Witam serdecznie i przedstawiam wam katalog, który stworzyłem z myślą o mej przyszłej kobiecie. Jest to zbiór najciekawszych artykułów serwisu medycznego RESMEDICA, który zapewne wielu z was zna a jeszcze więcej będzie miało szansę. Gorąco polecam i zachęcam do lektury. I. Kosmetyka: * Nasza skóra - http://resmedica.pl/ffxart6006.html * Czym się [...]
[...] licznej różności) 22. buraczki, cukinia, ogórki, pomidory, papryka czerwona - często 23. banany - sporadycznie 24. owoce polskie - nie bede wymieniał, co sie da, polskie 25. oleje na zimno - rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek - często, lniany - sporadycznie (w sumie to siemię lniane mam) 26. oleje inne (do uzycia na patelni) - tutaj nie [...]
[...] początkiem maja obiecałem sobię poprawę i zacząłem studiować forum. Zebrałem ogrom wiedzy i zacząłem wcielać w życie, pierwsza została zmieniona dieta. Powolutku zamieniałem oleje na oliwe z oliwek, wieprzowine na drób, pieczywo wyrzuciłem z jadłospisu już skutecznie :) 10 dni bez pieczywa! :D Docelowo zbliżam się do diety którą ułożyłem sobie za [...]
[...] naszych komórek. Większość produktów spożywczych zawiera te rodzaje tłuszczów, które są niezbędne dla ludzkiego organizmu. Dobrymi źródłami są: produkty mleczne, oleje roślinne i rybne, żółte sery oraz jogurt. Oprócz tłuszczów, białka i węglowodanów niezbędne są także witaminy, sole mineralne i dużo świeżej wody. Witaminy i [...]
[...] przegniecie: Ponad 15mg dziennie prowadzi do sennosci i zaburzeń nastroju. Witamina K Działanie: Zwiększa krzepliwość krwi Źródła występowania: Kapusta, watroba, kurczak, oleje roślinne, soja. Zalecane normy: Produkuje jej pod dostatkiem mikroflora jelitowa. Nadmiar, czyli co bedzie jak przegniecie: Niekontrolowane przyjmowanie witaminy K [...]
[...] jest niekorzystne podczas treningu, wycieczek czy zawodów. Spożywany tłuszcz powinien być głównie pochodzenia roślinnego, bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, tzn. oleje i miękkie margaryny zamiast smalcu i masła. Wystarczająca ilość tłuszczu zwierzęcego dostarczana jest bowiem z produktami mięsnymi i mlecznymi. Ważną pozycję w [...]
[...] przede wszystkim w ciemno zabarwionych owocach jagodowych, takich jak: borówki, jagody czy aronia. Witamina C obecna jest w większości warzyw i owoców. Źródłem witaminy E są oleje roślinne, orzechy i nasiona roślin oleistych (np. pestki słonecznika). Selen natomiast znajduje się w ziarnach kukurydzy, soi oraz rybach. Witamina B2 (ryboflawina) [...]
Dieta dla grupy krwi B Autor, dr Adamo przypuszcza, że grupa krwi B po raz pierwszy pojawiła się około 12 -17 tysięcy lat temu, wśród koczowniczych plemion żyjących w Himalajach. Życie w surowych warunkach miało doprowadzi w konsekwencji do powstania takich cech jak : duża odporność i siła, co odziedziczyli również ich współcześni potomkowie, [...]
Zielony groszek Plusy: To dobre źródło białka i węglowodanów niezbędnych do pracy mięśni. Groszek powinny więc jeść osoby aktywne. Minusy: Zawiera sporo puryn, z których powstaje kwas moczowy. To zaś sprzyja atakom dny moczanowej. Pomidory Plusy: Dostarczają sporo potasu, który reguluje ilość wody w organizmie i obniża ciśnienie krwi. Po [...]
Dieta dla grupy krwi A Wg autora przodkowie osób posiadających tą grupę krwi zajmowali się rolnictwem - prowadzili spokojne i życie, uprawiając rośliny i żywiąc się niemal wyłącznie pokarmem pochodzenia roślinnego. Konsekwencją tego ma być niski poziom kwasów żołądkowych, co powoduje trudności z trawieniem mięsa. Ludzie z grupą krwi A mają [...]
