[...] jeśli glikozylowana hemoglobina (HbA1c) jest większa lub równa 6.5%, jeśli stężenie glukozy we krwi podczas OGTT po 2 h przekracza 140 mg/dL. Co wtedy robić? Zmienić dietę (ograniczyć węglowodany o szybkiej kinetyce), więcej trenować, zredukować tkankę tłuszczową (mężczyźni < 12%, kobiety < 16%), wykonywać interwały, zamiast aerobów, [...]
Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
Przez dziesięciolecia specjaliści oraz osoby interesujące się kwestiami dietetycznymi próbowali znaleźć odpowiedź, która dieta jest najlepsza dla zdrowia i dla sylwetki. Dieta niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, a może wegetariańska? Podsumowanie Kiedy usłyszysz od kogoś, że zna najlepszą dietę na świecie, zapytaj go: "dla kogo?" Nie ma jednej, [...]
[...] Także w trakcie dłuższej przerwy od treningów spowodowanej np. dalekim wyjazdem warto się zaopatrzyć w zapas białka, np. w formie odżywki, żeby zminimalizować katabolizm i ograniczyć spadki masy mięśniowej. Grupą ludzi, która może, a nawet powinna sięgać po białko bez treningu, są wegetarianie i weganie. Fakt, że nie spożywają mięsa, a w [...]
[...] trenującej populacji nadmierna podaż węglowodanów prowadzi do problemów z estetyką sylwetki, a w dalszej kolejności ze zdrowiem. Osoby odchudzające się powinny drastycznie ograniczyć dowóz energii, w tym węglowodanów i kiepskiej jakości tłuszczów (np. źródła utwardzonych tłuszczów, produkty dostarczające dużo tłuszczów nasyconych). [...]
W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
[...] mleczne nie są do końca korzystnym składnikiem diety. To nie znaczy, że trzeba wpaść w panikę i kompletnie wyeliminować z menu np. jogurty naturalne. Po prostu należy ograniczyć podaż mleka, serów białych, żółtych, jogurtów słodzonych. Dobrym (ale bardzo drogim) zamiennikiem dla klasycznych jogurtów mogą być wersje alternatywne oparte o [...]
[...] (nawet jeśli smażymy na oleju bogatym w kwasy tłuszczowe omega-3). Wydaje się, iż korzystne są proporcje 3-4 : 1, jeśli chodzi o omega-6 i omega-3 (czyli trzeba zdecydowanie ograniczyć podaż kwasów omega-6 i zwiększyć podaż omega-3, gdyż z reguły spotyka się proporcje 10 : 1 czy nawet 15 : 1). Jeśli chodzi o podaż tłuszczów nasyconych, to brakuje [...]
[...] i zwyczajnemu „zużyciu”, często powstają mniejsze i większe stany zapalne, którym towarzyszy ból. Kontuzje, które niestety są czymś powszechnym, można w jakimś stopniu ograniczyć stosując profilaktycznie (kilka razy w roku) kompleksowe preparaty typu Collagen PRO. Ta najbardziej zaawansowana formuła na rynku nie tylko regeneruje, ale działa [...]
[...] zyskasz płaski brzuch i zredukujesz masę ciała (poziom redukcji zależy od indywidualnych uwarunkowań organizmu)” Komentarz: aby wpłynąć pozytywnie na organizm, wystarczy ograniczyć podaż pokarmu i/lub zastosować okresowy post (np. 2 x 24 h w ciągu tygodnia). Dieta oparta na sokach owocowych i warzywnych musi skutkować zahamowaniem [...]
Artykuł nie ma wymowy zero-jedynkowej, a tak właśnie większość ludzi postrzega „chemię”, leki (w tym sterydy anaboliczno-androgenne), marihuanę (i inne narkotyki), suplementy, szczepionki, GMO, napoje słodzone, pszenicę, czy różnego rodzaju diety. W kolejnym badaniu dowiedziono, iż nawet niewielka konsumpcja słodzonych cukrem lub słodzikami [...]
[...] Irena Celejowa na łamach książki „Żywienie w sporcie”) sugerują, że należy stosować wyczerpujący trening na 5 dni przed startem, później zwiększać spożycie węglowodanów i ograniczyć podaż tłuszczów, co ułatwia gromadzenie glikogenu przez mechanizm superkompensacji. Moim zdaniem jest to działanie sprzeczne z logiką i doświadczeniami płynącymi z [...]
[...] kazeinę w tym kontekście). Ale nawet „wyklęte i znienawidzone” węglowodany miały wpływ na RER. A co z ograniczeniem tłuszczu w diecie? Kiedyś sugerowany, by za wszelką cenę ograniczyć spożycie tłuszczu, jednak był to stan wiedzy z lat 60 XX wieku. Wtedy obarczono tłuszcz winą za wszystkie choroby serca i układu krążenia. Teraz płacimy za tę [...]
Masa mięśniowa jest celem każdego trenującego mężczyzny, jednak niektórzy współcześni panowie podążają raczej za modą na wychudzone nogi oraz słabe ciała. W odpowiedzi na zapotrzebowanie na rynku pojawiły się kroje dżinsów dopasowane tylko do wychudzonych ud, przypominających nogi kobiet (tzw. rurki). Podsumowanie W drodze do idealnej sylwetki [...]
Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]
W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
[...] ani syropu glukozowo-fruktozowego – gdyż w nadmiarze są równie szkodliwe dla ustroju. Należy racjonalnie dobierać źródła węglowodanów używanych w diecie, powinno się ograniczyć podaż tych o szybkiej kinetyce, na rzecz źródeł w rodzaju skrobi (ale np. można zjeść trochę miodu czy wypić słodzony napój w okresie zaraz po ciężkim treningu [...]
[...] ryzyka wystąpienia udaru, zgonu lub zawału mięśnia sercowego u pacjentów skierowanych do koronarografii. A więc osoby zagrożone chorobą sercowo-naczyniową powinny ograniczyć spożycie cholesterolu i żółtka jaja. Jakby tego było mało, niektórzy naukowcy przekonują, iż jajka wywołują cukrzycę, mimo iż w wielu badaniach wcale tego nie [...]