Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]
[...] zdrowie. U niektórych osób, szczególnie w sporej ilości, może wywoływać biegunki i nadpobudliwość. Co ciekawe jest toksyczny dla szczurów, a u królików powoduje niedobory witaminy B6. Obecny w karmelu związek o nazwie 4-metyloimidazol (4-MI, 4-MEI) został uznany przez amerykańską organizację Center for Science in Public Interest (CSPI) za [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]
[...] wcześniej wspominałem, możemy poprosić o pomoc na forum bądź skorzystać z pomocy ekspertów. Mikroskładniki Bardzo ważne, oprócz makroskładników, są mikroskładniki - czyli witaminy i minerały. Mają one całą gamę właściwości - utrzymują organizm w homeostazie, poprawiają nasze samopoczucie, jakość naszej skóry, jakość naszego snu, wzmagają [...]
Nie od dziś wiadomo, że ryby, w tym łosoś, zawierają wiele cennych substancji, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ale czy wszystko wiemy na temat łososia hodowlanego? Czy aby na pewno ma on pozytywny wpływ na nasze zdrowie? I przede wszystkim, czy jego obecność w naszej diecie jest dobrym posunięciem? Na te oraz inne [...]
Wykorzystanie odpowiedniej suplementacji w treningu MMA jest dość sporym wyzwaniem. Jest to zupełnie inny charakter wysiłku, niż ten, który zazwyczaj wykonują bywalcy siłowni, a fighter musi mieć zapewnione odpowiednie warunki regeneracyjne, jak i suplementy powinny wykazywać pewną funkcjonalność w swoim działaniu. Kreatyna Klasyczny suplement, [...]
Masz swoje ulubione orzechy? Bez względu na to, które orzechy lubisz najbardziej, mają one wiele cennych składników odżywczych w przeciwieństwie do innych przekąsek, takich jak frytki, chipsy, precelki etc. Osoby jedzące orzechy otrzymują wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, regularne spożywanie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób [...]
[...] Dla większości osób wystarczające będą proste modyfikacje diety. Warto zadbać o to, by w menu pojawiły się większe ilości produktów bogatych w żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B. Składniki te znajdziesz w produktach, takich jak: mięso, jaja, podroby, produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, orzechy i pestki, kakao, ostrygi. W [...]
Refluks, inaczej choroba refluksowa przełyku, przypadłość, która polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z pokarmem do przełyku wraca również wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, co powoduje jego podrażnienie, pieczenie - zgagę. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Refluks jest chorobą przewlekłą, która [...]
[...] nieprawdziwych właściwości, niektórzy twierdzą, że leczy depresję, inni że raka. Niestety, w XXI wieku łatwo rozpowszechniają się plotki. Ogólnie przyjmuje się, iż niedobory witaminy B12 nie są powszechne, najczęściej występują u osób w wieku powyżej 60 lat oraz ograniczających produkty pochodzenia zwierzęcego. Ponadto można również dostarczać [...]
[...] skutki ewentualnej alergii, dlatego warto znać poziom swojego zapotrzebowania (według norm dla społeczeństwa) oraz wrażliwość organizmu na spożycie niektórych źródeł tej witaminy (obserwując reakcje przypominające alergiczne). Jaką rolę odgrywa witamina C w organizmie? Funkcje zdrowotne witaminy C przejawiają się w wielu tkankach i narządach, [...]
Modne są powiedzenia: „Trenuj ciężko albo wcale”, „Trenuj ciężko albo idź do domu”, „Zawsze trenuj na maksa, inaczej to nie ma sensu”. Sprzedawane są koszulki z rozmaitymi motywującymi hasłami i publikowane filmy. W rzeczywistości na pięć treningów tygodniowo w najlepszym razie jesteś w stanie trenować naprawdę ciężko dwukrotnie, może trzykrotnie, [...]
[...] C (VC) i kurkumina (CUR) wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Tak więc celem naukowców było zbadanie potencjalnego działania ochronnego dla wątroby witaminy C i kurkuminy. Myszy otrzymywały 100 lub 200 mg na kg masy ciała witaminy C, kurkuminę (10 mg/kg) lub mieszanki tych związków. Po dziesięciu dniach zastosowano [...]
Większość z nas wie i rozumie, że pożywienie jest istotne dla naszego życia. Jest to przede wszystkim paliwo, ale także różne składniki odżywcze, które kształtują nasze zdrowie i samopoczucie. Nie każdy jednak ma dobrą relację z jedzeniem. Co to znaczy? Niektórzy wiążą mocno jedzenie lub niejedzenie ze swoim stanem emocjonalnym. Przejadanie się [...]
Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres, który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja, jak i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra [...]
[...] znajdziemy również w jajka czy maśle, ale aby dostarczyć ją do organizmu musielibyśmy zjeść np. 20 jajek dziennie lub wypić 80 litrów mleka! Podsumowanie O niskim poziomie witaminy D mogą również świadczyć choroby dziąseł, zmęczenie, senność czy uczucie osłabienia. Witamina D jest niezbędna do odpowiedniej pracy serca, a obniżony poziom może [...]
[...] Wprowadzenie zaproponowanych rozwiązań powinno rozwiązać problem zaparć u około 80% osób, które się z nimi zmagają. Doraźnie pomocne może być stosowanie zwiększonych dawek witaminy C czy ksylitolu. Pamiętaj jednak, że zbyt częste stosowanie typowych środków o działaniu przeczyszczającym sprawia, że stajemy się od nich zależni. Co więcej, środki [...]
[...] i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz je po obróbce termicznej? Wady gotowania warzyw [...]
Problemy z gospodarką cukrowa naszego organizmu są znaczącym czynnikiem, który działa na niekorzyść naszego zdrowia i naszej wagi. Na szczęście istnieje wiele suplementów, które skutecznie pomagają kontrolować glikemię, co przekłada się na poprawę zdrowia organizmu. Magnez Ostatnia substancja na naszej liście to popularny magnez. Znaczące [...]
[...] żywienia i dbaniem o dobry stan odżywienia organizmu. Jednym z aspektów dietetycznych, o który trzeba zadbać w tym kontekście, jest uzyskanie i utrzymanie wysokiego poziomu witaminy D. Otóż zaburzenia w metabolizmie tej witaminy mogą wiązać się z przyspieszeniem progresji choroby i pogorszeniem stanu osoby dotkniętej WZW. Korzyści ze stosowania [...]