[...] cukru we krwi . Wówczas IG ma niższą wartość. Jednak nie powinno się nigdy świadomie łączyć tłuszczu z cukrem prostym, aby obniżyć IG, chyba że chodzi tu o wysokowartościowe oleje roślinne (olej lniany, konopny, oliwa z oliwek). Źródła węglowodanów o dużej zawartości błonnika są trawione z opóźnieniem i z tego powodu wykazują niższy IG. Poza tym [...]
[...] zabezpieczyć nas przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych. Jak tego dokonać? To będzie krótka opowieść, której bohaterami będą: lecytyna z jajek, czerwone mięso, czosnek, oleje z ryb, zielona herbata oraz tajemnicza reduktaza HMG-CoA. Na początek wyrzuć z głowy te opowieści wyssane z palca, mówiące o tym, że nie można jeść tyle żółtek jaj, bo [...]
[...] - kasze - ziemniaki - mnóstwo warzyw - owoce (radze ograniczyc tylko do porannych posiłków, ew. potreningowych) Jako źródła tłuszczy polecam : - orzechy - tłuste ryby - oleje tłoczone na zimno (ale z tym ostrożnie, przy dużej podaży wegli i tłuszczów bardzo łatwo nabrać dodatkowego tłuszczu) Wazne informacje co do posilkow : Rano: - duże [...]
[...] 1x dziennie (wyjątek stanowią wegetarianie j.w.) h. owoce: dozwolone w nieograniczonych ilościach i. tłuszcze dodane: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej kokosowy, awokado, oleje z orzechów, olej z nasion lnu w nieograniczonych ilościach j. przyprawy naturalne ziołowe, sól, sos sojowy, musztarda, chrzan, ocet winny i jabłkowy... w [...]
[...] którzy nie są w stanie jadać surowego czosnku z powodu intensywnego zapachu wyjściem są tabletki (np. alliofil, alliorut). D - jak dieta 1. Stosuj oliwę z oliwek i inne oleje roślinne tłoczone na zimno. Zwracaj uwagę na to, które nadają się do smażenia. 2. Wybieraj chude wędliny dobrej jakości, a z mięs - drób i cielęcinę. Dwa razy w [...]
[...] Nie bez znaczenia jest także rodzaj używanego tłuszczu smażalniczego. W tym celu najlepiej stosować tłuszcze, których rozkład następuje w dość wysokiej temperaturze (smalec,oleje). Zabronione jest natomiast używanie do smażenia masła czy margaryn. Jedynym wyjątkiem może być jajecznica na maśle, bowiem białko jaja ścina się szybciej niż następuje [...]
[...] prowitamina A - żółty, naturalny; produkty tłuszczowe (np. masło) E 160b - annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L. - żółty, naturalny; margaryna, oleje, sery żółte E 160c - kapsantyna, kapsorubina (występuje w papryce czerwonej) - czerwony, naturalny; różne E 160d - likopen, likopina, psi-karoten (występuje w [...]
[...] nasycone podnoszą poziom cholesterolu w krwi bardziej niż jakikolwiek czynnik dietetyczny. Głównymi źródłami tłuszczów nasyconych jest żywność pochodzenia zwierzęcego, oleje utwardzane i oleje wytwarzane z roślin tropikalnych. Amerykańskie Towarzystwo ds. Chorób Serca (American Heart Association) wraz z NCEP zalecają ogólne zmniejszenie [...]
[...] kwasów tłuszczowych, NKT do nasyconych kwasów tłuszczowych.. Jak wykazano powyżej, stosunek kwasów n-6/n-3 w poszczególnych olejach różni się znacznie. Niektóre oleje w ogóle ich nie zawierają. Olej rzepakowy, gorczycowy, z orzechów włoskich. Olej sojowy, mimo zbliżonej wartości wskaźnika do zaleceń nie powinien być spożywany, ze [...]
Długofalowe cele treningowe a dobór adekwatnych metod i środków treningowych - ładnie brzmi, nieprawdaż? Jednak to pokręcone zdanie sprowadza się do krótkiego, ale bardzo ważnego, naprawdę ważnego pytania: - Po co ja to robię? Kiedy sprowadzimy to pytanie do obszaru siłowni - sprawa będzie już bardzo prosta. Dlaczego zatem wielu z was nie stawia [...]