawaniu i unieszkodliwianiu patogenów, takich jak m.in. [...]
Istota problemu Kalcyfikacja tkanek miękkich, zwana krócej zwapnieniem, to problem medyczny, polegający na gromadzeniu się hydroksyfosforanu wapnia (hydroksyapatytu) w innych tkankach ludzkiego organizmu, niż tkanka kostna, dla której wapnienie jest zjawiskiem pożądanym i fizjologicznym, albowiem hydroksyapatyt tworzy mineralne rusztowanie tej [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
[...] Po zakończeniu diety Kopenhaskiej zaleca się przejść na niskokaloryczną dietę np. 1000 kalorii. Dieta ta jest również bardzo niskokaloryczna, uboga w składniki mineralne, witaminy oraz węglowodany złożone i może prowadzić do takich samych powikłań jak dieta 1000 kalorii i inne im podobne diety. Diety te są bardzo do siebie podobne, ponieważ [...]
[...] Wolne rodniki tlenowe powstają np. podczas treningu oraz po jego zakończeniu – gdy pojawia się stan zapalny. Do najbardziej znanych antyoksydantów egzogennych należą: witaminy A,C,E, koenzym Q10, flawonoidy, kreatynina, neopteryna, melatonina, antocyjany, bilirubina, hormony płciowe (estron, estradiol). Wyniki badania: W pierwszym [...]
Ostatnio, gdy moda na zdrowy styl życia i bycie fit wiedzie prym, półki sklepowe przepełniają się dietetycznymi produktami, a w mediach coraz częściej można usłyszeć o nowych wspaniałych produktach, mających poprawić stan naszego zdrowia, osiągi sportowe i ukształtować ładniejszą sylwetkę. Dużą popularność zyskują napoje spożywane okołotreningowo, [...]
[...] produkowania tego hormonu (HGH Human Growth Hormone). Witaminy oraz minerały zawarte w tych niepozornych owocach Jagody goji, podobnie jak wszystkie jagody, zawierają cenne witaminy, minerały, a także przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać nasze zdrowie oraz samopoczucie w dobrej kondycji. Nie ma dokładnych danych, ile zawierają witamin oraz [...]
Zwolennicy współczesnego nurtu antymedycyny często głoszą, iż dożylne podawanie witaminy C leczy raka. Wiele osób twierdzi, iż witamina C leczy wszelkie nowotwory, gdyż tak przeczytali np. w książce „Ukryte terapie” J. Zięby. Niestety, w dobie Internetu nawet największe brednie, najbardziej oklepane mity oraz pół-prawdy roznoszą się [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
[...] jakości witamina D3 znanej amerykańskiej firmy NOW, która zamknięta jest w żelowej kapsułce wraz z oliwą z oliwek. Płynna postać suplementu doskonale podnosi przyswajalność witaminy D3 zawartej w preparacie, co znacznie podnosi efektywność suplementacji. Witamina D3 jest niezbędna do utrzymania zdrowych i mocnych zębów, odpowiada za prawidłowy [...]
[...] i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 7% wraz ze wzrostem jej spożycia o każde 10 μg. Witamina K2 poprawia [...]
[...] podzielono losowo na pięć równych grup i poddano różnym schematom leczenia przez osiem tygodni, jak następuje: grupa kontrolna grupa kontrolna otrzymująca placebo grupa witaminy C otrzymująca doustnie 120 mg wit. C na kg masy ciała dziennie grupa boldenonu (5 mg na kg masy ciała, raz w tygodniu) grupa boldenonu (5 mg na kg masy ciała, raz w [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
[...] ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia podrobów? Nadmiar witaminy A Podroby są również bogate w witaminę A, a jej nadmiar jest magazynowany w wątrobie, a nie wydalany z moczem. Nadmiar witaminy A może powodować objawy, takie jak [...]