Dzieci ze względu na to, że się szybko rozwijają potrzebują optymalnego poziomu energii w ciągu dnia. Aby móc utrzymać lub poprawić pewne wyniki w wybranych obszarach muszą z pomocą rodziców zapewnić sobie do tego odpowiednie warunki. Dieta jest czynnikiem, który w największym stopniu odpowiada za poziom energii zarówno na poziomie komórkowym [...]
Niektórych minerałów, takich jak żelazo, organizm potrzebuje tylko w niewielkich ilościach. Są jednak też takie, których potrzebujemy w znacznie większej ilości, ponieważ organizm zużywa ich znacznie więcej. Jednym z nich jest potas, który krąży w krwiobiegu i wewnątrz komórek, i kontroluje krytyczne funkcje organizmu. Do czego jest nam potrzebny [...]
Cukrzyca jest jednym z największych zagrożeń w XXI wieku, któremu w niektórych przypadkach można względnie prosto przeciwdziałać, modyfikując dietę i styl życia. Jak ustalić, czy jestem zagrożony? Szybko i tanio można zbadać stężenie insuliny na czczo oraz glukozy na czczo. Jakie powinno być stężenie glukozy? Normalnie stężenie glukozy nie powinno [...]
Uzyskanie odpowiedniej ilości wapnia w diecie nie jest trudne, jeśli spożywasz produkty mleczne. Problem pojawia się u osób stosujących dietę wegańską lub uczulonych na laktozę. Wapń to bardzo ważny dla nas minerał, szczególnie dla naszych kości i zębów (ale także dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, serca i układu nerwowego), dlatego nie [...]
Każdego dnia jesteśmy zasypywani różnymi informacjami o dietach, ich potencjalnych korzyściach zdrowotnych i odchudzających. Są wśród nas zwolennicy diety niskowęglowodanowej, a także tacy, którzy wierzą, że dieta roślinna jest kluczem do zdrowia i długowieczności – ale kto jest bliżej optymalnego wyboru? Jednym z planów żywieniowych, o którym [...]
Istnieje wiele czynników ryzyka, które mogą wpływać na ryzyko wystąpienia zawału serca, począwszy od historii zdrowia rodziny, a skończywszy na stylu życia, który preferujesz. Naturalne jest, że na swoją genetykę i wiek nie masz wpływu, ale to Ty decydujesz o swoich wyborach, które mogą wpływać na ryzyko wystąpienia chorób serca. Przyczyny zawału [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]
Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
Pojawienie się napoju izotonicznego na rynku zrobiło małą rewolucję w segmencie napojów sportowych. Produkt ten był ochoczo reklamowany jako sposób na efektywniejsze nawodnienie niż klasyczna woda. Co takiego zawiera w sobie izotonik, że jego skuteczność nawodnienia organizmu jest dużo wyższa niż przez pozostałe napoje?
Wiele osób, które chcą schudnąć, decyduje się na wdrożenie odpowiedniej diety oraz ćwiczeń. To bardzo dobra droga, trzeba jednak pamiętać, że na sukces składa się nie tylko ujemny bilans energetyczny (choć jest on najbardziej istotny), ale także hormony. Najczęściej słyszy się o hormonach odpowiadających za uczucie sytości (leptyna) oraz głodu [...]
Warzywa to kopalnia witamin i minerałów. Do tego są one z reguły niskokaloryczne, zatem stanowią zdrowy i dietetyczny dodatek do posiłków. Wszystkie zalecenia dietetyczne sugerują dodawanie porcji warzyw do każdego posiłku. Wybór jest ogromny i pomimo tego, że najlepiej sięgać po te sezonowe, lokalne, to czasami warto spróbować czegoś innego. [...]
Wydawać by się mogło, że pojęcie "sztanga" odnosi się raczej do gryfu prostego, za pomocą którego wykonamy większość ćwiczeń na siłowni. Ewentualnie spotykamy dodatkowo gryfy lekko lub mocno łamane, które wykorzystywane są w treningu ramion, aby odciążyć nieco nadgarstki, skoncentrować pracę poszczególnych części bicepsów czy tricepsów. Gryf Yoke [...]
Nasiona chia to bardzo ciekawy produkt, który skradł serca kulinarnym estetom. Są to niezwykle wdzięczne ziarenka, które pęcznieją pod wpływem wilgoci, pozwalając na piękne warstwowe desery. Oczywiście poza walorami wizualnymi dostarczają one wielu korzyści zdrowotnych. Czym są nasiona chia? Nasiona chia pochodzą z pustynnej rośliny salvia [...]
Masło orzechowe, a raczej według obowiązujących przepisów dot. nazewnictwa pasta lub krem orzechowy to smaczna i sycąca przekąska dla wszystkich miłośników orzechów. Najpopularniejsze jest robione z orzechów arachidowych, znanych także pod nazwą fistaszków lub orzeszków ziemnych. W rzeczywistości są to nasiona roślin strączkowych, ale tak się już [...]
Czy utrudniający zasypianie wyścig myśli można zatrzymać? Proces zasypiania nie dla każdego jest przyjemnym zakończeniem dnia. W niektórych przypadkach niestety pogłębia on zmęczenie. Tak jest między innymi w sytuacjach, w których zaśnięcie utrudnia gonitwa mimowolnie przychodzących do głowy trosk. Na szczęście intensywny rozwój neurobiologii daje [...]
Naukowcy chcieli ustalić, czy podawanie klasycznego białka serwatkowego WPC ma przewagę nad suplementacją protein grochu z dodatkami (groch, drożdże, wzbogacone BCAA). Pięćdziesięciu mężczyzn grających w futsal obserwowano przez 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
Majówka, ciepłe, długie dni sprzyjają grillowaniu na świeżym powietrzu. Kiełbaski, hamburgery, karkówka mogą smakować dobrze i zachęcać do ich częstej konsumpcji. Nie wszyscy jednak rozważają zdrowotne skutki grillowania mięsa. Wypróbuj zamienniki wegetariańskie Na grillu świetnie sprawdzą się hamburgery wegetariańskie, np. kotlet z fasoli, [...]
Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Aby mogła odgrywać swoją rolę, musi być jednak codziennie konsumowana w odpowiedniej ilości. Przy spełnieniu tego warunku witamina C stanowi czynnik wspierający potencjał antyoksydacyjny organizmu, co może mieć znaczenie m.in. w kontekście przeziębień. Podaż i suplementacja podczas [...]