[...] produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.). Wydawałoby się, iż ustrój człowieka jest zabezpieczony przed nadmiarem rozmaitych substancji w diecie, jednak zdolności regulacyjne są ograniczone. Kiedyś ludzie nie mieli łatwego dostępu do obfitych źródeł fruktozy i glukozy, tymczasem obecnie cukrem lub [...]
[...] zdrowie i dążenie do formy. Zwykle nie działają z taką siłą jak leki, ale nie mają też skutków ubocznych, jeśli spożywamy je zgodnie z zaleceniami. Jest jednak grupa substancji, która jest na tyle silna, iż jest porównywalna z lekami. Podsumowanie Suplementy, bez względu na to jak skuteczne, nigdy nie zastąpią zdrowego stylu życia, [...]
[...] latach badań diety wegetariańskie wiążą się z niższym ryzykiem śmierci oraz mają korzystny wpływ na liczne markery metaboliczne (np. stężenie insuliny i glukozy na czczo; stan zapalny). Naukowcy wiedzą, dlaczego tak się dzieje. Dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w fitochemikalia, ponadto jest źródłem [...]
[...] wiemy, że odpowiednia dieta może być traktowana niemal, jako lekarstwo dla wielu naszych dolegliwości. Złe odżywianie działa odwrotnie... Nie myślimy o tym, dopóki nie stanie się coś poważniejszego. Oczywiście nie mamy zamiaru tutaj robić propagandy, że dieta nas truje. Zacznijmy od tego czym jest ta współczesna dieta. Dlaczego warto [...]
Na suchość skóry może wpływać wiele czynników, w tym także odwodnienie, procesy starzenia, zmiany sezonowe, alergie oraz niedobory mikroelementów. W zależności od przyczyny pielęgnuje się ją i leczy, różnymi metodami. Mogą to być lecznicze i nawilżające maści, stosowanie olejków, picie większej ilości wody czy uzupełnianie witamin i minerałów. [...]
[...] dzielonego (np. góra/dół, push-pull, przód-tył itd.). Zobacz bazę treningów SFD - Leksykon Treningowy Referencje, źródła, literatura: B.W.Craig „Effects of progressive resistance training on growth hormone and testosterone levels in young and elderly subjects”. Alon Eliakim, Timothy P. Scheett „Fitness, Training, and the Growth [...]
[...] (ma wpływ na czynniki krzepnięcia, hematokryt, lepkość krwi) oraz pokaźnie zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe (indukuje nadciśnienie, sprzyja miażdżycy, zwiększa stan zapalny, może wywoływać zmiany w sercu itd.) Co się okazało? Grafika: wpływ dawek 5 mg i 10 mg Metanabolu dziennie na wątrobę. Dawka 10 mg Metanabolu dziennie w ciągu 3 [...]
[...] ważne jest, aby dostarczać mniej energii niż wynosi zapotrzebowanie. Wysiłek fizyczny w pewnym stopniu może pomóc utworzyć deficyt energetyczny, ale łatwo jesteś w stanie to zepsuć niewłaściwą dietą. Najpierw rozwiązuj problemy w kuchni, później dopiero na sali treningowej. Odwrotnie to nie zadziała. Po drugie, nie wierz przesadnie w [...]
[...] problem otyłości czy nadwagi, to niestety mam złe wieści. Współczesny świat jest pełen mniej i bardziej wartościowych węglowodanów, o różnej kinetyce. Nie wystarczy, że przestaniesz słodzić kawę czy herbatę sacharozą, skoro pełno cukru (i/lub syropu glukozowo-fruktozowego) znajdziesz w słodyczach, przekąskach, wyrobach cukierniczych, napojach [...]
Akupunktura wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej i obejmuje całościowe podejście do dobrostanu zdrowotnego ciała. Oznacza to, że celem stosowania igieł nie jest działanie miejscowe, a holistyczne, mające na celu przywrócenie równowagi energetycznej w organizmie. Łagodzi stany zapalne Dolegliwości bólowe nasilają stany zapalne. Powstaje [...]
