[...] basmati, jaśminowy, parboiled, brązowy, dziki, czarny, czerwony). Ryż w 100 g zawiera około 77 g węglowodanów, 7 g białka, 1 g tłuszczów. Daje to 350 kcal. Każdy rodzaj ryżu ma bardzo podobne wartości odżywcze. Sposób przechowywania ryżu ma istotne znaczenie w kwestii możliwości rozwoju w nim różnego rodzaju robaków. Zbyt długie [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
[...] w ogóle i zjeść dużą ilość. Zostaw kcal tak jak jest, jak przestanie waga spadać to wtedy dodaj jakąś aktywność fizyczną albo utnij ze 100kcal Nie, nie mogą być kartofle, może być ryż paraboiled albo basmati. Makarony są dobre tylko 2 - pełnoziarnisty (polecam lubelli pełne ziarno - lepsze od zwykłego wg. mnie) - z semoliny durum (też niezły)
bodajże 85% normalne i light chyba 45 albo 55% ale po co light jak tu chyba chodzi o te tłuszcze właśnie? co do tego ryżu basmati i jaśminowego w promocji to panowie.. nie dajcie się nabrać, 15zł za 2kg to 7,5zł za 1kg, na dziale z ryżami i makaronami, 500g opakowanie jednego i drugiego kosztuje bodajże 3,50zł , tak więć 7zł za 1kg :) czyli za 2kg [...]
[...] białka: - mięso (drobiowe, wieprzowe, wołowe i inne – zarówno chude jak i tłuste), ryby, jaja, nabiał, strączki (ciecierzyca, soczewica, fasola) Źródła węglowodanów: - ryż (np. brązowy, basmati), kasza (np. jaglana, gryczana), płatki owsiane, owoce, warzywa, ziemniaki, bataty, pieczywo razowe, makaron razowy Źródła tłuszczu: - oliwa z [...]
[...] ryby chude i tłuste, nabiał, jaja, strączki oraz dodatkowo odżywki białkowe. Pamiętajmy jednak, że odżywki zaliczyć należy do żywności przetworzonej. Węglowodany – ryż (brązowy, basmati, parboiled, jaśminowy, biały), kasza (jaglana, gryczana, gryczana biała, komosa ryżowa, pęczak), ziemniaki, bataty, warzywa o wyższej zawartości [...]
[...] Mimo mody na wysokie tłuszcze, to właśnie węglowodany zaczynają wracać powoli do łask osób dbających o swoją sylwetkę. Wśród ich najlepszych źródeł wyróżnić można: - ryż (brązowy, dziki, czarny, czerwony, jaśminowy, basmati), - kasza (gryczana, owsiana, jaglana, jęczmienna, bulgur, orkiszowa), - makaron (durum, razowy, żytni), - [...]
[...] nie będzie miało nic wspólnego. Posiłki powinny być zbilansowane, czyli takie które zawierają węglowodany, białka i tłuszcze pochodzące z dobrych źródeł: - węglowodany – ryż (brązowy, basmati, parboiled, biały i inne), kasze (jaglana, gryczana, jęczmienna, pęczak itp.), płatki owsiane, pieczywo razowe na zakwasie, owoce, warzywa, ziemniaki, [...]
[...] ogólnej ilości kalorii, jaką wyliczyliśmy w swoim zapotrzebowaniu. Wiele osób zapomina o tym, jak istotne jest urozmaicenie źródeł składników odżywczych, ograniczając się do ryżu, płatków i pieczywa pełnoziarnistego. Warto jednak pamiętać o tym, że do wyboru mamy wiele innych cennych źródeł tego składnika odżywczego, np.: - kasza (gryczana, [...]
Zaczynając naszą przygodę z kształtowaniem sylwetki, pierwsze co przychodzi nam do głowy z usłyszanych lub przeczytanych informacji na temat diety, to jedzenie ryżu np. z piersią kurczaka. Po to, aby dostarczyć dobrej jakości węglowodany, będące źródłem energii oraz białka będące budulcem mięśni. Ryż jest rodzajem zboża z rodziny wiechlinowatych. [...]