Jeszcze 10 lat temu zapewnienia, iż białka serwatkowe są zdrowe, brano tylko za marketing. Działo się tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system [...]
Czy antocyjany z batatów chronią wątrobę? Antocyjany w ustroju pełnią funkcję antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C i E, koenzym Q10, kreatynina, bilirubina, zredukowany glutation oraz estrogeny. Wiemy, że źródłem związków z grupy antocyjanów, cyjanidyn, delfinidyn mogą być: aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, [...]
Powszechnie znany jest wpływ cytrynianu klomifenu, cytrynianu tamoxifenu (środków z grupy SERM) na stężenie hormonu luteinizującego (LH), Dobrze znane jest funkcjonowanie gonadotropiny kosmówkowej (hCG) jako mimikera LH, a co za tym idzie regulacji stężenia testosteronu endogennego (wytwarzanego w jądrach). Mimo że obserwuje ten temat od lat, [...]
Wiemy, iż proteiny serwatkowe to nie tylko „cegiełki” służące do odbudowy włókien mięśniowych (powstałych wskutek treningu mikrourazów), ale dostarczone proteiny zasilają mitochondria („piece” energetyczne komórek), stymulują ich przebudowę, służą do poprawy metabolizmu substratów energetycznych. Po co białko i aminokwasy? Aminokwasy wspomagają [...]
Sprawność fizyczna 73-letniego Rudy'ego Kadluba niejedną osobę wprawia w osłupienie. Na swoim koncie ma wiele rekordów, także świata i wydaje się, że będzie ich jeszcze więcej! Według Rudy'ego Kadluba niedawno pobił on rekord świata U100KG Masters (70-74) IPL w przysiadzie z taśmami na kolanach, podnosząc 455 funtów (206,4 kg). Co ciekawe, [...]
Ostre papryczki i ich pikantny smak w kontekście fizjologii człowieka z reguły kojarzą się ze wzmożoną potliwością oraz suplementami diety ukierunkowanymi na redukcję masy ciała. W jednym z najnowszych badań dotyczących wpływu związku specyficznego dla papryczek, kapsaicyny, na przemiany w organizmie zaobserwowano jednak pewną odmienną, ale [...]
Suplementy diety przeznaczone do regulacji stanu odżywienia ulegają ciągłym modyfikacjom, które mają na celu optymalizację przyswajania oraz stabilizację poziomu danego związku w tkankach. Poza formami chemicznymi związków, które występują w pożywieniu, dostępne jest teraz coraz więcej form poniekąd wynalezionych przez człowieka. Jednym z dobrych [...]
Urodziny Rudy'ego Kadluba, podczas których trójboista bije osobisty rekord, to już pewnego rodzaju tradycja. Na corocznej imprezie wykonuje on martwy ciąg z progresją ciężaru w stosunku do ubiegłego roku. Biorąc pod uwagę jego wiek, to niesamowity wyczyn, który zawsze pozostawia wszystkich pod wrażeniem i podziwem dla jego siły. W tym roku Rudy [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
Islam Badurgov to kazachski sportowiec, który zajmuje się street workoutem. Urodził się w 1990 roku i był pierwszym zarządzie Kazachskiej Federacji Workout. Mówią, że jest podobny do Conora McGregora i nazywają go nawet jego bratem bliźniakiem. Postanowił poprzez żart wspierać osoby z nadwagą. On i jego współpracownicy doskonale zdają sobie [...]
Winstrol jest jednym z bardziej toksycznych środków dostępnych na rynku, przede wszystkim ze względu na swój wpływ na lipidogram. Wg badań Thompsona PD i wsp. podawanie 6 mg stanazololu dziennie przez 6 tygodni spowodowało spadek HDL-cholesterolu o 33%, a frakcji HDL-2 o 71%! Dla porównania testosteron (długie estry) w dawce 200 mg tygodniowo [...]
Owoce cytrusowe są często uważane za pokarmy korzystne dla zdrowia. Cytryna zawiera bioaktywne składniki, takie jak kwas cytrynowy, polifenole i kwas askorbinowy i przynosi różnorakie korzyści dla zdrowia. Wcześniej ustalono, iż cytryniany wykazują aktywność wiążącą (chelatorową) w stosunku do wapnia, hamując akumulację szczawianów wapnia i [...]
Mleczko pszczele (ang. royal jelly), biała i lepka substancja galaretowata, jest formą wydzieliny gruczołów gardzielowych m.in. pszczół miodnych (apis mellifera). Promowane obecnie jako super pokarm. Mleczko ma wpływ na ilość czerwonych krwinek, wzrost hemoglobiny, hematokrytu, spadek ilości glukozy mierzonej na czczo, wzrost stężenia [...]
Wiele stron internetowych przestrzega przed rzekomo toksyczną sukralozą. Czy jest się czego bać? Cóż, badania naukowe wcale nie donoszą, aby sukraloza była aż takim zagrożeniem. Została odkryta przez brytyjskich naukowców w 1976 r. FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) dopuściło sukralozę do używania w 15 typach żywności i napojów w 1998 [...]
Nie od dzisiaj wiemy, iż wcale nie trzeba bazować na „cardio” w trakcie pozbywania się tkanki tłuszczowej. Równie dobrze możesz wykonywać interwały bądź trening mieszany (aeroby połączone z wysokiej intensywności treningiem interwałowym, np. HIIT). Jeśli nie lubisz monotonnych aerobów, wcale nie musisz sięgać po to narzędzie. Możesz też więcej [...]
Naukowcy badali wpływ regularnego treningu na parametry metaboliczne. Celem badania było zatem zarejestrowanie zmian w spoczynkowym tempie metabolizmu (RMR), utlenianiu związków energetycznych w spoczynku i maksymalnym utlenianiu tłuszczów w trakcie wysiłku po roku rekreacyjnego treningu wytrzymałościowego zgodnie z zaleceniami ACSM. 17 osób [...]
Rosyjski trójboista Alexander Sedykh (30 l.) w zeszłym tygodniu startował na Mistrzostwach Europy Federacji WRP. Na początku wszystko szło zgodnie z jego planem i udało mu się wykonać dwie pierwsze próby przysiadu o wadze 360 kg i 380 kg. Zdecydował się więc na kolejne podejście z 400 kg. Niestety Sedykh trochę się przeliczył. Na filmie [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
Wiele osób uważa, że lepiej jest przechorować np. infekcję koronawirusem-2, zamiast wzmocnić odporność, np. przyjmując szczepionkę. COVID to nie jest jakieś tam „lekkie przeziębienie”. U wielu osób długie miesiące po przechorowaniu nie wrócił węch, takich przypadków są setki tysięcy. Jak widać, COVID-19 to nie jest „jakaś tam infekcja powiązana z [...]
Dieta wegetariańska to moda czy zdrowe podejście do życia? A może jedno i drugie? Czy wiesz, ile znanych osób wybrało ten właśnie sposób żywienia? Albert Einstein, Benjamin Franklin, Natalie Portman, Ellen DeGeneres, Gandhi, Paul McCartney, Charles Darwin i Betty White — oni wszyscy postawili na rezygnację z mięsa. A czy te tłumy ludzi, które [...]