[...] ciężarów (rwanie, podrzut, kiedyś także zarzut i wyciskanie sztangi stojąc). Aeroby wykonywane bezpośrednio po treningu siłowym - nasilają mikrourazy mięśniowe (DOMS; stan zapalny) i rozpad białek. Naukowcy stwierdzili także, że trening wytrzymałościowy i siłowy aktywują antagonistyczne procesy w mięśniach. Ogólnie rzecz ujmując - krótkie, [...]
[...] diety, czyli Dietary Inflammatory Index, w skrócie DII. Co to jest indeks prozapalności diety? Chociaż pierwotnie w dietetyce skupiano się głównie na wpływie konkretnych substancji odżywczych na ogólny stan zdrowia i odżywienia, to obecnie bada się rolę zdrowotną wielu związków towarzyszących substancjom odżywczym, a także związków powstających [...]
Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Przyczynia się ona do utrzymania zdrowia człowieka jako przeciwutleniacz, kofaktor w syntezie kolagenu i czynnik immunomodulujący, a także w szerokim zakresie dodatkowych działań biologicznych wspierających zdrowie skóry, układu krążenia i układu nerwowego, wykazuje nawet pewne właściwości [...]
[...] a praca tarczycy upośledzona (nieprawidłowe wyniki badań). Inny sławny środek to synthol, który może zawierać np. 85% MCT, 7,5% lidokainy oraz 7,5% alkoholu. Korzystanie z syntholu (oraz innych mieszanek) często prowadzi do infekcji, zniszczenia estetyki sylwetki oraz uszkodzeń mięśni. Co prawda, chwilowo i sztucznie zwiększa się [...]
[...] razy w losowe miejsca w połowie mieszkania. Jak myślisz, czy skupienie całej pracy na malutkiej powierzchni ma wpływ na powstające tam mikrourazy, przeciążenia, stan zapalny, włóknienie i nekrozę? Oczywiście, że tak. Tymczasem wiosłowanie po części angażowało tyle różnych grup, że badani specjalnie tego nie odczuli. Jakim cudem [...]
[...] rezonansem wykazało, iż zmniejszyła się reakcja na negatywne bodźce emocjonalne. W wielu obszarach mózgu. Obie grupy miały podobne profile mikrobioty kałowej, markery stanu zapalnego w surowicy oraz poziomy neurotrofin i neuroprzekaźników, jednak w grupie otrzymującej probiotyk spadło znacząco stężenie metyloamin (związków toksycznych dla [...]
[...] w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Resweratrol od dawna stał się składnikiem rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w stanie równowagi. Ponadto ma wpływ na stężenie glutationu, aktywność enzymów antyoksydacyjnych, osłabia wzrost ilości reaktywnych form tlenu i produkcję szkodliwych [...]
[...] Czego dowiesz się czytając ten artykuł? Podsumowanie Jeśli wydaje Ci się, że dajesz z siebie bardzo dużo, a efekty nie są takie, jakich byś oczekiwał, wówczas warto się zastanowić, czy zadbałeś o wszystkie czynniki wpływające na jakość Twojego treningu oraz regenerację. Źródła: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36199287 [...]
[...] staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie rośnie. Podsumowując Stosowanie diety opartej na roślinach ma wiele korzyści zdrowotnych pod warunkiem, że dieta ta jest prawidłowo zbilansowana i dostarczamy pełen [...]
W ostatnich latach okazało się, że o wiele większe znaczenie, niż myślano, ma występujący w organizmie stan zapalny. Ma duże znaczenie np. w cukrzycy, chorobach nerek, zapaleniu wątroby, trzustki, chorób naczyniowych, miażdżycy i wielu innych. Markerami stanu zapalnego mogą być cytokiny prozapalne: interleukina 1 (Il-1), interleukina 6 (Il-6), [...]