[...] szyjnego kręgosłupa to plaga obecnych czasów, która powiązana jest z pracą przed komputerem czy przesiadywaniem wielu godzin patrząc w wyświetlacz smartfona. Przewlekłe stany napięciowe powodować będą dolegliwości bólowe, które z kolei tworzą przykurcze mięśniowe. Tego typu mechanizm powodować może bóle głowy, stany zapalne, jak i [...]
[...] jeżowata również zawiera szczególne związki, takie jak hericeriny, erinaciny, erinaceolaktony oraz pewne glikoproteiny i polisacharydy. Soplówka jeżowata jest popularną substancją nootropową, która poprawia pamięć, uwagę, koncentrację, motywację i inteligencję. Jednocześnie sprawia, że mózg jest po prostu zdrowszy. Osoby z lękami, chorobą [...]
[...] związanego z cukrzycą przyspieszeniem procesu miażdżycowego), zapobiega wystąpieniu cukrzycy u osób podatnych na to schorzenie np. przez uwarunkowania genetyczne, zmniejsza stan zapalny w ustroju poprzez działanie związków antyoksydacyjnych oraz zmniejszenie ekspresji genów prozapalnych i uwalnianie czynników prozapalnych. Zabójcze nawyki Oliwa [...]
[...] Chociaż w rzeczywistości są one mechanizmem obronnym, poprzez który nasz organizm próbuje zwalczyć pasożyty czy naprawić uszkodzone tkanki, to długotrwały, nieleczony stan zapalny może prowadzić nie tylko do nieprzyjemnych objawów. Może być przyczyną pogorszenia stanu samopoczucia, naszego wyglądu, jak również licznych, mniej lub bardziej, [...]
[...] dotyczy to więzadła pobocznego, które ulega uszkodzeniu, a staw zaczyna być niestabilny. Zaczynają pojawiać się codzienne bóle, które powstają na skutek nadwyrężeń, skręceń, stanów zapalnych ścięgien czy kaletek. Podsumowanie Kontuzje łokcia są mniej spotykanym zjawiskiem w kulturystyce niż problemy np. z barkami czy plecami. Wszystko za sprawą [...]
[...] dietę w takie produkty jak ostrygi, mięso, owoce morza, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona. Wegetarianie, weganie i osoby, które mają niedobór cynku, mogą się także zastanowić nad suplementacją. Jeśli masz wątpliwości, jaką dawkę suplementu przyjmować, wówczas warto się skontaktować ze specjalistą. Źródła: The Health Benefits of Zinc for [...]
Prawdopodobnie znasz dobrze kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Czy wiesz, że można kisić również inne warzywa? W rzeczywistości prawie każde warzywo może być ukiszone (poddane fermentacji), chociaż warzywa inne, niż kapusta i ogórki, są trudne do znalezienia w sklepach. Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem kiszonek, [...]
[...] kurkumy. Nie sposób wymienić tu wszystkich wspaniałych właściwości tej przyprawy, a jest ich bardzo wiele. Ma działanie przeciwzapalne, antydepresyjne, obniża ryzyko powstania chorób serca, nowotworów i jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Warto rozważyć stosowanie kurkumy jako suplementu w postaci kurkuminy, ponieważ aby doświadczyć [...]
Mikrobiom jelitowy to zbiór drobnoustrojów w jelitach, który odgrywa kluczową rolę w wielu aspektach zdrowia. Od wspierania układu odpornościowego po wpływanie na masę ciała – bakterie jelitowe mają większy wpływ niż mogłoby się wydawać. Rosną obawy, że cukier, będący u niektórych osób podstawą współczesnej diety, może zakłócać tę delikatną [...]
[...] Kompleksowy suplement witaminowo-mineralny, wzbogacony o ekstrakty roślinne (np. zielona herbata) i związki bioaktywne (np. koenzym Q10), to produkt ułatwiający dbanie o stan odżywienia i ogólną kondycję oraz energię. Zawiera niezbędne witaminy oraz pierwiastki mineralne zapewniające wszechstronne wsparcie w walce ze stresem, infekcjami czy [...]
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]
[...] awokado, pestki dyni, oliwa z oliwek, kiełki pszenicy, nasiona sezamu, które obfitują w witaminę E. Dodatkowo należy pamiętać, że ziarna sezamu obfitują w sezaminę, substancję, która zwiększa przyswajanie witaminy E. Co więcej, znajduje się ona również w wielu popularnych olejach roślinnych w tym oleju sojowym czy kukurydzianym, jednak ze [...]
[...] z pożywienia, gdyż znajduje się w drobiu, wołowinie i rybach. Niemniej, problem jest taki sam jak z kreatyną, w teorii da się ją pozyskać z mięsa, w praktyce nikt nie jest w stanie zjeść dzień w dzień takich (liczonych w kilogramach) ilości kurczaka, indyka czy wołowiny. W organizmie przyczynia się do buforowania jonów wodoru, które zakwaszają [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
[...] D-Dimeru. Normalnie nie jest on wykrywany, podwyższone stężenia są powiązane z ryzykiem zakrzepowo-zatorowym. Odnotowano spadek stężenia proteiny c-reaktywnej (obrazuje stan zapalny). Komentarz: To, iż osiągnięto poprawę stanu zdrowia u 62,5% osób, które otrzymywały duże dawki witaminy D, nie wymaga objaśnienia. Nie jest to zbieg [...]
Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]
[...] jak zdrowe ciało. Najtrudniejsze jest dla niego manipulowanie ilością węglowodanów i wody w ostatnim tygodniu przygotowań do zawodów. Utrata mięśni, zatrzymanie wody i stan zapalny są ryzykowne i mogą powodować hiperglikemię. Poziom glukozy we krwi i wrażliwość na insulinę są znacznie lepsze, gdy robi cardio. Anthony mówi też, że przy [...]
[...] zobaczyć na stronie IARC => 68 stronicowe opracowanie). Po czwarte, nie ma znaczenia, czy coś jest naturalne czy sztuczne. W naturze występują tysiące trujących substancji (rośliny, grzyby, jady węży, owadów itd.). Liczy się dawka oraz właściwości danej substancji, a nie to, jak została pozyskana. Przykładowo, jad kiełbasiany (toksyna [...]
Rwa barkowa, znana również jako rwa ramienna, to schorzenie dotykające nerwów w okolicach barku. Jest to częsta dolegliwość, która może powodować ból i dyskomfort. Rwa barkowa charakteryzuje się nieco mniejszą popularnością niż rwa kulszowa, jednak jest równie dokuczliwa i utrudnia codzienne funkcjonowanie. W tym artykule omówimy przyczyny, objawy [...]