Czego potrzebujemy: 100 g choco muffin 20 g oleju 100 ml mleka 250 g twarogu półtłustego 200 g jogurtu naturalnego 2% 50 g ulubionego białka - u mnie oczywiście słony karmel 15 g żelatyny + 100 ml wody 70 g masła orzechowego 100 g daktyli szczypta soli Jak wykonać: Choco Muffin przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ja używam tortownicy [...]
Czego potrzebujemy: 4 jajka w temperaturze pokojowej 80 g erytrytolu 50 g mąki ryżowej 50 g mąki orkiszowej jasnej 20 g kakao 250 g twarogu półtłustego 100 g mleka kokosowego 2 łyżki erytrytolu ( tym razem do mleka) 10 g Sugar Free Jelly malinowej + 200 ml wody 100 g borówek Jak przygotować: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na pianę, [...]
Czego potrzebujemy: 120 g banana 70 g pestek słonecznika 10 g kakao 40 g mąki kokosowej 250 g twarogu półtłustego 200 g jogurtu naturalnego 70 g erytrytolu 15 g żelatyny + 100 ml wody 30 g kakao 30 g odżywki o ulubionym smaku owoce do dekoracji Jak wykonać: Banana, pestki, kakao i mąkę blendujemy. Foremkę o średnicy 18 cm wyklejamy masą i [...]
Czego potrzebujemy: 500 g twarogu półtłustego 150 g serka homogenizowanego 0% tłuszczu 100 g masła orzechowego 120 g erytrytolu 25 g żelatyny 50 g orzechów kilka łyżek mleka 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli Jak wykonać: Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody - studzimy. Twaróg, serek, erytrytol wkładamy do miski i blendujemy na gładka [...]
Lubisz sernik? To dobrze się składa bo przygotowaliśmy przepis na przepyszne mini serniczki z rabarbarem! Składniki na 2 porcje: 250g twarogu półtłustego 250g jogurtu Skyr 100ml mleka 2 łyżeczki żelatyny 70g ksylitolu kilka kropel aromatu waniliowego 20g orzeszków arachidowych w białej czekoladzie 200g rabarbaru 20g ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 1 [...]
[...] w jednej misce wymieszaj jajka z mlekiem i oliwą a w osobnej mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i ksylitolem dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj smaż gofry na dobrze rozgrzanej gofrownicy twaróg wymieszaj z mlekiem, ksylitolem i drobno posiekaną czekoladą Wartości odżywcze 1 porcji z 6 kcal: 214 B: 10g T: 8,8g W: 28g
W naszych serwisach zazwyczaj spotykam się z problemami, które dotykają osoby o nadmiernie rozbudowanej tkance tłuszczowej. Czasem są to problemy zdrowotne, gdzie zmiana nawyków żywieniowych i kaloryczności diety, może prowadzić do poprawy stanu zdrowia. Częściej jednak są to kwestie wyłącznie poprawy wyglądu sylwetki, poprzez zmniejszenie ilości [...]
[...] sytości. W takim przypadku polecam 3 do 4. posiłków dziennie. Myśląc białko, najczęściej do głowy przychodzi nam przysłowiowa pierś z kurczaka, a nieco rzadziej jajka, twaróg, ryby, czy w przypadku wegan - rośliny strączkowe. Jest to jak najbardziej poprawne skojarzenie, gdyż m.in. te potrawy powinny budować zdecydowaną większość [...]
[...] izolatu białka serwatkowego. Źródła, z jakich zazwyczaj korzysta, by dostarczyć do diety określoną ilość białka to pierś z kurczaka, mielona wołowina, chude steki, jajka i twaróg. Nie przepada za rybami, więc nie zobaczycie ich w jego menu. Dba jednak o to, by spożywać odpowiednią ilość kwasów omega-3, zażywając suplement diety. Sprawdź [...]
[...] osoby, które przejdą na dietę wegańską, gdyż do najlepszych źródeł witaminy A należą produkty odzwierzęce (tran, wątroba, sery fermentowane tłuste, sery białe tłuste, twaróg, masło, śmietana, jaja, nerki, śledź wędzony). Podobnie jest z witaminą B12, źródła to np. wątroba nerki, mięso drobiowe, mięso wołowe, mleko. Wbrew często powielanym [...]
Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek. Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]
Jeśli jesteś szczupłą osobą, której celem jest przybranie na masie mięśniowej, jeśli ciężko przekroczyć Ci swoje zapotrzebowanie kaloryczne, jeśli nie masz pomysłów jak upchnąć więcej kalorii w swoim menu - ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się w nim, co zrobić, by bez problemu dostarczać wraz z dietą więcej kalorii i budować masę mięśniową. [...]
Gdy po spożyciu posiłku jeansy nagle robią się za ciasne w pasie, możesz czuć się niekomfortowo i niewygodnie. Często powtarzające się wzdęcia mogą być oznaką problemów zdrowotnych, jednak w wielu przypadkach związane są ze stresem i złymi nawykami żywieniowymi. Oto najczęstsze przyczyny wzdęć po jedzeniu. Podsumowanie Jeśli po jedzeniu często [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
Od dłuższego już czasu bardzo popularne jest publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę [...]
[...] materiału budulcowego. Takim materiałem jest białko, które zbudowane jest właśnie z aminokwasów. Najłatwiejszym i optymalnym dla zdrowia wyborem wcale nie jest mięso lub twaróg a przepyszne białko serwatkowe. Stąd tak popularne wśród osób trenujących są szejki białkowe. Jakie białko wybrać? O tym w poniższym artykule. Przeczytaj: Najlepsze [...]
Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]
Żelazo jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów, jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza [...]